BIST 10.046
DOLAR 32,40
EURO 34,62
ALTIN 2.394,45
HABER /  GÜNCEL

'Kürtler Erdoğan'la anlaşıp bizi sattı mı?'

Öcalan'ın çağrısıyla ortaya çıkan fotoğraf HDP'ye sempati duyan sol-muhalif-laik kesimleri endişendiriyor? Aslı Aydıntaşbaş "Kürtler bizi sattı mı?" sorusuna yanıt verdi.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM
Milliyet yazarı Aslı Ayndıntaşbaş, Abdullah Öcalan'ın PKK'ya yaptığı silahsızlanma kongresi toplama çağrısı ile muhalif çevrelerde oluşan "Kürtler bizi sattı mı?" sorusuna yanıt aradı.

Seçimler yaklaşırken Kürt hareketinin geleneksel tabanı dışında kalan geniş bir sol-muhalif-laik kesimin HDP’ye sempati duyduğunu vurgulayan Milliyet yazarı, Öcalan'ın çağrısı ile bu kesimlerde ortaya çıkan soru işaretlerini yazdı. HDP'li kaynaklarla ile konuyu görüştüğünü kaydeden Aydıntaşbaş, ortaya çıkan fotoğrafın "HDP artık Tayyip Erdoğan’ın başkanlığına onay mı verdi?" sorusuna yanıt verdi. Aydıntaşbaş "Dün bu soruyu doğrudan HDP’li muhataplarına sordum. Önemli isimlerle uzun görüşmeler yaptım. Aldığım cevaplar samimi ve ikna ediciydi. Bakın aktarayım" diyerek aldığı tüyoları paylaştı. Milliyet yazarı, hükümetin önümüzdeki günlerde atacağı adımları da köşesine taşıdı.

İşte Aydıntaşbaş'ın yazısındaki ilgili bölüm:

Dün, HDP ve hükümet arasındaki ortak açıklamadan sonra telefonlarım susmadı. Eş dost, benim HDP’yi yakından izlediğimi bilen tanıdıklar, hep aynı kaygıya kapılmıştı: HDP, çözüm sürecinin yüzü suyu hürmetine Ak Parti’yle anlaştı mı?

Gerçek şu ki; son dönemde Kürt hareketinin geleneksel tabanı dışında geniş bir sol-muhalif-laik kesim HDP’ye sempati duymakta. Ve bu insanları HDP’ye çeken, bir gün uyanıp Kürt meselesini çözmek için apansız bir paniğe kapılmış olmaları değil, Selahattin Demirtaş ve HDP’nin Tayyip Erdoğan’a karşı yürüttüğü keskin muhalefeti beğeniyor olmaları. Daha da önemlisi, HDP’nin barajı geçmesini başkanlık sistemini durduracak anahtar olarak görmeleri...

”CHP’yi denedik, bas-geç yaptık, olmadı. Bir de HDP’yi deneyelim” hissi.

Sahi, İmralı’nın PKK’ya silah bırakma çağrısı ve dün Yalçın Akdoğan’la verilen fotoğraf karesi, HDP’nin artık Tayyip Erdoğan’ın başkanlığına onay verdiği, hükümetle anlaştığı anlamına mı geliyor?

Dün bu soruyu doğrudan HDP’li muhataplarına sordum. Önemli isimlerle uzun görüşmeler yaptım. Aldığım cevaplar samimi ve ikna ediciydi. Bakın aktarayım:

Öncelikle HDP İmralı heyeti, dünkü açıklamayı yapma noktasına kolay gelmemiş. İki hafta boyunca gelgitli çetin pazarlıklar olmuş. Olmuş da ne olmuş? Birçok şey:

1. Güvenlik paketiyle ilgili kritik düzeltmeler yapılacağı sözü alınmış. Paket geri çekildi. Hükümet ciddi revizyon teminatı vermiş;

2. Devletin ruhunu temsil eden en önemli isimlerden Yalçın Akdoğan, Abdullah Öcalan’ın mesajının kamuoyuna açıklanmasını kabul etmiş;

3. Önümüzdeki haftadan itibaren izleme heyeti, akademisyenler ve gazetecilerin İmralı’ya gitmesi kararlaştırılmış;

4. Ve en önemlisi, ”Türkiye’de demokrasinin önünü açacak” denilen 10 maddede müzakereler başlamış.

Görüştüğüm HDP’liler, bu maddelerin sadece Kürt meselesiyle ilgili değil, ”devletin dönüşümünü garantileyen” maddeler olduğunu söylüyor.

YAZININ TAMAMI İÇİN