BIST 9.717
DOLAR 32,51
EURO 34,93
ALTIN 2.434,34
HABER /  GÜNCEL

Mandagöz balığı ilk kez Türk sularına girdi

Mersin'deki Dana Adası açıklarında, Kızıldeniz orijinli mandagöz balığı türü ilk kez yakalandı. Yakalayan balıkçılar, kırmızı ve büyük gözleri nedeniyle balığı ilk gördüklerinde şaşırarak farklı bir tür olduğu düşüncesiyle Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'ne ulaştırdı.

Abone ol

Mersin'deki Dana Adası açıklarında, Kızıldeniz orijinli mandagöz balığı türü ilk kez yakalandı. Yakalayan balıkçılar, kırmızı ve büyük gözleri nedeniyle balığı ilk gördüklerinde şaşırarak farklı bir tür olduğu düşüncesiyle Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'ne ulaştırdı.

Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, "Yaptığımız araştırmada balığın 'Priacanthus Sagittarius' türünden olduğunu tespit ettik. Balık, belirgin gözleri nedeniyle uzun yüzgeçli mandagöz balığı olarak biliniyor. Dünyaya balığın Türk sularına ulaştığını bilimsel makaleyle bildirdik" dedi.

Balığın yaklaşık 600 deniz mili katederek Türk sularına geldiğini belirten Gökoğlu, kırmızı renkte, uzun yüzgeçleri bulunan, 25 santimetre uzunluğunda, 300 gram ağırlığında olan balığın ekonomik değeri de bulunduğuna dikkat çekti. Balığın zehirsiz olduğunu, yakalayan balıkçıların korkmadan satabileceğini ve gönül rahatlığıyla tüketilebileceğini vurguladı.

'TÜRK SULARINDA KEŞFETTİĞİMİZ 61'İNCİ TÜR'

''Türk sularına yeni giren ve bizim keşfettiğimiz 61'inci tür oldu'' diyen Gökoğlu, bu balığın Türkiye kıyılarında görülmesinin Akdeniz'de hızla yayıldığının göstergesi olduğunu anlattı: "Balık Rodos'a doğru yayılıyor. Kızıldeniz'den Türkiye'ye gelen bu balıklar, Akdeniz'de hızla yayılmaya başladı. Bu göçlere, küresel ısınmanın, Akdeniz'e dökülen nehirlerin yapısının değişmesi neden oldu.''

'AKDENİZ-KIZILDENİZ FARKI KALKIYOR'

''Akdeniz tropikalleşiyor. Kızıldeniz ile Akdeniz arasındaki bazı farklılıklar ortadan kalkıyor. Tropikal balık türleri Akdeniz'de daha baskın hale gelmeye başladı. Örneğin yoğun bir kardinal balığı türü var. Halk arasında 'Gar gur', Antalya bölgesinde ise 'gırt gırt' olarak bilinen balık, baskın tür hale gelmeye başladı."

BALON BALIĞI TEHLİKESİ 

Akdeniz'de 7 türü bulunan balon balığının da hızla yayılmaya başladığına dikkati çeken Gökoğlu, zehirli bir tür olan balon balığının dişlerinin kerpetensi bir yapıya sahip bulunduğunu belirtti. "Balıkçıların oltalarına bu balık çok geliyor. Dişleriyle genelde oltaları kesiyor. Balıkçıların malzemelerine büyük zarar veriyor. Bu balığın dişleri tenekeyi bile kesiyor. O nedenle balıkçıların balığı oltadan çıkartırken dikkatli olmaları gerekiyor, aksi takdirde balıkçıların parmağını bile koparabilir'' uyarısını yaptı.

'SOYU TÜKENENLERİ DENİZE GERİ BIRAKSINLAR'

Ayrıca Gökoğlu, Dünya Nesli Tehlike Altındaki Türleri Koruma Kurulu ve Akdeniz Bilimsel Araştırmalar Komisyonu'nun nesli tükenme tehdidiyle karşı karşıya olan balıkların yer aldığı kırmızı listesinde bulunan, 'melek köpek balığı' olarak bilinen 'Squatina aculeata' ve 'Mustelus asterias' türünün Antalya'da son bir hafta içinde balıkçılar tarafından yakalandığını belirtti. Bu balıkların Akdeniz'de yok olma aşamasına geldiğini vurgulayan Gökoğlu, "Balıkçılarımız bilmediği için yakalıyor. Balıkçılardan ricamız bu türler çıktığı zaman yine doğaya tekrar iade etsinler. Geleceği koruma adına bu türlerin bırakılması gerekiyor. Balıkçıların da bu konuda bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi gerekiyor" dedi.