BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Küresel sorunlar Çin'i de etkiliyor

Avrupa'da derinleşen borç krizi ve ABD ekonomisinde yavaşlama korkularının talebi olumsuz etkilemesi nedeniyle, Çin'de ihracatın büyüme hızı düştü.

Abone ol

Avrupa'da derinleşen borç krizi ve ABD ekonomisinde yavaşlama korkularının talebi olumsuz etkilemesi nedeniyle, Çin'de ihracatın büyüme hızı düştü.

Çin'de ihracat Ekim ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,9 arttı.

Bu oran Eylül ayında yüzde 17,9, Ağustos ayında ise yüzde 24,4 olmuştu.

Çin'de ithalat Ekim ayında geçen yılın aynı dönemine göre yıllık yüzde 28.7 arttı.

Dış ticaret fazlası ise 17 milyar dolar.

Son veriler küresel ekonomik yavaşlamanın Çin'in ihracat sektörü üzerindeki etkileri hakkında kaygılara neden oldu.

Şanghay'daki Guotai Securities adlı aracı kurumdan Wang Hu, Euro Bölgesindeki krizin yayılması nedeniyle önümüzdeki aylarda ihracatın daha da düşmesini beklediklerini söylüyor.

Ekim ayı ihracat rakamları yaklaşık iki yılın en yavaş artışının gerçekleştiğini gösteriyor.

Bu durum, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde, yetkililer üzerinde büyümeyi desteklemeleri yönünde baskıyı artırıyor.

Pekin'de BNP Paribas SA'dan ekonomist Ken Peng 'İhracattaki zayıflık dışarıdaki yavaşlama ile uyumlu ve büyüme oranında daha da düşüşler bekliyoruz' diyor.

Ken 'İç talep büyümesi zayıflıyor, bu nedenle ithalattaki güçlenme geçici ve gelecek ay keskin bir düşüş görebiliriz' değerlendirmesinde bulundu.

Uluslararası Para Fonu IMF'nin Başkanı Christine Lagarde,dün başkent Pekin'de düzenlenen finansal forumda yaptığı konuşmada, 'Asya, dünyanın geri kalan bölgelerindeki sorunlardan muaf değil' demişti.

IMF başkanı Çin'in ihracata dayalı büyüme politikalarını değiştirmesi, uzun vadeli büyümeyi sürdürmesi ve ekonomisini yeniden dengelemesi için iç talebi desteklemesi gerektiğini vurguladı.

Lagarde, Pekin'in iç talebi desteklemek için parasının daha fazla değerlenmesine izin vermesi gerektiğini de sözlerine ekledi.