BIST 9.989
DOLAR 32,38
EURO 34,76
ALTIN 2.435,55
HABER /  DÜNYA

Meclis Başkanına çağrıda bulundu

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, uzun tutukluluk süreleri ile ilgili olarak, "Meclis Başkanı Cemil Çiçek 4 parti grubunu biraraya geti...

Abone ol

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, uzun tutukluluk süreleri ile ilgili olarak, "Meclis Başkanı Cemil Çiçek 4 parti grubunu biraraya getirmeli" dedi.
BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında Anayasa Mahkemesi’nin CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile ilgili aldığı kararın son derece önemli olduğunu belirterek, vekillerin şu anda serbest bırakılmaları gerektiğine işaret etti. Bir kısım tutuklu milletvekillerinin yargılamasının sürdüğünü söyleyen Kaplan, "Yargının yapacaklarının dışında yasamanın, yani Meclis’in önemli bir görev ve sorumluluğu var. Yargı uygulama yanlışlarını düzeltecek, yasama organı olarak Meclis yasayı değiştirecek. 2011’den sonra Meclis Başkanlığı muhalefetten 3 parti grubunu çağırmıştı. Tutuklu milletvekillerinin durumunu konuşmuştuk. AK Parti dışında CHP, MHP ve BDP olarak uzlaşmıştık. AK Parti bunu engellemeseydi bugün milletvekilleri görevlerinin başında olacaktı. Onun için Sayın Cemil Çiçek’in yaptığı açıklamayı son derece yadırgıyorum. BDP olarak daima köklü çözümler açıkladık. Bu görev ve sorumluluk yerine getirilmediği takdirde Meclis tarafından mahkeme kesinleşen hükmü Meclis Başkanlığı’na gelir, Genel Kurul’a indiği zaman milletvekilliği düşecek. Hem uzun tutukluluk durumu hem seçilme durumu demek ki bu durumda bir şey ifade etmiş olmayacak. Onun için Meclis’in önünde tarihi bir görev var. Meclis Başkanı derhal bu konuda 4 grubu biraraya getirmeli" dedi.
Kaplan, demokratikleşme paketine ilişkin yasal düzenlemenin Meclis’e gelmesine ilişkin, "30 senedir seçim barajını değiştirmeyenin benim gözümde değeri yoktur. ’Milletin iradesine saygı duyanlar, güç yoktur’ diyenler milletin önünü açsınlar. Vatandaş adayını, vekilini özgürce seçin. Buradan şu anlaşılıyor ki 2015’e de yüzde 10 barajıyla gireceğiz" ifadelerini kullandı.
(İHA)