BIST 10.644
DOLAR 32,23
EURO 35,07
ALTIN 2.506,02
HABER /  POLİTİKA

Mecliste yoğun hafta

TBMM, Nisan ayına yoğun bir gündemle giriyor. Meclis Genel Kurulu’nun bu haftaki gündeminde önemli tasarı ve teklifler var.

Abone ol

Geçen hafta görüşülmeye başlanan, AK Parti Grup Başkanvekili Faruk Çelik’in İmar Kanununda değişiklik yapan yasa teklifinin görüşmelerine devam edilecek. Tümü üzerindeki görüşmeleri tamamlanan teklifle, çarpık yapılaşmanın önlenmesi ve imar kirliliğiyle mücadele konusunda mevcut düzenlemelerin daha etkin hale getirilmesi amaçlanıyor.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in geri gönderdiği Türk Petrol Kanununun da bu hafta ele alınması bekleniyor. Komisyonda, Sezer’in iade gerekçeleri doğrultusunda, petrolün çıktığı illere yüzde 50 devlet payı aktarılmasını öngören hükmü değiştirilen yasaya göre, araştırma izni, arama ruhsatnamesi ve işletme ruhsatnamesi alınmadan; arama, üretim ile yurtiçinde üretilen petrolün satılması gibi konularda hiç bir petrol işlemi yapılamayacak.

Sermaye şirketi veya yabancı devletler mevzuatına göre sermaye şirketi niteliğinde olan tüzel kişilere, araştırma izni, arama ve işletme ruhsatnameleri verilecek. Bu izinlerin verilmesi ruhsatname sahibine, girilmesi veya bulunulması yasak yerlere girme veya o yerde bulunma hakkı vermeyecek. Araştırma izni ve ruhsatnamelerin alınmasından önce, petrol işlemleri sırasında doğabilecek zararları karşılamak üzere teminat alınacak.

Yasa, devlet hissesinin, üretim miktarlarına, üretimin cinsine, kara ve deniz sahalarına ve su derinliğine, gravitesine ve üretim metoduna göre kademeli ve indirimli olarak düzenlenmesini öngörüyor. Uluslararası Çocuk Kaçırmanın Hukuki Veçhelerine Dair Yasa Tasarısı da bu hafta görüşülecek. Tasarı, velayet hakkı ihlal edilerek bir ülkeden başka bir ülkeye götürülen ve alıkonulan çocuğun, meskeninin bulunduğu ülkeye iadesine veya şahsi ilişki kurma hakkının kullanılmasına dair hükümler içeriyor.

KOMİSYON ÇALIŞMALARI
TBMM’deki ihtisas ve araştırma komisyonları da çalışmalarını sürdürecek. Türk Ticaret Kanunu’nun Adalet Komisyonu’ndaki görüşmelerine de devam edilecek.

Bu arada, Genel Kurul’un; Salı, Çarşamba ve Perşembe günü saat 21.00’e kadar çalışması planlanıyor.