BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,90
ALTIN 2.437,62
HABER /  GÜNCEL

Macaristan hapisteki Azeri subayı iade etti

NATO’nun Budapeşte toplantısında bir Ermeni subayı baltayla keserek öldüren ömür boyu hapse mahkum edilen Azeri subayın iadesi yıllardır Bakü tarafından talep ediliyordu.

Abone ol

Macaristan, 2004 yılından bu yana hapiste bulunan Azeri subay Ramil Safarov’u bugün Azerbaycan’a iade etti.

NATO’nun Budapeşte’de düzenlediği uluslararası bir seminerde bir Ermeni subayı baltayla keserek öldüren ve bu nedenle de Macaristan mahkemesince ömür boyu hapse mahkum edilen Azeri subayın iadesi yıllardır Bakü tarafından talep ediliyordu.

Budapeşte ise suçun Macaristan’da işlendiği ve cezanın da burada çekilmesi gerektiğinde ısrar ediyor ve de Azeri subayın ülkesine iade edilmesi halinde cezasının tamamının uygulanmayacağı yolunda kuşkularını dile getiriyordu.

Macaristan ve Azerbaycan arasında son dönemde canlanan ikili ilişkilerin önemli gündem maddesinden biri de Ramil Safarov konusuydu.

Bugün Budapeşte’de yapılan resmi açıklama, Ermeni subay Gurgen Margaryan’ı öldüren Azeri subayın 1983 Strasburg anlaşması uyarınca cezasını çekmek için ülkesine iade edilmeyi talep ettiğini ve Bakü’nün de cezanın kalan kısmının uygulanacağı garantisi üzerine iade işleminin sürpriz bir şekilde bugün gerçekleştirildiği belirtildi.

Ancak Macar basınına yansıyan haberlere göre Ramil Safarov ülkesine iadesinin ardından özel bir afla derhal serbest bırakıldı.