BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

AK Parti'de Anayasa Paketi depremi

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, mahkemenin esasa girdiğini söyleyerek karara isyan etti.

Abone ol

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Anayasa Mahkemesi’nin anayasa değişikliğiyle ilgili kısmi iptal kararını eleştirirken “Anayasa Mahkemesi işin esasına girmek suretiyle bir yanlış yapmıştır. Paket halen reform özelliğini korumaktadır. 12 Eylül’de herkes sandık başına daveti yapıyorum” dedi.
Ergin, en büyük hakem olan milletin bu pakete de onay vereceğini umut ettiğini söyledi. Ergin şunları kaydetti:

“Bu haliyle referanduma gidecek yetenekte bir pakettir. Referandumda bir sorun yoktur. Bu karar doğru değil bunu altını çiziyorum, bu parlamento iradesine müdahaledir. Hem de anayasanın 148. maddesini ihlalidir. “

Yüksek Mahkeme’nin, Anayasa’nın 148. maddesini ihlal ettiğini, kendisini yasama organının yerine koyduğunu savunan Ergin, şöyle devam etti: “Mahkeme daha önce de 4. maddeden dolanarak esasa girip esas denetimi yapmıştır. Kalan metne bakıyoruz, yine reform açısından önemli bir metindir. 82 Anayasası üzerinde çok ciddi bir reform özelliğini korumaktadır. Şeklen Anayasa Mahkemesi yapmaması gereken bir işi yapmıştır, ama bu paketin önemini ortadan kaldırmamaktadır. Onun için 12 Eylül’de herkes sandık başına davetini yapıyorum.” 

‘Anayasaya uygundur’
“HSYK’nın kapalı devre kast sisteminin değiştirilerek, demokratik bir sistem getirildi. Bundan sonra parlamento sözünü söyledi, Anayasa Mahkemesi yanlış bir uygulama yapmakla beraber bu süreç de tamamlandı. Dolayısıyla Anayasa Mahkemesi şunu söylemiş oldu; ‘Şu anda iptalden sonra ortaya çıkan metin anayasaya uygundur’ görüşünü ortaya koymuş oldu.”

‘İptal kararı sonrası paket ne kadar sekteye uğradı’ sorusu üzerine Ergin, “Paketten madde çıkmadı, belli cümleler çekilip alındı, tümceler değiştirildi. Bizim öngördüğümüz modelde çoğulcu bir yapı vardı, iptalden sonra ortaya çıkan tablo çoğunlukçu yapıyı teşvik edecektir. Bu da orta ve uzun vadede diğerine göre daha sağlıksız bir yapıyı öngörür” yanıtını verdi. Kararda “kısmen de olsa iptal edilen madde bulunmadığını” savunan Ergin, “başkalaştırılan maddeler” olduğunu söyledi. Ergin, iki maddenin referandum dışı kalıp kalmadığına ilişkin soruya, “Olur mu öyle şey? İki madde niye referandum dışı kalsın...” karşılığını verdi.

Ak Parti’den eleştiri geldi

Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ: Anayasa Mahkemesi hem Anayasa’yı çiğnemiştir hem de koruduğunu iddia ettiği hukuk devleti ilkesini çiğnemiştir

Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ: Anayasa Mahkemesi hem Anayasa’yı çiğnemiştir hem de koruduğunu iddia ettiği hukuk devleti ilkesini çiğnemiştir. Kaynağını Anayasa’dan almayan bir yetkiyi kullanmıştır. Çok net söylüyorum, bu tartışmasız ideolojik karardır. Anayasa Mahkemesi kendini Meclis yerine koymuş, Anayasa’yı yürürlükten kaldırmıştır. Bu karar boşluk yaratmaz.

Grup Başkanvekili Suat Kılıç: Anayasa Mahkemesi’nin paketi referandum öncesinde denetleyemeyeceği ifade edilmiştir. Buna rağmen kabul etti, incelemeye aldı, esasına girdi. Şekil denetimini aşmak suretiyle esasa girmiştir. Ortada milletin oylarına sunularak kabul edilmiş bir Anayasa değişikliği yoktur. Dolayısıyla başvuru ve kabulü Anayasa’ya aykırıdır.

Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik: Anayasa Mahkemesi, maalesef ikinci kez yetkisini aşmıştır. Anayasa Mahkemesi, anayasa değişikliklerinde sadece şekil denetimi yapar. Burada Anayasa Mahkemesi tarafından bir yetki gaspı yapılmıştır.

Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz: Maalesef bu geçmişte de uygulandı. Başından beri ‘seçim yok’ dedik. Bir erken seçimi Türkiye’nin yararına görmüyoruz. Ben referandumu önemsiyorum. Burada herkesin, asıl irade sahibi olan milletin kararını görmesi lazım. Mahkemenin müdahale etmemesi gerekirdi. Ancak makul kabul edilebilir.

Erdoğan kurmaylarıyla izledi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kararın açıklanmasını Yeni Başbakanlık’taki makamında Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile birlikte izledi. Erdoğan daha sonra Genel Merkez’e gelerek kurmaylarıyla durum değerlendirmesi yaptı. Ak Parti kulislerinde erken seçimi gerektirecek bir durumun olmadığı, bu nedenle de genel seçimin zamanında yapılacağı konuşuldu.