BIST 10.793
DOLAR 32,18
EURO 34,80
ALTIN 2.408,67
HABER /  GÜNCEL

Mandela’ya darbe girişimine vatan hainliği cezası

Güney Afrika’da Nelson Mandela’yı darbeyle devirip yerine beyazların üstünlüğüne dayalı bir rejim kurmak isteyen grubun baş yöneticisi vatan hainliğinden mahkûm oldu.

Abone ol

Güney Afrika’da eski devlet başkanı Nelson Mandela’yı darbeyle devirip yerine beyazların üstünlüğüne dayalı bir rejim kurmak isteyen grubun baş yöneticisi Mike du Toit vatan hainliğinden mahkûm oldu.

Eski bir akademisyen olan Mike du Toit’nin da aralarında bulunduğu sanıklar dokuz yıldır süren dava kapsamında bugün tekrar mahkeme karşısına çıktı.

Mahkeme Boeremag grubu lideri Mike du Toit’nin Johannesburg’daki Soweto kasabasında 2002’de düzenlenen dokuz bombalama eyleminin arkasında olduğuna karar verdi.

Du Toit, beyaz azınlığın üstünlüğüne dayanan rejimin 1994’te sona ermesinden sonra vatan hainliğinden mahkum olan ilk kişi oldu.

Uzmanlara göre ırk ilişkileri Güney Afrika’da hala bir gerginlik kaynağı.

Bununla beraber örgütün çok az desteğe sahip olduğu belirtiliyor.

Boeremang ömrünün 27 yılını hapiste geçirdikten sonra 1994’te ülkenin devlet başkanı seçilen Nelson Mandela’ya yönelik bir darbe gerçekleştirmek ve Mandela’yı öldürmeyi planlamıştı.

Mahkeme Du Toit’yla birlikte 20 sanık daha hazır bulundu ancak mahkeme heyeti bu 20 kişiyle ilgili henüz bir karar açıklamadı.

Bir dönem devlet başkanlığı yapan Nelson Mandela 1999 yılında görevi Thabo Mbeki’ye devretmişti.