BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,08
ALTIN 2.471,84
HABER /  POLİTİKA

Meclisde inanılmaz zam cinliği

Askerin sivilde yargılanmasına ilişkin gece yarısı operasyonun arkasında cinlik çıktı. AKP, 'vekile zam' diye kafa karıştırmış. zammı Baykal engellemiş...

Abone ol



ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER- ÖZEL

ANKARA-
AKP'nin 'gece yarısı operasyonu'nun arkasında inanılmaz bir cinlik ortaya çıktı. AKP, muhalefet partilerini saatlerce 'milletvekillerine zam yapalım' diye meşgul edip, arkasından askerin sivil yargıda yargılanmasına ilişkin önergeyi getirmiş. AKP'nin vekillere zam isteğini ise CHP lideri Deniz Baykal engellemiş. İşte o inanılmaz bir trafiğin yaşandığı gecenin perde arkası öyküsü:

TORBAYA EKLEME
Muhalefet ile iktidarın üzerinde anlaştıkları ve kamuoyunda Torba Yasa olarak bilinen Bütçe kanununlarında değişiklik öngören tasarının görüşmeleri sürerken, parlamenterler Birliği'nin de girişimi ile hemen tüm gruplardan millletvekillerinin imzasının bulunduği bir önerge hazırlandı. Önergeye AKP Grup başkanvekili Bekir bozdağ da destek verdi. Önerge vekillere ve emeklilerine 2 bin TL zam yapılmasını öngörüyordu.

ÖNERGENİN DETAYI
Önergede 3 düzenleme yer aldı. İlki, eski TBMM başkanlarının aldıkları maaş ve özlük haklarındaki eksiklikler tamamlanıyordu. Yani Köksal Toptan ile Bülent Arınç arasındaki maaş farkı kapatılıyordu. İkinci düzenleme ise 20 ve 21. Dönemde milletvekilliği yapan ancak emeklilik hakkı alamayan 120 civarında genç milletvekili eskilerinin özlük haklarını ve emeklilik hakkını düzenliyordu. Üçüncü olarak halen hem vekil emeklisi olarak maaş alan hem de milletvekili seçildiği için maaş alan ancak kesintiler nedeniyle kayba uğrayan milletvekillerinin özlük haklarını düzenliyordu. Buna göre, kesintiler düşürülerek vekiller ve emeklililerinnin 2 bin lira zam alması sağlanıyordu.

ÖNERGE İÇİN ARA
Önerge AKP, DTP ve MHP tarafından olumlu bulundu. ancak CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, önergeye itiraz etti. Bu tür bir düzenlemenin gece yarısı operasyonu ile yapılmaması gerektiğini belirten Okay, "Yarın bir teklif olarak ayrı bir düzenleme şeklinde getirin, yiğitçe ve açıktan destek verin biz de destekleyelim ve çıkartalım" dedi.

BAŞBAKANA TELEFON
AKP Grup Başkanvekili CHP'nin de itirazı üzerine; muhalefetteki çatlağa rağmen önergenin kabul edilmesi için harekete geçti. Ancak muhalefet ile mutabakatın bozulması riski nedeniyle Arnavutluk'ta bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı aradılar. Başbakan, "Diğer partilerin tümü imza verirse ve razı olursa önergeyi kabul edin. Ancak itiraz varsa mutabakatı bozmayın" dedi.

BAYKAL'A SORDU
Bunun üzerine AKP'liler Başbakanın onayını aldıklarını CHP'li Hakkı Süha Okay'a da bildirerek, CHP'nin onayını istediler. CHP'li Okay'ın itirazı üzerine genel kurula 15 dakika ara verilerek, kuliste ikna çalışması başladı. Ancak çözüm bulunamayınca ara 50 dakikaya çıktı. CHP'li vekillerin de grup başkanvekillerine baskı yapması üzerine Okay, "Genel başkana soralım" dedi.

GECE YARISI TELEFONU
Okay, gece yarısı Baykal'ı aradı. Gelişmeleri anlattı. Ancak Baykal, "Ekonomik kriz var, millet perişan. Bu arada böyle bir vekil zammı hele ki gece yarısı yangından mal kaçırır gibi çıkartılırsa, bunun faturası olur. Biz buna razı olmayalım. AKP istiyorsa ayrıca kendisi bir teklif getirsin" diyerek izin vermedi.

Bu yanıt üzerine Hakkı Süha Okay, CHP'li milletvekillerini 'Genel Başkan izin vermedi" diyerek, önerge oylandığı taktirde ret oyu vermeleri talimatını verdi. AKP'ye de; bu tavırlarını bildirdi.

KAFALAR KARIŞTI
Saatler süren bu gelişmeler yaşanırken, öte yandan AKP'liler ikinci bir önerge ile askerin sivil yargıda yargılanmasının önünü açan düzenlemeyi getirdiler. Zam tartışması ile kafalar karışıkken, önerge adeta bir oldu bitti ile Genel Kurul'dan geçti.