BIST 10.083
DOLAR 32,25
EURO 34,85
ALTIN 2.431,45
HABER /  GÜNCEL

Libya'ya yaptırımlar yolda, Erdoğan kaygılı

Avrupa Birliği üye ülkeleri Libya'ya uygulanacak yaptırımlarda uzlaşırken, Başbakan Erdoğan yönetimlerin hatalarının faturasının Libya halkına çıkarılmaması gerektiğini söyledi.

Abone ol

Libya'da isyancılar ile hükümet güçleri arasındaki çatışmalar sürerken Avrupa Birliği üyesi ülkelerin hükümetleri Libya'ya uygulanacak yaptırımlar konusunda uzlaştı.

Sözkonusu yaptırımlar arasında Libya'ya ordu malzemesi satışlarının durdurulması ve Kaddafi ile yakın çevresinin mal varlıklarının dondurulması var. Kaddafi'nin farklı Avrupa ülkelerindeki hesaplarına ciddi miktarda mal varlığının bulunduğu tahmin ediliyor.

AB ülkelerinin aldığı karar İsviçre, ABD ve İngiltere tarafından benzer yaptırımların devreye sokulmasının ardından geldi.

Erdoğan: "Fatura halka çıkmasın"

Bu arada Hannover'de basın mensuplarının sorularını yanıtlayan başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Libya halkının cezalandırılması anlamına gelecek her türlü yaptırıma karşı olduklarını belirtti.

Erdoğan gündeme gelen yaptırımları, Libya halkı ve ülkedeki yabancılar adına kaygı verici bulduklarını söyledi.

Başbakan Erdoğan "yönetimlerin yanlışlarının faturası, halka çıkarılmalıdır" dedi.

Erdoğan ayrıca, kendisine Libya'ya NATO müdahalesinin sorulmasını ise saçmalık olarak nitelendirdi.

Başbakan NATO müdahalesinin konuşulamaz, tartışılamaz olduğunu belirtti.

Bu arada, Libya'da başkent Trablus'un 200 kilometre güneyinde yer alan Misrata şerhinde isyancılar ile Kaddafi birlikleri arasında şiddetli çatışmalar yaşandığı bildirildi.

Kesin olmayan haberlere göre şehir merkezi hükümet karşıtı güçler tarafından kontrol edilirken, Misrata civarındaki bölge hükümet güçlerinin hakimiyeti altında.

Uluslararası yaptırımlar yolda

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi toplantısında biraraya gelen dışişleri bakanları Libya'da sivillere yönelik saldırıları kınadı.

Libya'daki krizi görüşmek üzere Cenevre'ye giden Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, sivillere yönelik şiddetin bir an önce son bulmasını istedi.

Ülkedeki BBC muhabirleri, Kaddafi ile isyancılar arasında başa baş bir mücadele olduğunu, ülkenin birçok yerinde kontrolü kaybeden Kaddafi'nin başkent Trablus'u kontrol altında tuttuğunu bildiriyor.

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Cenevre'deki toplantıya giderken yaptığı açıklamada Libya'daki isyancıları desteklediklerini açıkladı.

Clinton, Cenevre'deki Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi toplantısında, Libya'daki krize karşı siyasi ve insani alanlarda ne gibi tepkiler verilebileceğini de görüşeceklerini söyledi.

Ülkede Kaddafi yanlılarıyla muhalifler arasındaki çatışmalardan kaçan çoğu Mısırlı binlerce kişinin Libya Tunus sınırında mahsur kaldı.

Bu arada, Birleşmiş Milletler sınırda mahsur kalan bu kişilerin gıda ve barınma ihtiyaçları olduğunu belirtiyor.

Kaddafi karşıtı ulusal konsey

Libya'nın doğusundaki kentleri kontrol altında tutan isyancılar Kaddafi karşıtı harekete öncülük etmesini planladıkları bir ulusal konsey oluşturdu.

Ülkede akademisyenler, avukatlar, iş adamları ve askerlerin Kaddafi rejiminden kurtarılan şehir ve ilçeleri yönetmek için bir araya geldiği de belirtiliyor.

Ülkedeki krizde şimdiye kadar yaklaşık 1000 kadar kişinin öldüğü tahmin ediliyor.

İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, dün yaptığı bir açıklamada, Libya ile aralarındaki dostluk anlaşmasına fiili olarak son verdiklerini söyledi.

Ayaklanma dolayısıyla ülkeden kaçanların sayısının 100 bini bulduğu, Libya'da çalışan yabancıların da süratle ülkeden ayrıldıkları belirtiliyor.

Libya'da mahsur kalan Türklerin de hava ve deniz yolu ile tahliyeleri de devam ediyor.