BIST 10.277
DOLAR 32,33
EURO 34,84
ALTIN 2.405,89
HABER /  GÜNCEL

Kuzey Kore'den 'önemli tedbirler'

Üçüncü kez nükleer deneme yapacağını duyurduktan günler sonra Kuzey Kore bu sefer "bir dizi önemli tedbir aldığını" açıkladı.

Abone ol

Üçüncü kez nükleer deneme yapacağını duyurduktan günler sonra Kuzey Kore bu sefer "bir dizi önemli ve üst düzey devlet tedbiri aldığını" açıkladı.

Devlet yayın organları Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un açıklamayı üst düzey güvenlik yetkilileriyle toplandığı sırada yaptığını belirtti.

Ama haber bu önlemlerin ne olduğunun detayına girmedi.

Ülkenin roket denemesi yapmasına misilleme olarak Birleşmiş Milletler'in ülkeye uygulanan yaptırımları arttırmasının ardından Kuzey Kore de uyarılarda bulunmaktaydı.

Perşembe günü ise Kuzey Kore "baş düşmanı" olarak nitelediği Amerika Birleşik Devletleri'ne meydan okuyarak "üst düzey" bir nükleer deneme gerçekleştireceğini açıkladı.

Bundan bir gün sonra da ülke, Güney Kore'nin BM yaptırımlarını uygulaması durumunda "fiziki karşı önlemler" alınacağına söz verdi.

Kuzey Kore devlet yayın organları Pazar günü Kim'in "yetkililere belli başlı görevler verdiğini" duyurdu.

Devlete ait olan Rodong Sinmun gazetesi Cumartesi günü yayınladığı bir makalede nükleer denemenin "halkın emri" olduğunu söyledi.

Gazete, "Halk, bir nükleer deneme, hatta fazlasını yapmamızı talep ediyor. Birlemiş Milletler bize başka seçenek bırakmadı" dedi.

2006 ve 2009 yıllarında da nükleer deneme yapan Kuzey Kore, üçüncüsü için bir tarih açıklamadı.

Salı günü oylanan BM önergesi, Amerika Birleşik Devletleri tarafından yazılmış; Kuzey Kore'nin en büyük ticaret ortağı Çin tarafından da desteklenmişti.

Önerge, Aralık ayında yapılan bir roket atışına misilleme olarak sunulmuştu. ABD, Japonya ve Güney Kore, bu atışın yasaklı uzun menzilli füze teknolojisinin denemesi olduğunu öne sürmüştü.

Pyongyang bu roketle ilk defa yörüngeye bir uydu yerleştirdi.

Birlemiş Milletler ise Kuzey Kore'nin nükleer deneme gerçekleştirmesi durumunda "kayda değer önlemler" alınacağını söyledi.