BIST 10.173
DOLAR 32,27
EURO 34,96
ALTIN 2.446,26
HABER /  GÜNCEL

Meclis Altınova için hareketlendi

Balıkesir Altınova'da önceki gün 2 kişinin ölümü üzerine başgösteren olaylarla ilgili olarak Meclis harekete geçiyor. Bölgeye bir inceleme heyeti gönderilecek.

Abone ol

Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı Altınova beldesinde iki grup arasında çıkan ve 2 kişinin ölümü, 5 kişinin de yaralanması ile sonuçlanan kavgaya Meclis el koyuyor. Meclis İnsan Hakları Komisyonu, bölgeye bir inceleme heyeti göndermeye hazırlanıyor.

Altınova’da iki gün önce yaşanan olaylar üzerine başlayan gerginliğin yatıştıralamaması üzerine Meclis, harekete geçiyor. Sorumluların gözaltında bulunmasına rağmen bazı kesimlerin olayları provoke etmeye çalıştığı belirtiliyor. Olayların bir Kürt-Türk çatışmasına döndürülmesi ihtimali bulunduğu, bu durum karşısında yerel kolluk kuvvetlerinin pasif ya da yetersiz kaldığı öne sürülüyor. Olayların Sivas, Çorum, Kahramanmaraş benzeri bir drama dönüşmemesi için geniş çaplı önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çekiliyor.

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü ve Diyarbakır milletvekili Abdurrahman Kurt, olayla ilgisi bulunmayan birçok kişinin mağdur edildiğini ve bir tür kuşatma altında bulundurulduğunu söyledi. Abdurrahman Kurt, “Kürtler ve Türkler’in her zaman birlik içinde yaşayageldiler. Bizim tarihimizde kardeş çatışması gibi bir kara lekenin olmasını istemiyoruz” dedi.

Abdurrahman Kurt, Meclis İnsan Hakları Komisyonu’nun bölgeye bir heyet göndermesi için çağrıda bulunacaklarını da açıkladı.

OLAYLAR NASIL GELİŞTİ?

Alınan bilgiye göre Altınova’daki olay şöyle gelişti:

Oğuz Dörtkardeşler isimli genç ile arkadaşları, bir işyerinin önünde çevre sakinleriyle tartıştı. Daha önceden Dörtkardeşler ile aralarında sorun yaşanmış olan Doğu kökenli Murat A., kamyonetini evinin önündeki grubun üzerine sürdü.

Murat A’nın aracın altında kalan Dörtkardeşler, hayatını kaybederken 5 kişi de çeşitli yerlerinden yaralandı. Yaralılardan Ezel Kırca da kaldırıldığı hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Murat A. gözaltına alınırken, beldede gerginlik başgösterdi. Aralarında iki kişinin ölümüne sebebiyet veren Murat A’ya ait işyerinin de bulunduğu bazı dükkân ve evlerin camları kırılarak ateşe verildi.
Gelişmeler üzerine Balıkesir ve Ayvalık’tan beldeye, çok sayıda takviye güvenlik güçleri gönderildi. Balıkesir Valisi Selahattin Hatipoğlu da olaylarla ilgili bilgi almak için beldeye geldi. Altınova Belediye Başkanı Mehmet Ali Akçal, "Gençlere arabayla çarpan kişinin Doğu kökenli olması nedeniyle bir tepki var. Bu asla Türk-Kürt çatışması değil” dedi.

DTP HEYETİ BELDEYE ALINMADI

Öte yandan, çıkan kavga ve ardından gelişen olaylarla ilgili incelemelerde bulunmak isteyen DTP'li heyet, beldeye alınmadı. DTP'li heyet, belde girişinde güvenlik güçlerince durduruldu.
Heyete, beldedeki ortamın gergin olduğu, ziyaretlerinin halkın tepkisini çekeceği gerekçesiyle, geçiş izni verilmedi. Heyetin, beldeye girmeden Ayvalık'a gitme talepleri de kabul edilmedi.

6 BİN KİŞİ YÜRÜDÜ

Bu arada beldede yaklaşık 6 bin kişilik grup, terör örgütü aleyhine sloganlar atarak, yürüyüş yaptı. ''Altınova bizimdir, bizim kalacak'', ''Şehitler ölmez, vatan bölünmez'' sloganları atarak yürüyen vatandaşlara, Altınova Belediye Başkanı Mehmet Ali Akçal seslenerek, sükunet çağrısında bulundu.
Akçal, yaptığı konuşmada, acılarının büyük olduğunu, tüm Altınovalılar olarak bu acıyı hissettiklerini ifade ederek, ''Fakat suçluların cezası, devlet tarafından verilecek. Herkesi sükunete ve sabra davet ediyorum'' dedi.
Grup, Akçal'ın konuşmasının ardından dağıldı.

10 KİŞİ, SAĞLIK KONTROLÜNDEN GEÇİRİLDİ

Bu arada, ifadelerinin yetişmemesi nedeniyle, gözaltına alınanların bugün adliyeye sevk edilmeyeceği öğrenildi.
Aralarında, kamyoneti kavga eden grupların üzerine sürerek 2 kişinin ölümüne neden olduğu iddia edilen Murat A. (18) ile birlikte 10 kişi, gözaltında tutuldukları İlçe Jandarma Komutanlığından Ayvalık Devlet Hastanesine götürülerek sağlık kontrolünden geçirildi. Murat A. gazetecilere yaptığından pişman olduğunu söyledi