BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,83
ALTIN 2.429,91

Kürtler benim kardeşimdir...

.

Son yazılarımdan sonra Kürt okurlarımdan ve arkadaşlarımdan sitem dolusu mektuplar aldım.

"Bizi yok mu sayıyorsun" diye soruyorlar...

Hiç olur mu öyle şey...

Ben, Kürt asıllı Türk vatandaşlarının yaşadığı bir mahallede büyüdüm, hala annem ve babamın yaşadığı mahallede çok sayıda Kürt yaşar. Çok Kürt arkadaşım oldu, hala da var. Hepsiyle aram çok çok iyi. Bir insanın etnik kimliğinin ne olduğunu şimdiye kadar hiç merak etmedim, birine "sen Kürtsün" demeyi, iyi bir şey söyleyecek bile olsam aklımdan dahi geçirmedim. Çünkü bana göre birinin etnik kimliğini konu yapmak, birinin din seçimini konuşmak ötekileştirmekten başka bir şey değil.

Kaldı ki, yazılarımın hiç birinde ne bir etnik kimliğin aşağılandığını görebilirsiniz ne de bir diğerinin yüceltildiğini.

Türk kavramından bahsederken şunu söylemek istedim. Sonuca odaklı değil, araçlara odaklı tartışmalar beni rahatsız eden. Türk kelimesiyle uğraşılmasının Kürt kelimesiyle daha çok uğraşılmasını doğuracağına olan inancım.

Peki, ne yapalım?

Türkiye daha önce hiç alışık olmadığımız bir dönemden geçiyor, kabul edelim ki Başbakan Erdoğan öncülüğünde iktidar elini değil kafasını soktu taşın altına. Ambalaj çok güzel, BARIŞ...

Kim itiraz edebilir? Başından beri yüzümün barışa dönük olduğunu yazıyorum ama düşünen, sorgulayan ve fikir üretmeye çalışan bir insan olarak da kendi fikirlerimi bu köşede sizlerle paylaşmak istiyorum.

Belki çözecektir ama ben yine de bayrak ve millet kavramı üzerinden siyaset yapmanın doğru olmadığını düşünüyorum, barış kafamızda şekillendiğinde yansıyacatır üzerimize, yoksa Anayasadan şu kelime çıksın, bayrağın rengi değişsin yok efendim ismi değişsin bunların sansasyon ve gündem yaratmak için beyhude çabalar olduğunu düşünüyorum.

Yüzyıllardır birarada kardeşçe aynı bayrak altında yaşamış, biraz klişe olacak ama, kız alıp vermiş, aynı apartmanda komşuluk yapmış, çocuklarını aynı okula göndermiş, aynı tabağa kaşığını daldırmış iki halkın bu tür sansasyonlara gelmesinin önüne geçmek istiyorum.

Süreç nasıl gidecek, daha neler konuşacağız, "akil insanlar" komisyonunun çalışmaları ve iktidarın yapacakları, bunun yanıda İmralı'daki yeni görüşmeler sürecin önünde nasıl bir yol açacak, açıklamalar iki cephede nasıl yankılanacak bunları beklemeden, sürece gözü kapalı destek vermek yerine sorgulamayı seçiyorum.

Yoksa, benim ne Kürtlerle ne de bu ülkede kendini azınlık hisseden hiçbir ırkla alıp veremediğim olamaz.

Benim çok Kürt dostum ve okurum var, biliyorum onlar beni anlıyorlar.

Ve biliyorlar...

Kürtler benim kardeşimdir...

Günün sözü: Umut edelim ki ırkçı önyargının kara bulutları üzerimizden kayıp gitsin ve aynı yolda kısa bir gelecekte, sevgi ve kardeşliğin yıldızları milletimizin üstünde ışıldayan güzelliğiyle parlasın. (Martin Luther King, Jr.)