BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Kürtçe Kuran-ı Kerim rafa kaldırıldı

Diyanet'in çıkarmayı planladığı Kürtçe Kuran meaili bu konuda uzman bulunamadığı için rafa kaldırıldı.

Abone ol

AKP hükümetinin 'Demokratik Açılım' paketi çerçevesinde Diyanet'in çıkarmayı planladığı Kürtçe Kuran meaili bu konuda uzman bulunamadığı için rafa kaldırıldı. Projeyi yaklaşık 2 yıl önce gündemine alan Diyanet,  o günden bu yana uzman arayışını sürdürüyordu.

Hükümetİn yürüttüğü 'Demokratik Açılım' çerçevesinde Diyanet İşleri Başkanlığı'nın da gündemine aldığı 'Kürtçe Kuran meali' bu konuda uzman isimler bulunamayınca şimdilik rafa kalktı. Akşam gazetesinin haberine göre, Kürtçe Kuran mealini yaklaşık 2 yıl önce gündemine alan Diyanet, aradan geçen süreye rağmen bu meale katkıda bulunacak 'Kürt uzman' bulamadı. 

TÜRK UZMAN BİLE AZ

Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Kurulu Başkanı Prof. Dr. Saim Yeprem, Kürtçe Kuran mealinin 'şimdilik' gerçekleşme ihtimalinin bulunmadığını söyledi. Yeprem, 'Kur'an-ı Kerim'in Kürtçe mealinin yapılabilmesi için yeterli bilimsel niteliği taşıyan kişi ya da kişiler yok. Bu konuda incelemeler, araştırmalar sürüyor. Kur'an-ı Kerim'in meailini yazmak öyle basit bir iş değildir. Mutlaka uzman kişiler olması gerekir. Piyasada özel şahıslarca yayınlanan Kürtçe Kur'an mealleri olabilir, ama biz kamu kurumu olarak, çok daha bilimsel çalışmak durumundayız. Bırakın Kürtçe Kur'an meali yapacak uzmanı, Türkçe meal yapacak uzman bile yeterli sayıda değil' dedi.

ÖZEL EKİP KURULDU

Diyanet İşleri Başkanlığı, 2 yıl kadar önce Kürtçe Kuran meaili yayınlama kararı almıştı. Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu bu amaçla, eğitim ve yayınlardan sorumlu Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Mehmet Görmez'i görevlendirmişti. Görmez de çalışma yapmak üzere özel bir ekip kurmuştu. Ekip, Kürtçe Kuran meali için, 3-4 meal üzerinde çalışmasını sürdürürken asıl sorun 'bilimsel özellik taşıyan uzmanların bulunamayışı'ndan çıktı. Bu nedenle aylar geçmesine rağmen ekip, Kur'an'ın Kürtçe mealini henüz yayınlayamadı. Görmez'in bu yöndeki incelemelerinin sürdüğü de belirtildi.

İlk Kürtçe okutmanları mezun oldu

Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Kürt Dili ve Kültürü Bölümü bünyesinde Kürtçe okutmanlığı kursunu bitirenlere bugün sertifika verilecek ve Kürt Dili ve Kültürü Bölümü Yüksek Lisans öğrencilerinin  eğitim öğretime başlama töreni yapılacak. Bu arada üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından yayımlanan  'Mukkadime' adlı derginin son sayısında, Kürtçe bir makale de yer aldı. Dergide toplam 12 makale bulunuyor. Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İbrahim Özcoşar, yaptığı açıklamada, 2 bin adet basılan dergiyi Türkiye'deki bütün üniversitelerle Irak, Suriye ve Avrupa'da Kürtçe eğitim verilen üniversitelere yollayacaklarını söyledi.