BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

’’Kürecik’’ açıklaması

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Kürecik Radar İstasyonu’nun İsrail’e koruma sağladığı iddiasına ilişkin, "Sistemin NATO üyesi olm...

Abone ol

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Kürecik Radar İstasyonu’nun İsrail’e koruma sağladığı iddiasına ilişkin, "Sistemin NATO üyesi olmayan hiçbir ülkeye koruma sağlaması mümkün değildir” dedi.
Kürecik Radar İstasyonu’nun İsrail’e koruma sağladığı iddiasına yanıt veren Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, "Sistemin NATO üyesi olmayan hiçbir ülkeye koruma sağlaması mümkün değildir. İsrail de bilindiği gibi NATO üyesi değildir" ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin Gazze’ye yönelik saldırının bir an önce durdurulması ve kalıcı bir ateşkes sağlanması doğrultusunda yoğun bir çaba içinde bulunduğunu belirten Bilgiç, "Bazı mesnetsiz iddialar bağlamında NATO’nun Kürecik’teki radarının gündeme getirildiği görülmektedir. NATO füze savunma sistemi ve bunun bir unsuru olan Kürecik’teki radar, tamamen ulusal güvenliğimizin gereği çerçevesinde kurulmuş olup, müttefik ülkelerin halklarının, topraklarının ve kuvvetlerinin korunmasını amaçlamaktadır. Bu çerçevede ülkemiz de sistemin sağladığı koruma kapsamındadır. Diğer taraftan sistemin NATO üyesi olmayan hiçbir ülkeye koruma sağlaması mümkün değildir. İsrail de bilindiği gibi NATO üyesi değildir. NATO sisteminden elde edilmekte olan bilgiler NATO’nun mevcut usulleri çerçevesinde müttefikler arasında paylaşılmakta ve ittifakın savunmasına yönelik olarak kullanılmaktadır. Bu bilgilerin NATO müttefiki olmayan ülkelerle paylaşımı söz konusu değildir. Bu husus, 2012 Şubat ayında ülkemizi ziyaret eden NATO Genel Sekreteri tarafından da açık bir biçimde kamuoyuna hitaben vurgulanmıştır" dedi.
(İHA)