BIST 10.742
DOLAR 32,22
EURO 35,08
ALTIN 2.525,80
HABER /  GÜNCEL

Kurtlar Vadisi'nin yükselen

Kuzey Irak'ta halkın Polat Alemdar olarak bildiği Türk diplomat kim? Bu diplomata neden Polat Alemdar diyorlar...

Abone ol

Türkiye'de olduğu gibi özellikle Güney komşularımızda seyirciyi ekrana bağlayan Kurtlar Vadisi Musul'da ilginç bir benzetmeye yol açtı.

Halk, Musul Başkonsolosu Ahmet Yıldız'ı Kurtlar Vadisi başrol oyuncusu Polat Alemdar karekterindeki Cüneyt Şaşmaz'a benzetiyor. Yıldız, bu benzetmenin aracındaki Türk Bayrağı'ndan dolayı yapıldığını ifade ediyor.

Hürriyet Gazetesi'inden Cansu ÇAMLIBEL ve Sebati KARAKURT Kuzey Irak'la ilgili izlenimlerini yazdı. İki gaçetecinin yazısında Kuzey Irak ile ilgili çarpıcı tesbitler yer alıyor. Bu tesbitler içinde en önemlilerinden biri ise Türkiye'nin Musul Başkonsolosu Ahmet Yıldız'ın halk tarafından Kurtlar Vadisi karakteri Polat Alemdar olarak adlandırılması. Gazatecilerin Türk Konsolosluğu ile ilgili izlenimleri gatete sütunlarına şu satırlarla yansıdı:

(....)

Özel Güvenlik timi konsolosluk içinde ve dışında hem Başkonsolos Yıldız’ı hem de diğer personeli hiç yalnız bırakmıyor. Zaten iş olmadıkça kimse pek dışarı çıkmıyor. “Konvoyla sokağa çıkmak bize artık normal geliyor” diyen Yıldız, bizden üç gün önce kendisini ziyarete gelen Irak  Türkmen Cephesi yöneticisinin, Erbil’e dönüş yolunda bomba yüklü bir araç tarafından sıkıştırıldığını anlatıyor.

Yıldız, “Tedbirsiz davransak bizim de başımıza çoktan gelmişti” sözleriyle şehirde Türkiye’ye duyulan güvenin otomatik bir koruma kalkanı olarak görülemeyeceğinin altını çiziyor. Ruh halini ise şöyle özetliyor:

“Korkmuyoruz ama buradaki yaşamın psikolojimize büyük etkisi var. Dünyayla bağlantımız biraz kopuk. Zamanımız hep içeride geçiyor. Bir süre sonra insanda sıkıntı başlıyor. O nedenle personelimizi üç-dört ayda bir hava değişimine gönderiyoruz.”

Sıkıntıdan daha baskın olan duyguysa özlem. Ankara’da bıraktığı eşi ve çocukları Ahmet Yıldız’ın burnunda tütüyor.

Belki iki, beş ve sekiz yaşlarındaki çocuklar olmasaydı eşini de getirirdi ama okul ve diğer ihtiyaçlar Musul’da çocuklu bir yaşamı bir diplomat için neredeyse imkansız kılıyor. Sıkıntı çekseler de Ahmet Yıldız Türkiye’nin Musul’daki yoğun diplomatik çabasının getirdiği sonuçlardan memnun: “İtibarımızın zirvesindeyiz. Bir konsolosluğun yapmayacağı işleri yaptık. Türkiye’nin Sünnilerin siyasi sürece katılımında büyük desteği oldu. Siyasi sürece katılım da buranın halkında umuda dönüştü.”

BAŞKONSOLOSU POLAT ALEMDAR SANIYORLAR

Türkiye’nin Musul Başkonsolosu Ahmet Yıldız’la ilk karşılaşmamızın adresi Kerkük. Daha doğrusu, kendisiyle tanışmadan önce etrafta yarattığı etkiyle tanışıyoruz. Kerkük’ün Kürt valisini ziyarete gittiğimiz gün kapıdaki güvenlik bizi, “Bugün Polat Alemdar da burada” diye coşkuyla karşılıyor.

“Nasıl yani” diye soramadan içeri alındığımızda, valilik binasındaki konuğun ‘Kurtlar Vadisi’nde Polat Alemdar’ı oynayan Necati Şaşmaz değil, Türkiye’nin Musul Başkonsolosu Ahmet Yıldız olduğunu görüyoruz. Duruma alışkın olduğu her halinden anlaşılan Yıldız, “Makam aracındaki Türk bayrağını görünce Polat sanmışlardır” diye gülüyor.

Türk bayrağı buralarda ‘Kurtlar Vadisi’ ile özdeş. Neredeyse her konuda ters düşen Kürtler ile Arapların, Türk milliyetçiliği vurguları ağır basan bir diziye olan tutkusu, kahramanların bu coğrafyada hâlâ ne kadar prim yaptığının göstergesi.

(.....)