BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Kuzey Kıbrıs'ta yeni cumhurbaşkanı Akıncı

Ada'da cumhurbaşkanlığı seçimini solcu aday Mustafa Akıncı kazandı. Akıncı oyların yüzde 60.5'ini aldı, Derviş Erdoğlu'nun oyu yüzde 39.5'ta kaldı. Mustafa Akıncı, Türkiye'yle 'anavatan-yavruvatan' ilişkisinin yerini 'kardeş ilişkisinin' almasını istiyor.

Abone ol

Kuzey Kıbrıs'ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini solcu aday Mustafa Akıncı kazandı.

Yüksek Seçim Kurulu'nun açıklamasına göre Akıncı oyların yüzde 60.5'ini alarak beş yıllığına bu göreve seçildi.

Akıncı'nın rakibi, şimdiki Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun oy oranı ise yüzde 39.5'ta kaldı.

Mustafa Akıncı, sonuçların belli olmasından sonra yaptığı konuşmada, "Yeni bir miladın, yeni bir dönemin başlangıcının haberini veriyorsunuz. Bu dönemi hep birlikte başlatıyoruz. Ne yapılırsa yapılsın, bir toplumda değişimin zamanı geldiyse, onu hiçbir güç değiştiremez. Aynen böyle oldu. Çünkü siz bu değişimi yapmakta azimliydiniz. Bunun önüne hiçbir güç geçemezdi, geçmedi" dedi.

'Değişim ve çözüm'

Akıncı, Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ile aynı kuşakların insanları olduklarını belirterek "Geçmiş kuşaklar bu acıları paylaştılar. Gelecek genç kuşaklar artık bu adanın nimetlerini paylaşsın” diye konuştu.

"Değişim ve çözüm" sloganlarıyla iktidara gelen 68 yaşındaki Mustafa Akıncı, Kıbrıs sorununa insan hakları temelinde, siyasi eşitliğe dayalı bir çözüm bulunmasını ve Türkiye ile Türkiye ile anavatan-yavruvatan ilişkisinin değişmesini istiyor ve 'Kıbrıslı Türklerin kendi ayakları üzerinde durabilmesi ve kendi kendilerini yönetebilmesi gerektiğini' söylüyor.

Akıncı, seçilmeden önce BBC Türkçe'ye verdiği mülakatta, "Artık yıllarca istismar edilen ana-yavru edebiyatını bir kenara bırakıp kardeşler ilişkisini kurmak gerekir" dedi.

'MARAŞ'I YASAL SAHİPLERİNE VERECEĞİZ'

Kıbrıs müzakereleri Ekim'de kesilmişti. Görüşmelerin gelecek ay yeniden başlaması planlanıyor.

Akıncı seçim kampanyasında güven artırcı önlemler çerçevesinde, Kuzey Kıbrıs'ta 1974'ten beri iskana kapalı tutulan Maraş bölgesinin yasal sahiplerine vereceklerini söylemişti.

ODTÜ mezunu bir mimar olan Mustafa Akıncı, daha önce Lefkoşa Belediye Başkanlığı ve Başbakan yardımcılığı görevinde bulundu. Ada'nın yeniden birleştirilmesinö öngeren Annan planına aktif bir şekilde destek verdi.

'Komutan çizmeyi aştı'

Akıncı, 2000 yılında başbakan yardımcısıyken koalisyon ortakları, polis ve itfaiyenin sivil idareye bağlanması konusunda anlaşmıştı.

Kıbrıs'ta bu kurumlar halen Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'na yani fiilen Türk ordusuna bağlı.

Dönemin Türkiye tarafından atanan Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Ali Nihat Özeyranlı bu girişime karşı çıkmıştı. Akıncı, Özeyranlı'ya sert tepki göstererek, "Komutan, çizmeyi aştı... Kıbrıs Türk Halkı, kendi kendini yönetmeye muktedirdir. En başta Türkiye, bu talebimizi desteklemelidir" demişti.