BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  GÜNCEL

Mastercard resmen özür diledi

Hazırladığı İstanbul Rehberi'nde Türkiye'ye hakaretlere yer veren Mastercard resmen özür diledi. Açıklama Mastercard Avrupa CEO'su Dr. Alexander Labak'tan geldi.

Abone ol

Geçen hafta Şampiyonlar Ligi Finali’nde Istanbul’a gelen yabancı konuklara hazırladığı İstanbul Rehberi'nde Türkiye hakkında hakaretlere yer veren Mastercard'dan resmen özür geldi.

30.05.2005 tarihinden itibaren basında yeralmaya başlayan haberlerle ilgili MasterCard Avrupa CEO’su Dr. Alexander Labak’ın Türk kamuoyuna iletilmek üzere hazırladığı üzüntülerini belirterek konuya açıklık getirdi.

İşte Dr. Labak'ın kaleme aldığı özür mektubunun tam metni: 

MasterCard sponsorluğu kapsamında geçen hafta Şampiyonlar Ligi Finali’nde Istanbul’a gelen misafirlerimize sınırlı sayıda dağıtılan Istanbul Rehberi’nden kaynaklanan tepkilerden ötürü sizinle kişisel olarak temas kurmak istedim. Maalesef, rehber içerisinde kültürel ve tarihi açıdan rahatsızlık verebilecek bazı olumsuz ifadelerin yer aldığını öğrendik. Bunun için çok büyük üzüntü duyduğumuzu belirtir ve kitapta yer alan yaralayıcı ifadelerden dolayı özür dileriz.

Yaşanan olayların doğru bağlamda değerlendirilebilmeleri için, geçirdiğimiz süreci sizinle paylaşmak isterim:

Şampiyonlar Ligi ana sponsorlarından biri olan MasterCard, 25 Mayıs Çarşamba günü İstanbul’da oynanan final maçı kapsamında bir takım tanıtım faaliyetleri gerçekleştirmiştir. Bu faaliyetlerden biri de, final maçının ev sahipliğini yapan Türkiye’nin tanıtımını yapmaktı. Avrupa Futbol Şampiyonası Euro 2004 gibi daha önce yaptığımız organizasyonlarda da bu tarz çalışmaları başarıyla gerçekleştirmiştik. Bu doğrultuda, tanınmış ve saygın bir gezi rehberi üreticisi olan Lonely Planet Yayınevi ile rehber kitabının ücretsiz dağıtımı için sponsorluk anlaşması yapmaya karar verildi.

Lonely Planet Istanbul rehber kitabı birkaç yıldan beri tüm dünyada yayınlanmaktadır. Misafirlerimize geçen hafta dağıtılan rehberde MasterCard sadece Şampiyonlar Ligiyle ilgili 16 sayfalık genel bilgi eklemiştir. İçeriğin geri kalan kısmı ise mevcut Lonely Planet Rehberinin tıpkı basımıdır ve yazarının bağımsız editoryal fikirlerini yansıtmaktadır. Başka bir deyişle, MasterCard Avrupa’nın rehberin içeriğine herhangi bir müdahalesi ve katkısı olmamıştır.

Rehberin seçimi MasterCard tarafından merkezi olarak yapılmış olup; sorumluluk Türkiye Ofisimize ait değildir. Merkezimiz kitabın tüm dünyada yaygın olarak satışını ve Türkiye’de de bandrollü olarak satışının devam etmesini dikkate alarak rehberin içeriğini kontrol etmemiştir.

Türk Finans pazarının aktif bir oyuncusu olarak, geçen haftaki final kapsamında yüzlerce uluslararası üst düzey banka yöneticisini İstanbul’da başarıyla ağırlamış olmaktan büyük gurur duyduk. Son olarak, MasterCard Avrupa’nın Türkiye’ye ve Türk halkına verdiği desteği bir kez daha yinelemek isterim.

Bu yazımın konuya nihai bir açıklama getireceğini umuyorum.

Saygılarımla,
Dr. Alexander Labak
CEO, MasterCard Avrupa