BIST 9.645
DOLAR 32,54
EURO 34,88
ALTIN 2.433,08
HABER /  GÜNCEL

Kürt yetkili: 'Kobani her an düşebilir'

Kobane'den BBC'ye konuşan bir yetkili IŞİD'in kuşatması altındaki kentin yakında düşebileceğini söyledi. Bu arada Urfa Valiliği sınırdaki köyleri boşaltma kararı aldı. Tahliyeler bu sabah başladı.

Abone ol

Kobane'den BBC'ye konuşan bir yetkili IŞİD'in saldırısı altındaki kentin kısa sürede düşebileceğini söyledi.

Kobane'nin doğusundaki bir binada IŞİD bayrağının dalğalandığı görülürken, İdris Nassan adlı yetkili IŞİD güçlerinin kente hakim Miştenur tepesini denetimleri altına aldığını belirtti.

Kobane'de kenti savunan Kürtler ve IŞİD güçleri arasında üç gündür yoğun çatışmalar yaşanıyor.

ABD öncülüğündeki güçler IŞİD'in ilerlemesini durdurmak için hava saldırıları düzenleniyor. Dün gece de IŞİD mevzilerine hava saldırıları düzenlediği haberleri geldi ancak bu bilgi bağımsız kaynaklarca doğrulanmadı.

IŞİD militanları yaklaşık üç haftadır kenti kuşatma altında tutuyor. Çoğu Kürt, 160 bin Suriyeli IŞİD'in saldırılarına başlamasından bu yana Türkiye'ye sığındı.

Sınırdaki BBC Muhabiri Paul Adams, gece boyunca süren şiddetli çatışmaların devam ettiğini ve Kobane üzerinde duman görüldüğünü belirtti.

BBC'ye bilgi veren yetkili Idris Nassan IŞİD militanlarının henüz ele geçirdikleri tepeden ateş açmaya başlamadığını bildirdi.

Nassan Kobane'nin her yanına top ateşi açıldığını belirtti ve "Kentin yakında düşeceği muhakkak" dedi.

'Ağır silahlara ihtiyaç duyuyoruz'

Bu arada BBC Türkçe'ye konuşan Kobani Kantonu Adalet Divanı Sorumlusu Ferhan Heci İsa da Kobani'de çatışmaların sürdüğünü söyledi. Miştenur tepesinin IŞİD'e geçtiğini söyleyen İsa, ağır silaha ihtiyaçları olduğunu belirtti.

BBC'ye son durumu aktaran Kobani Kantonu Adalet Divanı Sorumlusu Ferhan Heci İsa şöyle konuştu:

"Dün akşam IŞİD'in bomba yüklü bir kamyonu YPG tarafından imha edildi. Kaybımız ve yaralımız var. Ama çok sayıde IŞİD üyesini öldürdük."

Miştenur tepesinde geri çekildiklerini ve IŞİD'in tepeyi ele geçirdiğini belirten İsa, doğu cephesindeyse YGP ve IŞİD'in neredeyse iç içe olduğunu söyledi.

İsa, YPG'nin ağır silahlara karşı savaştığını kaydederek, "Kobani Kantonu Türkiye'den ağır silah istedi ama Türkiye henüz bu talebe yanıt vermedi" dedi.

Tanklar hakim tepelerde

Kobani kentinde IŞİD'in saldırılarının artması ve mermilerin sınırı aşması üzerine 2'nci Hudut Tabur Komutanlığı'nda bulunan çok sayıda tank, sınır hattının hakim noktalarına sevk edildi.

Suriye'yi gören hakim tepelere konuşlandırılan tank ve obüslerin namlularının Kobani'ye çevrildi. Asker sınır hattında yoğun güvenlik önlemleri alıyor ve kimsenin sınıra yaklaşmasına izin vermiyor.

Suriye’nin Kobani kentinde YPG ile IŞİD arasında şiddetli çatışmalar sürerken, çatışmaların etkisi sınır köylerine kadar uzandı.

Dün Büyük Kendirli köyündeki bir eve, Suriye’den gelen bir havan topu mermisinin düşmesi sonrası, Şanlıurfa Valiliği güvenlik gerekçesiyle köyleri boşaltma kararı aldı.

Sınıra yaklaşık 2 km mesafede bulunan evin duvarına isabet eden merminin patlamasıyla, ikisi çocuk, beş kişi yaralandı. Yaralılardan ikisinin tedavisinin hastanede sürdüğü belirtildi.

Tahliyeler başladı

Valiliğin tahliye kararı üzerine, Büyük Kendirli ve Küçük Kendirli köylerinin bu sabah itibariyle boşaltıldı. Köy halkı kamyonetlerle Suruç ilçe merkezine taşındı.

Merminin düştüğü bölgenin yakınındaki Suriyelilerin barındığı Süleymanşah Geçici Barınma Merkezi'ndeki sığınmacılar da 11 Nisan Mahallesi'nde yeni oluşturulan bir merkeze nakledildi.

Asker köy ve çevresinde yoğun güvenlik önlemi alırken basın mensuplarının bulunduğu tepe de güvenlik gerekçesiyle boşaltıldı.