BIST 9.717
DOLAR 32,57
EURO 34,97
ALTIN 2.444,80
HABER /  GÜNCEL

Liberya: Karantinayı protesto edenlere ateş açıldı

Liberya'nın başkenti Monrovia'da Ebola salgının yayılmasını önlemek amacıyla oluşturulan karantina uygulamasını protesto eden kalabalığa polis gerçek mermi ile ateş açtı.

Abone ol

Liberya'nın başkenti Monrovia'da Ebola salgının yayılmasını önlemek amacıyla oluşturulan karantina uygulamasını protesto eden kalabalığa polis gerçek mermi ile ateş açtı.

Başkentte karantina altında yaşayan West Point sakinleri bölgeye çekilen dikenli teller yüzünden gıda alamadıklarını ve çalışamadıklarını belirtiyor.

Göz yaşartıcı gazın da kullanıldığı müdahale sonrasında aralarında 15 yaşında bir gencin de bulunduğu 4 kişinin yaralandığı belirtiliyor.

Reuters haber ajansına konuşan bölge sakini Alpha Barry, hiçbir yiyeceklerinin olmadığı belirterek korktuklarını söyledi.

Yetkililer ise bu iddiayı reddediyor. Çarşamba günü bölgeye acil gıda yardımında bulunduklarını belirtti.

Bölgedeki BBC muhabiri Jonathan Paye-Layleh gecekondu bölgesinin 50 bin ile 100 bin arasında kişiyi ağırladığını belirterek bölgedeki yaşam koşullarının oldukça zor olduğunu dile getirdi.

Paye-Layleh kanolizasyon sisteminin bulunmadığı bölgede sadece bir tane devlet okulu olduğunu vurguluyor.

Muhabirimiz bölgede gerilimin giderek arttığını ve bölge halkının yetkililerin kendilerini yeteri kadar korumadıklarını söylediğini aktarıyor.

Fakat Liberya Cumhurbaşkanı Ellen Johnson Sirleaf bölge sakinlerinin yetkililerin uyarılara uymadığını söyledi.

Sirlieaf inkâr politikası, kültürel değerler, sağlık çalışanlarının uyarılarının görmezden gerilmesi ve yetkililerin uyarılarına uyulmaması nedeniyle salgının yayılmasını önleyemediklerini dile getirdi.

Liberya'da Ebola salgını nedeniyle şu ana kadar 576 kişi yaşamını yitirdi.

Salgının pençesinde olan Gine, Nijerya, Sierra Leone ve Liberya'da toplam ölü sayısı 1350'ye ulaştı.

Vücut sıvılarıyla yayılıyor

Ebola virüsü ilk olarak 1976'da Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde görülmüştü. Virüs vücut sıvıları yoluyla bulaşıyor.

Meyve yarasası gibi hayvanlar virüsü taşıyabiliyor ve kan ya da orman hayvanlarının etinin tüketilmesi sonucu insanlara da geçebiliyor.

Hastalığın belirtileri arasında yüksek ateş, kanama ve merkezi sinir sisteminin hasar görmesi sayılıyor.

Virüs bulaşanların ölüm oranı yüzde 90'lara çıkabiliyor. Ancak son salgındaki ölüm oranı yüzde 55 düzeyinde. Virüsün kuluçka dönemi iki ila 21 gün arasında değişiyor.

Hastalığın aşısı ya da tedavisi yok. İshal ve kusma görülen hastalarda vücuttaki su oranının sabit tutulması hastayı rahatlatıp tedaviye yardımcı olabiliyor.