BIST 10.267
DOLAR 32,27
EURO 34,74
ALTIN 2.412,49
HABER /  GÜNCEL

Kürt birası Roj Beer izin bekliyor

Avusturya'da üretilen ilk Kürt birası Roj Beer Avrupa'da satılıyor. Şirketin asıl hedefe Türkiye pazarı. İki yıldır izin bekleyen Roj biranın sahibine ölüm tehditleri yağıyo

Abone ol

Avusturya'nın başkenti Viyana'da 2002 yılının Şubat ayında üretilmeye başlanan Roj Bira 2003 yılında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na başvurarak ithal izni istedi. Tütün ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurulu, "markanın Kürtçe olması, sarı- kırmızı-yeşil renklerinin kullanılması, 'bir yudum özgürlük' sloganının Kürtçe yazılması" gibi nedenlerle içişleri Bakanlığı ve Emniyet'ten görüş istedi. Türkiye'de satılmak için hala izin bekleyen Roj Bira yetkilileri her şeye rağmen umutlu. İsviçre, İtalya, Avusturya ve Kuzey Irak'ta satılan
Roj Bira'nın asıl amacının Türkiye pazarı olduğunu söyleyen Roj Bira'nın sahiplerinden Nurettin Keskin VATAN'ın sorularını cevapladı:

* Neden Roj Bira'nın ismi Roj TV ile birlikte anılıyor?
Bizim Roj TV ile hiçbir ilişkimiz olamaz. Biz onlardan önce kurulduk zaten. Bizim ismimizi kullandılar. Onların yüzünden Türkiye'de sıkıntı çekiyoruz. Ayrımcılık ve bölücülükle ve hiçbir örgütle ilgimiz yok. Sadece bira üretiyoruz. Avusturya'da üretim yapıyoruz. Kuzey Irak'ta Roj Bira satılıyor. Fakat sırf bir takım yakıştırmalar olmasın diye hiçbir medya kuruluşuna reklam vermiyoruz.

* Tehditler aldığınız ve İstanbul
temsilcinizin sorgulandığı doğru mu?

Geçen ay şirketin kapısının önünde kesik koyun kafası ve bir not bulduk. Notta "Kürt realitesi yoktur, markası da olamaz. Vazgeçin. Son uyarı" yazıyordu. Avusturya medyası da bu olaya yer verdi. Biz daha önceki tehditleri önemsememiştik. Bu olaydan sonra Avusturya polisine başvurduk. İstanbul'da Roj Bira'nın dağıtımını yapmak isteyen şirketin ortaklarından biri gece yarısı Terörle Mücadele Şubesi tarafından evinden alınıp sorguya çekildi. Arkadaş bu işten korktuğu için vazgeçmek istedi. Biz de o şirketle tüm ilişkilerimizi kestik. Şu an da başka şirketlerle görüşme halindeyiz.

* Türkiye'de yasaklanmanız ile ilgili neler söylersiniz.
İki yıldır izin işleriyle uğraşıyoruz. Normalde 4 haftalık prosedür. İsmimizden dolayı yanlış gündeme geldik. Ama hala umudumuz var. Kesinlikle yasaklısınız diye bir bilgi almadık. Öyle birşey olursa da Avusturya Dış Ticaret Müsteşarlığı'na başvuracağız.

* Neden Kürt birası olarak piyasaya çıktınız?
Efes Pilsen de 'En iyi Türk birasıyız' diyor. Biz de kendimizi böyle adlandırdık. Ayrımcılıkla ilgisi yok.

* Sloganınız neden 'Bir yudum özgürlük'?
İstediğiniz gibi algılayabilirsiniz. Ama kesinlikle bölücülükle ilgisi yok.

Haber: Ülkü Demirkol
Kaynak: www.vatanim.com.tr