BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Libya'ya saldırıya Katar da katılıyor

Fransa, Libya'ya yönelik hava saldırılarına Katar'ın da dört uçakla katılacağını açıkladı. Arap Birliği, bombardımanı ağır bularak eleştirdi.

Abone ol

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin uçuşa yasak bölge kararını uygulamak üzere Libya'da Muammer Kaddafi güçlerine karşı saldırıya geçti.

Askeri yetkililer, cumartesi günü öğleden sonra başlayan saldırıda en az 110 füzenin fırlatıldığını söylüyor.

Libya'da Kaddafi'nin askeri kapasitesini hedef alan hava operasyonları ikinci gününde de devam etti.

Amerika Birleşik Devletleri, savaş uçaklarının Kaddafi'nin kara ve hava savunma sistemlerine yeni saldırılar düzenlendiğini açıkladı.

Bir askeri sözcü, aralarında hayalet uçaklar olarak bilinen B-2'lerin de bulunduğu 18 savaş uçağının katıldığı saldırılarda gece boyunca 40'tan fazla bombanın atıldığını söyledi.

Amerikan ve İngiliz donanmasının da Libya hava savunma hedeflerine Cruise füzeleri fırlattığı, Fransız ve İngiliz uçakların da bombardımana katıldıkları açıklandı.

Televizyon görüntülerinde Bingazi yolunda yanmış askeri araçlar ve cesetler göze çarparken, Libya Sağlık Bakanlığından bir yetkili 64 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Ancak bu bilgi bağımsız kaynaklarca doğrulatılamadı.

Amerikan Genelkurmay Başkanı Amiral Mike Mullen, Katar'da bulunan bir uçak gemisinin de askeri operasyona katılmak üzere bölgeye hareket ettiğini söyledi.

Mullen, BM'nin uçuşa yasak bölge kararının uygulanmakta olduğunu ve Kaddafi'nin Bingazi'deki güçlerinin durdurulduğunu söyledi.

Mullen, kendilerine sivil kaybına ilişkin herhangi bir haber ulaşmadığını kaydetti.

Katar da dört savaş uçağıyla operasyonda

Fransa hava kuvvetlerine ait savaş uçaklarının Libya'daki operasyonları kapsamında hava sahasında devriye uçuşları yaptığı bildirildi.

Fransa ordusundan bir sözcü, uçakların karadan bir direnişle karşılaşmadıkları için ateş açmadıklarını söyledi.

Fransız yetkililer, Katar'ın da operasyona dört savaş uçağıyla katılacağını açıkladı.

Katar'ın adımı, ilk kez bir Arap ülkesinin Kaddafi'ye karşı saldırıda yer alması anlamına geliyor.

İspanya, İtalya ve Danimarka ile Norveç'in de askeri katkıda bulunacakları bildirildi.

Arap Birliği: Hedefin ötesine geçildi

Arap Birliği ise, bombardımanın ağır bulduğunu belirterek eleştirdi.

Arap Birliği'nin açıklaması önemli, zira birliğin desteği BM Güvenlik Konseyi'nden uçuşa yasak bölge kararı alınmasında kilit rol oynamıştı.

Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, ''Libya'da olup bitenler, uçuşa yasak bölge ilanından farklı. Biz sivillerin korunmasını istiyoruz, daha fazla sivilin bombalanmasını değil'' dedi.

Rusya ise, İngiltere, Fransa ve ABD'den kendi ifadesiyle askeri olmayan hedeflere yönelik saldırıları durdurmalarını uyarısında bulundu.

Kaddafi: Terörizm, amaçları petrolümüz

Libya lideri Muammer Kaddafi saldırıları terörizm olarak niteledi.

Devlet televizyonunda yayınlanan konuşmasında, halkın silahlandığını ve Batı'lı güçlerin Libya petrolünün kontrolünü engellemek için uzun bir savaşa hazırlandığını söyledi.

Oğlu Seyfülislam da, Batı'nın Libya'da olup bitenleri tamamen yanlış anladığını söyledi ve Bingazi'deki isyancıları, çeteler ve teröristler olarak niteledi.

Kaddafi ise, ''haçlı saldırısı'' olarak nitelediği operasyona misillemede bulunacaklarını söyledi.

Kaddafi, Batılı güçlerin kendilerine hiçbir şey yapmamış olan Libya'ya saldırı hakkı olmadığını vurguladı.

Kaddafi, savaşın uzun süreceğini ve "Haçlı koalisyonunun hainlerini ve işbirlikçilerini yok edeceklerini" kaydederken, "Bütün hainleri, Haçlı ülkeleri Fransa, İngiltere ve ABD'nin Bingazi ya da başka yerdeki işbirlikçilerini bitireceğiz" diye konuştu.

Kaddafi, "terörist, barbar ve canavar" olarak nitelediği koalisyon güçlerine aklın yoluna dönün çağrısı da yaptı.

Libyalılara silah dağıtıldığını kaydeden Kaddafi, petrol kaynaklarının sömürülmesine izin vermeyeceklerini ve zafer kazanacaklarını söyledi.