BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

Memur 300 YTL zam istedi

Memurlar zammı yetersiz buldu. Türkiye Kamu-Sen 300 YTL ilave zam istedi.

Abone ol

Memur maaşlarına bu aydan itibaren yapılacak zammı yetersiz bulan Türkiye Kamu-Sen, "kamu görevlilerinin açlık sınırından kurtarılması için" 300'er YTL zam talep etti. Türkiye Kamu-Sen'den yapılan yazılı açıklamada, Maliye Müsteşarı Hasan Basri Aktan imzasıyla açıklanan memur maaş artışlarının, hükümet tarafından düzeltilerek yeniden yapılması istendi.

Açıklamada, bu yılın ilk 6 ayı için açıklanan enflasyonun, yüzde 3.87 olmasına karşın, mal ve hizmet fiyatlarındaki artışın bunun "kat be kat üzerinde" olduğu ileri sürülerek, "Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) resmi verilerine göre, son 6 ayda ulaşım araçlarına yüzde 6, tavuk etine yüzde 48, barbunyaya yüzde 17, nohuta yüzde 8, beyaz peynire yüzde 72, kuru soğana yüzde 14, kiraya yüzde 9, telefon kontörüne yüzde 29, dergiye yüzde 58, limona yüzde 82, elmaya ise yüzde 86 zam gelmiştir" denildi.

Gıda, kira, haberleşme, kültür, ulaşım gibi zorunlu harcama kalemlerinde ortaya çıkan yüksek fiyat artışlarına rağmen, bu aydan itibaren en düşük dereceli memur maaşlarına yüzde 4, diğerlerine yüzde 3 artış yapılacağına işaret edilen açıklamada, artışla en düşük memur maaşının 703 YTL 73 YKr'den 732 YTL 73 YKr'ye yükseleceği bildirildi.

"Memur maaşlarına yapılan sınırlı artışın. fiyat artışlarını karşılamayacağının açık olduğu" iddia edilen açıklamada, "Kaldı ki, hükümetin daha 15 gün önce işçi maaşlarına yaptığı zamla, Türkiye'de ortalama maaş artışı ve yaşam standardı belirlenmiştir. Ortalama işçi ücreti, yapılan artışlarla bin 550 YTL olurken, ortalama memur maaşı Haziran 2007 itibarıyla 945 YTL'de kalmıştır" denildi.

Türkiye Kamu-sen Ar-Ge Merkezi'nin hesaplamalarına göre geçen ay itibarıyla kamu görevlilerinin yüzde 28.4'ünün açlık sınırının altında maaş aldığı ifade edilen açıklamada, açlık ve yoksulluk sınırı arasında maaş alan kamu görevlilerinin oranının ise yüzde 66 olduğu kaydedildi. Memurların yalnızca yüzde 5.6'sının yoksulluk sınırının üzerinde maaş aldığı savunulan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Hükümet, işçi maaşlarına yapılan zammı kendileri açıklarken, memur maaşlarına yapılan komik zammı kamuoyuna açıklamaktan çekinmiştir. Bu nedenle Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan imzasıyla bir genelge yayımlayarak, bu komik zammı açıklamayı uygun görmüştür. Hükümet derhal kamu görevlilerini açlık sınırından kurtarmak için 300 YTL'lik maaş artışı yapıp, bu zammı kamuoyuyla paylaşmalıdır."