BIST 10.725
DOLAR 32,25
EURO 34,97
ALTIN 2.430,30
HABER /  DÜNYA

Libya'dan kuru yük gemisinde kaçış

Libya cehenneminden kuru yük gemisinden geldiler, Türkiye diye slogan attılar!

Abone ol

Libya'nın Mırnata Limanı'ndan üç gün önce yola çıkan Panama bandıralı Captain Elio adlı Suriye kuru yük gemisi Marmaris Limanı'na yanaştı. Gemide, 806 Suriyeli, 5 Libyalı, 3 Ürdünlü, 2 Mısır, Irak ve Cezairli, 1 Tunus ve Filistinli olmak üzere toplam 822 yolcu bulunduğu öğrenildi.

Suriyeli vatandaşlar, geminin limana yaklaşmasıyla birlikte 'Türkiye' sloganları attı. Yolcuların çoğunun bitkin düştüğü görülürken, gemiden inen 8 aylık hamile bir bayana 112 ekiplerince müdahale edildi.

Yolcular, Muğla Valisi Fatih Şahin, Suriye'nin Ankara Büyükelçisi Nidal Kabalan, İstanbul Başkonsolosu Mamoun Hariri tarafından çiçeklerle karşılandı. Gemiden inen yolculara Kızılay ekipleri tarafından kumanya, çay ve çorba ikram edildi. Yolculardan pasaport işlemleri tamamlananlar, limanda bekleyen 17 otobüsle Hatay-Cilvegözü sınır kapısına gönderildi.

Suriye'nin Ankara Büyükelçisi Nidal Kabalan yaptığı açıklamada, görülen bu durumun iki ülkenin arasındaki dostluğun bir ürünü olduğunu belirterek, "Suriye halkı da aynı şekilde Türkiye halkına bu şekilde yardımda bulunurdu. Sizlere çok teşekkür ediyorum. Sıcak karşılamanızdan, burada yapmış olduğunuz önlemler, çok güzel, gördük. Biz ne yaptıysak, Türk yetkilileri bizden daha iyi yaptı. Suriye hükümeti adına sizlere teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Muğla Valisi Fatih Şahin ise böyle bir organizasyonun içerisinde olmanın kendileri açısından büyük bir mutluluk olduğunu kaydederek, "Çünkü bunun bir insani bir boyutu var. Yardıma muhtaç olanlara yardım elimizi uzatmak bizim geleneklerimizde olan bir husus. Elimizdeki imkanlarla en iyi imkanı sunmaya çalışıyoruz. Biz kendi vatandaşlarımıza nasıl hazırlandıysak, aynı şekilde belki daha da fazla sizin için hazırlandık." diye konuştu.

Gemi sahibi Abdulkadir Sabra, 140 metre uzunluğundaki kuru yük gemisiyle 822 vatandaşlarını getirdiklerini vurguladı. Sabra, geminin 1 Mart'ta Mırnata Limanı'ndan ayrıldıklarını, zorlu bir yolculuk yaptıklarını söyledi.

Öte yandan, Libya'dan 18 tarifeli, 25 özel tahliye ve 25 askeri olmak üzere, toplam 68 uçak, 5 gemi, 1 firkateyn ve özel şirketler tarafından getirilenlerle beraber toplam 21 bin 592 kişi Türkiye'ye giriş yaptı. Getirilen yolcuların 2 bin 985'inin yabancı uyruklu olduğu belirtildi.

Türkiye'ye doğru seyir halinde olan ve Trablus'tan İstanbul'a hareket eden Ankara feribotundaki 896'sı yabancı olmak üzere, toplam bin 68 yolcu ile birlikte tahliye edilenlerin sayısı 22 bin 660'a ulaşacak.