BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

Londra Belediye Başkanı, TOMA'ları satıyor!

Londra, Almanya'dan 770 bin liraya aldığı ikinci el 3 TOMA'yı satıyor.

Abone ol

Londra'nın yeni belediye başkanı Sadiq Khan, şehir polisinin kalabalığı dağıtmakta kullandığı su tanklı araçları satıp, geliriyle gençlere hizmet sunacak projeler yapma kararını açıkladı.

Türkiye'de Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA) olarak da bilinen araçlardan Londra'da üç tane var. Bu araçlar, eski belediye başkanı Boris Johnson tarafından iki yıl önce Almanya'dan 200 bin Sterline (yaklaşık 770 bin Lira) satın alınmıştı.

Sadiq Khan, yaralanma riskine karşı kullanımları yasaklanan bu araçlar için belediyenin boş yere masraf etmeye devam ettiğini belirterek, kararının gerekçelerini açıkladı. Londra'da 2011'de bir polis memurunun bir sivili öldürmesinin ardından başlayan toplumsal olaylar büyümüş ve kentte geniş çaplı bir sivil itaatsizlik baş göstermişti.

O dönemde, Londra polisi bir daha benzer bir olayın tekrarlanması ihtimaline karşı belediyeden bu araçların teminini talep etmişti. Fakat araçların satın alınmasından bir sene kadar sonra İçişleri Bakanı Theresa May, polisin toplumsal olaylara müdahale araçları kullanmasını, sivilleri yaralama ihtimaline karşı yasaklayan kararı imzalayınca TOMA'lar boşa çıktı.

TOMA'ların satılması yönündeki argümanı, Sadiq Khan'ın belediye başkanı seçilmeden önce mitinglerde sıkça dile getirdiği bir vaatiydi.