BIST 10.177
DOLAR 32,38
EURO 34,79
ALTIN 2.406,29
HABER /  DÜNYA

Macaristan ile vize kolaylığı dönemi

Macaristan ve TOBB ile bağlı odalar arasında vize kolaylığı mutabakat zaptı imzalandı. <br/>Macaristan’la ticareti geliştirmek ve kolaylaştı...

Abone ol

Macaristan ve TOBB ile bağlı odalar arasında vize kolaylığı mutabakat zaptı imzalandı.
Macaristan’la ticareti geliştirmek ve kolaylaştırmak amacıyla TOBB’a bağlı oda ve borsalar ile Macaristan Büyükelçiliği ve Macaristan İstanbul Başkonsolosluğu arasında iş adamlarına vize kolaylığı sağlayacak olan protokoller, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın ev sahipliğinde düzenlenen toplantı ile imzalandı. Toplantıya Bakan Bağış, Macaristan’ın Ankara Büyükelçisi Janos Hovari, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve 18 ilin Sanayi ve Ticaret Odası başkanları katıldı.
Bakan Bağış, Macaristan ile olan ikili işbirliğini hem de AB ile ilişkileri bir adım yükseğe taşıyacak Sanayi ve Ticaret Odaları ile işadamlarına vize kolaylığı sağlanmasını içeren mutabakat zaptı imza töreni vesilesiyle bir araya geldiklerini ifade ederek, "Bugünden itibaren Macaristan’da muhataplarıyla ortak işlere girişmek, yatırımlara imza atmak isteyen işadamlarımız artık Schengen vizesi alırken daha basit bir başvuru yöntemiyle karşılaşacaklar. Bugünkü toplantı pazartesi günü Başbakanımız Erdoğan’ın kamuoyumuza vereceği müjdenin de bir ipucu olarak görülebilir. Biz esasen vize kolaylığı usulüne özü itibarıyla başından beri karşıyız ve halen de karşı çıkıyoruz. Ancak pazartesi gününden itibaren başlayacak olan 3,5 yıllık sürece kadar Avrupa ülkeleri tarafından bu kolaylığın işadamlarımıza ve vatandaşlarımıza sağlanmasını da destekliyoruz” dedi.

“MACARİSTAN’LA SINIRSIZ DOSTLUĞUMUZUN NİŞANESİ OLAN MUTABAKAT ZAPTINI MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ”
Ülkenin 18 farklı şehrinden ticaret ve sanayi odalarının, iş adamlarının bu mutabakat zaptını imzalıyor olmasının anlamının çok büyük olduğunun vurgulayan Bakan Bağış, şöyle devam etti:
“Kolaylaştırılmış vize alım yönteminin tanıtımı için gerekli belgeyi hazırlama ve illerimizdeki işadamlarımıza tanıtma hususunda sanayi odalarımıza düşen büyük görevin hakkıyla yerine getirileceğinden hiç şüphem yok. Böylelikle Türk ile Macaristan arasındaki ticaret, turizm ve dostluk hacmini elbirliğiyle çok daha ileri seviyelere hep birlikte taşıyabileceğiz. Sadece Macaristan’la değil, Macaristan üzerinden bütün bir Avrupa coğrafyasıyla iletişim kanallarının önündeki vizeleri kolaylıkla aşmış olacağız.” TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ise şunları söyledi:
“Macaristan hükümeti ve Macaristan’ın Türkiye Büyükelçiliği, vize konusunda iş adamlarımız için kolaylaştırıcı bir formül geliştirdi. AB ile vize müzakereleri tamamlanıncaya kadar işadamlarımıza kolaylık sağlayacak bir paket geliştirdiler. Bu süreç oda ve borsalarımızın işbirliği ile yürütülecek. Oda ve borsalarımızın vereceği referans mektubuyla Macaristan Büyükelçiliği’ne vize başvurusu yapacak işadamlarımıza uzun süreli ve çok girişli vize verilecek. Bu kolaylık ile sayesinde Türkiye ile Macaristan arasındaki ticaretin daha da artacağına inanıyorum.”
Konuşmaların ardından 18 farklı ilden gelen ticaret ve sanayi odaları başkanları tarafından protokol imzalandı.
(İHA)