BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Mali'de Fransız askeri öldürüldü

Mali'de yol kenarına yerleştirilen bir bombanın infilak etmesi sonucu bir Fransız askeri öldü, iki Fransız askeri ağır yaralandı.

Abone ol

Mali’de, Fransız ordusunun özel birliklerine bağlı bir paraşütçü asker, yol kenarına yerleştirilen bir bombanın infilak etmesi sonucu öldü, iki Fransız paraşütçü asker de ağır yaralandı.

Fransa Savunma Bakanlığı, patlama sırasında özel kuvvetlere bağlı askerin arabasıyla, Batı Afrika’nın kuzey bölgesinde seyir halinde olduğunu belirtti.

Fransa’nın İslamcı militanları kuzeydeki çöl bölgesinden uzaklaştırmak için Ocak ayında Mali’ye başlattığı askeri operasyonda ölen Fransız askerlerinin sayısı altıya çıktı.

Fransa, aybaşında 4 bin askerini bölgeden çekmeye başladı. Ancak yaklaşık bin Fransız askeri, El Kaide bağlantılı militanlarla mücadeleye devam etmek için yılsonuna kadar bölgede kalacak, diğer yabancı birlikler de şehirlerde ve ana yollarda güvenliği sağlayacak.

Mali’de bazı büyük şehirler ve kasabalar Fransız askerlerinin kontrolüne geçti.

Fakat, çok sayıda İslamcı militanın kuzey bölgelerindeki çöllerde saklandığı tahmin ediliyor.

Birleşmiş Millet geçen hafta, Mali’de görev alacak 12 bin kişilik Barış Gücü oluşturulması kararı almıştı.

Birlikler, Mali’de bulunan 6 bin Batı Afrikalı askerle birlikte hareket edecek.

Fransa Savunma Bakanlığı, Cezayir yakınlarında Zauaten ve Bughessa arasındaki bölgede ölen Fransız askerinin 32 yaşında olduğunu duyurdu.

'Kararlılık ve cesaret'

İki askerin de ağır yaralandığı saldırı bölgesinde militanlara rastlanmadığı belirtildi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, ölen askerlerin ailelerine başsağlığı dileyip Fransız birliklerini, Mali’de gösterdikleri ‘kararlık ve cesaretten’ dolayı övdü.

Fransa, İslamcı militanların kuzey bölgelerini ele geçirip başkent Bamako’ya doğru ilerlemeleri üzerine askeri operasyon düzenlemişti.

Militanlar, geçen yıl Mart ayındaki darbeden sonra merkezi hükümetin zayıflamasından ve Mali ordusunun bölgede yetersiz kalmasından istifade edip birliklerini başkente sürmüştü.

Gao, Kidal ve Timbuktu gibi büyük kentleri ele geçiren militanlar bu bölgelerde Şeriat kanunu ilan ettiklerini duyurunca, Fransız birlikleri Ocak ayı sonunda bölgeye müdahale edip Timbuktu’nun da aralarında bulunduğu birçok kentin kontrolünü ele geçirdi.

Mali'den sürülen cihatçıların, Libya'daki İslamcı militanlara katılıp burada Batılı diplomatları hedef alan