BIST 10.035
DOLAR 32,37
EURO 34,86
ALTIN 2.399,82
HABER /  GÜNCEL

Listelerde başörtülüler yok sayıldı!

'Başörtülü aday yoksa oy da yok' kampanyasını başlatan Uçak'tan AK Parti'ye sert eleştiridi. HAS Parti'nin 30 aday göstermesini ise sevindirici buldu.

Abone ol



TWİT-ÜL HAVADİS-
Meclis'te başörtülü milletvekili görmek isteyenler Buluşan Kadınlar Platformuyla birlikte "Başörtülü aday yoksa oy da yok" diye bir kampanya başlattılar. Kampanya özellikle medyada çok ses getirdi. 28 Şubat sürecinde Merve Kavakçı'nın Meclis'te yaşadıklarının ardından yeniden böyle bir taleple gelenlere özellikle muhafazakar çevreden sert tepkiler geldi. Kimi başörtülü yazarların yanında muhafazakar kesimin bazı erkek yazarları da böyle bir kampanyanın altında başka amaçlar aradılar, "şimdi zamanı değil" dediler. Fakat onlar pes etmedi. Kampanyayı sonuna kadar yürüttüler. Şimdi ise partilerin milletvekili aday listeleri açıklandı. Bazı partiler başörtülü adaya yer vermezken bazıları yer verdi. Peki açıklanan listelerden memnun kaldılar mı? Başörtülü aday kampanyasına devam edecekler mi?

Twit-ül Havadis'in yeni konuğu ise kampanyanın kurucularından. Geçen hafta Twitter üzerinden Gazeteci - Yazar Emine Uçak'la kampanya ve başörtülü aday talepleri üzerine söyleşi yaptım. Neden başörtülü aday konusunda bu kadar ısrarcı oldukları, muhafazakar çevreden aldıkları tepkileri ve kampanyanın gidişatını konuştuk. Bundan sonra nasıl bir yol izleyeceklerini ve listelerdeki başörtülü adayları destekleyip desteklemeyeceklerini anlattı Emine Uçak.

İşte Emine Uçakla Twitter'dan yaptığımız söyleşi:

Hatice Kübra
@eucak Öncelikle Buluşan Kadınlar kimdir? Ne için buluştular?

emine uçak
@Htckubra Buluşan kadınlar bu yıl onuncusu yapılan kadın buluşmaları'nın internet üzerindeki haberleşme platformu

Hatice Kübra
@eucak buluşan kadınlara tekrar geri dönmeden önce takipçilerimiz sizi biraz tanımak istiyor, @eucak kimdir?

emine uçak
@htckubra uzun yıllar gazetecilik yaptım Çanakkale Savaşı'nda Kürt civanlar kitabının yazarıyımiki çocuk annesiyim has parti kurucularındanım. www.10yazar.com ve www.on5yirmi5.com yazılarımın yayınlandığı siteler

Hatice Kübra
@eucak teşekkürler bu kısa bilgi için, tekrar buluşan kadınlara dönecek olursak,daha önce de kampanyalar düzenlediler mi?

emine uçak
@htckubra Gazze ambargosu, Mısır'ın sınır kapılarını açması, 28 Şubat bin yıl süremez, Ceylan Önkol'un failleri yakalansın bunlardan bazıları. 28 Şubatla ilgili kampanyada başörtü yasağının kalkması için 35 bin imza toplayıp elden Başbakan'a ilettik geçen yıl

Hatice Kübra
@eucak daha önceki kampanyalar "başörtülü aday yoksa oy da oy yok!" kadar ses getirmedi sanırım medyada, bu neden bu kadar ses getirdi sizce?

emine uçak
@Htckubra başörtüyle ilgili olanlar değil ama örneğin Vakit'e tepki kampanyamız da uzun süre konuşulmuştu. bu kampanyanın ses getirmesinin sebebi gündemde tam da başörtülü vekil tartışmasının oluşu ve normalde buna tamam diyeceklerin muhalefet edişi ve olaya başka niyetler, hesaplar yüklemesi diye düşünüyorum

Hatice Kübra
@eucak peki "başörtülü aday yoksa oy da yok" kampanyasının asıl hedefi nedir?

emine uçak
@htckubra asıl hedef başörtü yasaklarıyla ilgili en sembolik yasağın üstelik hiç bir hukuki gerekçe olmadan tamamen fiili olan başörtülü temsil haklarının önünün açılması ikinci bir hedefi ise ilk kez başörtülü adaylar çıktığı için onların desteklenmesi

Hatice Kübra
@eucak az önce bu kampanyaya normalde tamam diyeceklerin muhalefet etmesi dediniz. Kimler bunlar?

emine uçak
@htckubra başörtü yasaklarına muhatap olan müslüman çevreler, bazı başörtülü kadınlar vs muhafazakar medya yazarları

MUHAFAZAKAR ÇEVREDEN NEDEN TEPKİ ALDILAR?

Hatice Kübra

@eucak sizce böyle bir kampanya muhazafakar çevreden neden bu kadar tepki aldı?

emine uçak
@htckubra sebepler konumlara ve algılara göre değişiyor kimi için başörtü yasağı sorun değil, kimi için daha önemli öncelikler var kimi ısrarla kampanya metni değil sloganı üzerinden görüş belirtmek durumunda hissetti kendini.

Hatice Kübra
@eucak kampanya sloganıyla ilgili çok keskin ve antipatik olduğu yönünde eleştiriler var, neden bu slogan?

emine uçak
@Htckubra kampanyanın sloganı bu olmasa başörtülü vekil istiyoruz desek mesela kimsenin dönüp bakacağı yoktu antipatik bulanlar sloganı oy yok üzerinden değerlendiriyor oysa bunun öncesinde aday göstermeyene oy yok deniliyor ve öncesinde zaten uzun uzun bunun nedeni ve süreci anlatılıyor tavsiyem herkesin metni okuması slogan üzerinden değerlendirmemesi

bu vesile ile kampanyanın blog adresi http://basortuluadayyoksaoydayok.wordpress.com/


BU KAMPANYA AK PARTİ'YE TUZAK MI?
AK PARTİ BAŞÖRTÜLÜ ADAYI HİÇ KOYMASA DAHA İYİYDİ!

[PAGE]Hatice Kübra
@eucak Bu kampanyanın AK Parti'ye karşı kurulmuş bir tuzak olduğunu düşünenler var. Siz bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

emine uçak
@htckubra AK Partililerin bile böyle algılamadığı bir durumda buna tuzak diyenlere kraldan çok kralcı diyorum bu konuyu uzun uzun yazdim

Hatice Kübra
@eucak başörtülü aday konusunda sanki herkes topu birbirine atıyor, CHP AKP göstersin diyor, AKP CHP'den bekliyor, neden böyle?

emine uçak
@htckubra bir kısım başörtülüler bile şimdi zamanı değil dedikten sonra partiler rahatlıkla bundan sıyrılmanın yoluna gidebiliyor

Hatice Kübra
@eucak bazı başörtülü kadınların vekillik için şimdi zamanı değil demeleri neden sizce? 28 Şubat sürecinde yaşananlarda mı korkuyorlar?

emine uçak
@htckubra bunun psikolojik yönleri de var Merve Kavakçı'ya yapılanlar herkesin aklında ancak ben simdiki tepkileri gereksiz bir korumacılık. İç sorunlar yaşasa da CHP, DSP'nin yaptığını yapmaz kaldı ki en farklı kesimlerde bile bunun yolunun açılması konusuluyor.

TÜRKİYE BAŞÖRTÜLÜ VEKİLE HAZIR MI?

Hatice Kübra

@eucak Yani Merve Kavakçı olayının ardından geçen bu 12 yılda Türkiye başörtülü milletvekiline hazır mı?

emine uçak
@htckubra Türkiye hazır ama müslümanlar hazır mı bilemiyorum :)

Hatice Kübra
@eucak muhafazakar kesimde kadının milletvekili olmasının önüne bu taş koyma durumu kadını hep geride görmek istemeleri olabilir mi?

emine uçak
@htckubra bir sebebi de budur ancak tepkilerden anladığımız daha çok AK Parti'yi koruma içgüdüsü ki korunmaya muhtaç bir durumu olmadığı halde...

Hatice Kübra
@eucak Başbakan'ın "bunun yolunu siz açacaksınız" sözü referans alınıyor. Peki sizce AK Parti başörtülü aday gösterecek mi?

emine uçak
@htckubra Başbakan'ın bunu önemsediğini ve çözmek istediğini kadın STK'ları ile yaptığı toplantıda söylediklerinden ve sonraki demeçlerinden biliyorum ancak medyada yer alan haberlere göre göstermeyeceği de ortaya çıkmış gibi.

Hatice Kübra
@eucak sizce Başbakan'ın hem bu sorunu çözmek isteyip hem de bu dönem aday göstermeyecek görünmesi kapatma davası çekincesinden olabilirmi?

emine uçak
@htckubra normalde tabanın ve milletin istekli oluşuyla sorunlar çözülür ama bu konuda tam tersi oldu. kapatılma konusu tam bir psikolojik bariyer oluşturma böyle bir şey olmayacağını herkes biliyor kaldı ki kapatma davası açmak isteyenler mutlaka bir sebep bulur başörtüsüne gelene kadar googleyi taramaları yeterli :)

Hatice Kübra
@eucak Siz Has Parti'nin kurucuları arasındasınız. Has Parti başörtülü aday göstermezse oy vermeyecek misiniz?

emine uçak
@htckubra evet vermeyeceğim

Hatice Kübra
@eucak o zaman kampanyayı yürütenler arasında da bir görüş ayrılığı var diyebilir miyiz? Bazıları başörtülü aday olmasada oy verecek

emine uçak
@htckubra hiç oy vermemekten bahsetmiyoruz aday göstermeyen partiye oy vermemekten bahsediyoruz bu konuda hemfikiriz

Hatice Kübra
@eucak siz neden aday adayı olmadınız?

emine uçak
@Htckubra ben o kadar cesaretli değilim :) espri bir yana çocuklarım küçük onlardan daha öncelikli bir siyasi kariyer düşüncem yok şu an

MECLİS'TE HANGİ BAŞÖRTÜLÜLERİ GÖRMEK İSTİYOR?

Hatice Kübra

@eucak Meclis'te hangi başörtülü kadınları milletvekili olarak görmek istersiniz?

emine uçak
Fatma Bostan Ünsal, Cemile Biçer ve Ayşe Sula Köseoğlu üçü de aday adayı bence. Siyasi mücadelelerinde mecliste olmayı hakediyor @htckubra. ama aday olmayanlardan derin düşünce yazarı Özlem Yağız benim mecliste görmek istediğim ilk başörtülü isim

Hatice Kübra
@eucak başörtülülerin vekillik talebi üzerine "her şeyi oldular bir vekillk kaldı" eleştirileri var.Başörtülü kadının en önemli sorunu bu mu?

emine uçak
@Htckubra eğer aday olmaları önünde böyle psikolojik ve fiili bir durum olmasa başörtülü kadınların vekil olmalarının çok önemi yok benim için. Ama nihayetinde engelleme durumu var diğer kamusal alan yasakları gibi bunun da kaldırılması şart.
Asıl vahim olan başörtülü kadınların her alanda ayrımcılığa tabi tutulmasıdır ve bu durumun giderek kanıksanmış olmasıdır

Hatice Kübra
@eucak Şöyle bir soru var: Sayın Uçak ve arkadaşları 4 yıldır bunu yapmayıp neden son 4 ayı beklemişler...!!!

emine uçak
@Htckubra Uçak ve arkadaşları yıldır bu ülkede ve dünyada yaşanan her zulüm karşısında sesini çıkarmaya çalışıyor. Başörtü yasağı ve akabinde gelen dayatmalar da bunun bir tanesi yıllardır bununla mücadele ediyoruz biz hep burdaydık asıl şimdi bunu soranlar ve niyet okuyuculuğu yapanlar nerdeydi diye sormak istiyorum ben de.

Hatice Kübra
@eucak Başörtülü vekilin temsilen Meclis'te olması başörtülülerin seçilme hakkını temsil edecek. Peki sadece başörtülüleri mi temsil edecek?

emine uçak
erkekler sadece erkekleri yahut avukatlar sadece avukatları mı temsil ediyor? ama sadece başörtülüleri de temsiletseyüzde 60 gibi gibi bir temsil durumu var ve bunun tam tersini düşünürsek durumun vehameti ortaya çıkar

Hatice Kübra
@eucak kampanyaya başlarken özellikle de muhafazakar kesimden bu kadar tepki almayı bekliyor muydunuz, tepkiler sizi şaşırttı mı?

emine uçak
@Htckubra doğrusu tuzak kurucu, beyaz casus, hırs düşkünü gibi tepkiler beklemiyorduk şaşırdık ve üzüldük ancak bu konunun tabu olmaktan çıkıyor oluşu ve bu çabamızın ileriki yıllarda daha iyi anlaşılacak oluşuna olan inancımız teselli edici.

Hatice Kübra
@eucak kampanyayla ilgili çalışmalar nasıl gidiyor peki? bu kampanya medyada ses getirdiği kadar partilerde de ses getirdi mi?

emine uçak
@Htckubra tanıtım filmi ve broşürler hazırlandı ankara'da 2. basın açıklaması için çalışmalar sürüyor ne kadar ses getirdiğini önümüzdeki hafta aday listeleri açıklanınca göreceğiz.

Hatice Kübra
@eucak Peki bu kampanya sadece aday seçilene kadar mı devam edecek?Bir partiden başörtülü aday çıkarsa o partiyi destekleyecek misiniz?

emine uçak
@Htckubra şu anda bununla ilgili net bir karar yok ilk hedef aday adayı olanların desteklenmesi idi sonrası tekrar değerlendirilir

Hatice Kübra
@eucak taha akyol ve ruşen çakır'ın "türban"ı modernleşmenin aracı görerek kampanyayı desteklemesi hakkında ne düşünüyorsunuz?

emine uçak
@Htckubra bu kampanyada en sevindirici gelişme konunun türban değil başörtülü vekil üzerinden tartışılmasıydı en farklı çevrelerde bile. taha akyol ve ruşen çakır'ın bu aşamada desteğinin önemine bakıyoruz niyet sorgulaması için henüz erken diye düşünüyorum


AK PARTİ BAŞÖRTÜLÜ ADAYI HİÇ KOYMASA DAHA İYİYDİ!

Bu söyleşinin ardından partilerin aday listelerini açıklamasıyla birlikte Emine Uçak açıklanan listeleri değerlendirdi.

Açıklanan listeler sizi tatmin etti mi?

Listeler Meclis'te temsili olan partiler içinde başörtülü adaylar için tam 'yok sayma' olarak şekillenmiş. Bu tabii ki 'başörtülü aday' kampanyası yürütenler için üzüntü verici. HAS Parti'nin yaklaşık 30 başörtülü aday göstermesi ümit verici.

AK Partiden iki tane başörtülü aday çıktı. Listeye onları almakla başörtülülerin önünü açtı mı sizce? Nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ak Parti'nin Antalya'daki başörtülü adayını yanlışlıkla gösterdiğini düşünüyorum. Ama tam tersi halinde bile yani farkında olarak gösterilse bile; Antalya'da hiç seçilme şansının olmadığı belli. Hiç konulmaması daha iyi olurdu.

Bağımsız başörtülü adaylar var. Onları destekleyecek misiniz?

Evet kampanyayı düzenleyenler olarak bağımsız başörtülü adayları destekleyeceğiz.

Buluşan kadınlar başörtülü adaylariçin yeni bir kampanya başlatacak mı? Ya da bundan sonraki süreçte ne yapacaklar?

Bundan sonraki yerel ve genel seçimler için başörtülü adaylara yaşanan bu ayrımcılığın sona ermesi için kamuoyu oluşturmak için yeni kampanyalar örgütlemeye devam edeceğiz.