BIST 10.285
DOLAR 32,28
EURO 34,83
ALTIN 2.412,06
HABER /  GÜNCEL

Küresel kriz Rus halkını delip geçmiş

Rus halkının yüzde 47'sinin küresel ekonomik krizin en fazla Rusya'yı vurduğuna inandığı bildirildi.

Abone ol

Rusya'nın saygın araştırma kurumu VTsIOM tarafından yapılan kamuoyu araştırmasına göre, halkın yüzde 47'si ekonomik krizden en fazla Rusya'nın, yüzde 34'ü ABD'nin ve yüzde 11'i de AB ülkelerinin etkilendiği yanıtını verdi.

Araştırmaya katılanların yüzde 38'i ailelerinin mali durumunun önümüzdeki yıllarda değişmeyeceğine inandıklarını belirtirken, katılımcıların yüzde 32'si ise gelecekleri konusunda karamsar oldukları ve durumlarının daha da kötüleşeceğini savundu.

Ankette, geçen yıl aralık ayında Rus ekonomisindeki durumu kriz şeklinde yorumlayanların yüzde 34'lük oranının da bu yıl mart ayında yüzde 44'e çıktığı belirtilirken, katılımcıların yüzde 12'si ekonominin tamamen çöktüğünü, yüzde 33'ü istikrarsız olduğunu yanıtını verdi.

Araştırmada, medya ile ilgili de ilginç sonuçlar ortaya çıkarken, katılımcıların yüzde 39'u gazetecilerin ekonomik krizi tam anlamıyla işlemediğini savunmasına karşılık yüzde 27'lik bölüm medyada verilen bilgilerin yeterli olduğunu, yüzde 24'lük bölüm ise medyanın ekonomik krizle ilgili haberlerinde abartı yaptığı ileri sürdü.

VTsIOM'un araştırması, Rusya'da yoksulluk sınırının altında yaşayanların sayının da geçen yıla kıyasla giderek arttığını ortaya koyarken, geçen yıl yiyecek alacak paraları bile olmadığını söyleyenlerin oranı yüzde 8'iken bu yıl bu oran yüzde 14'e yükseldi. Geçen yıl paralarının yiyecek için bulunduğunu ancak giysi için yeterli olmadığını söyleyenlerinin oranları da bu son ankette yüzde 28'den yüzde 32'ye yükseldi.

Araştırmaya katılanların yüzde 85'i fiyat artışlarından şikayetçi olurken, yüzde 40lık bölümü de gelirlerinin düştüğünü söyledi.

Katılımcıların yüzde 13'ü işverenin kendilerini ücretsiz izine zorladığında ekonomik krizi hissettiklerini söylerken, yüzde 14'ü de çevrelerinde bir çok kişinin krizden dolayı depresyona girdiğini kaydetti.