BIST 10.083
DOLAR 32,40
EURO 34,81
ALTIN 2.431,96
HABER /  GÜNCEL

Libyalı bakan istifasını geri aldı

Libya'da sufi ibadet mekanlarına yönelik saldırıları engellemediği suçlamaları üzerine üç gün önce istifasını açıklayan İcişleri Bakanı Abdelali bugün görevde kalacağını bildirdi.

Abone ol

Libya İçişleri Bakanı Fevzi Abdelali istifasını geri aldığını ve görevini sürdürmek istediğini söyledi.

BBC Dinleme Servisi'nin haberine göre, El Ahrar adıyla da bilinen Libya televizyonundan canlı verilen basın toplantısında İçişleri Bakanı Abdelali, "İstifamın işleri kolaylaştıracağını düşünmüştüm, kendim de daha rahat olurum diye düşünmüştüm, ama olmadı. Bu nedenle istifamı geri alıyorum ve son anına kadar bu yolculuğu sürdürmeye hazırım. Kararı başbakan ve Ulusal Kongre verecek" diye konuştu.

Libya'da Sufi Müslümanlara ait ibadet yerleri ve türbelere, İslamın daha katı ve muhafazakar yorumcuları olan Selefiler tarafından yöneltilen saldırıların iyice yaygınlaşması nedeniyle eleştirilere hedef olan İçişleri Bakanı Abdelali, 26 Ağustos'da istifa ettiğini açıklamıştı.

Son zamanlarda aralarında iki Sufi türbenin de bulunduğu mekanlara düzenlenen saldırılardan Selefi gruplar sorumlu tutuluyordu.

Yaklaşık sekiz ay süren ve Libya’nın eski lideri Muammer Kaddafi’nin devrilmesiyle sona eren iç savaşın ardından türbelere yönelik saldırılar arttı.

Son saldırılar

Trablus’ta da bomba yüklü iki araçla saldırı düzenlenmiş, Zlitan’da rakip aşiretler arasında çatışmalar çıkmıştı.

Trablus’ta, Cumartesi günü Sufi Seyyid Şaab Cami türbesi buldozerlerle yıkılmıştı.

Bir gün önce de, Zlitan’da, Trablus’un yaklaşık 160 km güneydoğusunda bulunan 15’inci yüzyıldan kalma Sufi Abdülsalem El Esmar türbesi saldırıya uğramıştı.

Yeni seçilen Ulusal Kongre, sert bir dille İçişleri Bakanı’nın başında olduğu Yüksek Güvenlik Komitesi’ni türbelere yönelik saldırıları engellememekle suçlamıştı.

Komite üyeleri arasında, Kaddafi birliklerine karşı savaşan asiler de bulunuyor. Libya'nın yeni yönetimi Kaddafi'nin devrilmesinin üzerinden bir yıl geçerken hala o dönemde oluşan ve bugün söz sahibi olmak isteyen silahlı grupları kontrol altına alma mücadelesi veriyor.

Selefiler, Sufi geleneğinin önemli bir kısmını ‘putperestliği yaymakla’ suçluyor.

Sufiler korkuyor

Reuter ajansı Sufilerin, saldırıların yaygınlaşmasından korktuğunu aktarıyor.

Ajansa konuşan Zlitan'dan bir Sufi Profesör Mekki Ali "Bu çeteler bizden ve yaşam biçimimizden nefret ediyorlar ve bizi Libya haritasından silmeye çalışıyorlar" diyor.

Mekki Ali, hükümet müdahele etmezse selefilerin teker teker kendilerinden olmayanları hedef alacaklarını düşünüyor.

Kaddafi rejiminde bir çok Selefi görüşlerinden dolayı hapsediliyordu. Rejimin devrilmesinden sonra bir kısım Selefi kendi görüşlerini yaygınlaştırmayı hedefleyen milisler oluşturdu.

Arap baharı diye tanımlanan rejim değişiklikleri ardından Selefiler geçen yıl boyunca sadece Libya değil Mali ve Mısır'da da Sufileri hedef alan saldırılara giriştiler.

Davutoğlu da aradı

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı'nın üç gün önce istifasını açıklamasına sebep olan olaylardan sonra Libya Cumhurbaşkanı Muhammed Yusuf el-Magarif ve Libya Dışişleri Bakanı Aşur Bin Hayal ile telefon görüşmesi yaptı.

Anadolu Ajansı'nın diplomatik kaynaklara dayanarak aktardığı bilgiye göre, Davutoğlu, el-Magarif ve Hayal'e, Libya'da bazı selefi grupların türbe ve camilere yönelik saldırılarından duyduğu kaygıları iletti ve başta Turgut Reis Camisi olmak üzere Osmanlı döneminden kalan türbe ve camilerin korunmasını istedi.

Yusuf el-Magarif ve Hayal de Davutoğlu'na, Türkiye'nin cami ve türbelere yönelik saldırılara duyduğu hassasiyeti paylaştıklarını dile getirerek, Osmanlı döneminden kalan eserlerin korunacağını söyledi.