BIST 10.277
DOLAR 32,33
EURO 34,84
ALTIN 2.390,19
HABER /  GÜNCEL

Libya'da uzun menzilli füze kullanıldı iddiası

Libya'da Kaddafi yanlıları ve muhalifler arasındaki çatışmalar Trablus civarında şiddetlenirken, ordunun uzun menzilli bir scud füzesi ateşlediği iddia edildi.

Abone ol

Libya'da süren çatışmalarda, Kaddafi birliklerinin uzun menzilli scud füzesi kullandıkları iddia edildi.

Libya'da bulunan Amerikan güvenlik kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada iktidar kontrolündeki Sitre şehrinden atılan scud füzesi muhalif birliklerin bulunduğu Brega şehrini hedef aldı.

Füzenin yerleşim birimlerinden yaklaşık 90 kilometre uzaktaki çöl bölgesine düşmesi sebebiyle herhangi bir zarar vermediği bildirildi.

Kaddafi birlikleri tarafından kullandığı uzun menzilli füze, Mart ayında Libya'daki çatışmaların başından bu yana kullanılan ilk füze oldu.

Yetkililer Kaddafi'yi destekleyen ordunun elinde iki yüzden fazla scud füzesinin bulunduğunun tahmin edildiğini bildirdiler.

Scud füzesiyle yaklaşık üç yüz kilometre uzaklıktaki hedeflere saldırı düzenlenmesi mümkün.

Kaddafi kuvvetlerinin scud füzesi kullandığı iddiası, başkent Trablus'un 50 kilometre batısındaki Zaviye ve 80 kilometre güneyindeki Garyan'da çatışmaların şiddetlenmesinin ardından geldi.

Bu kentlerin isyancıların eline geçmesi halinde Trablus, karadan kuşatılmış olacak. NATO da Trablus'a denizden abluka uyguluyor.

Libya lideri Muammer Kaddafi son olarak, ülkeyi "hainlerden ve NATO'dan kurtarmak için" taraftarlarını savaşa hazır olmaya çağırmıştı.

Kaddafi, Libya Devlet Televizyonu'nda sadece sesiyle yayımlanan bu açıklamasını, isyancıların başkent Trablus çevresindeki saldırıların yoğunlaştırmasından sonra yaptı.