BIST 10.267
DOLAR 32,26
EURO 34,77
ALTIN 2.412,60
HABER /  GÜNCEL

Memura disiplin cezasına yargı yolu

Ankara 5. İdare Mahkemesi, devlet memurlarına verilen disiplin cezalarına yargı yolunu açtı. Alınan yeni karara göre binlerce memur için örnek teşkil edebilecek.

Abone ol

Bir memur hakkında verilen kınama cezasını iptal eden Ankara 5. İdare Mahkemesi, disiplin amirleri tarafından verilen uyarı ve kınama gibi cezalara yargı yolunun kapalı olmasının insan hakları ve Anayasa’ya aykırı olduğu hükmüne vardı.

Bir matematik öğretmeninin yaptığı başvuruyu karara bağlayan Ankara 5. İdare Mahkemesi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre kınama cezasına yönelik itirazlara yargı yolunun kapalı olmasını ve itirazların sadece disiplin amirleri ve disiplin kurullarına yapılabilmesini adil yargılama hakkına aykırı buldu.

Mahkemenin kararında, soruşturmayı açan ve cezayı veren makamın aynı olmasının, savunma hakkını engellediği belirtildi. Kararda, hak arama özgürlüğünün “uluslarası sözlemeleri iç hukuk kuralları önünde tutan” Anayasanın 90. maddesi çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiği de vurgulandı.

Mahkeme, kınama cezasının bu gerekçelerle hukuka uygun olmadığı kanaatine vararak cezanın iptaline karar verdi.

Binlerce devlet memuru için de örnek teşkil edebilecek karar uyarınca, disiplin cezası alan memurlar işlemin iptali ve yürürlüğünün durdurulması için idari yargı yoluna başvurabilecek.

Kaynak: