BIST 10.644
DOLAR 32,10
EURO 35,09
ALTIN 2.525,22
HABER /  GÜNCEL

Kur'an kursu dayatmasına artık son!

1997'de Kur'an kurslarına dayatmalarla getirilen '12 yaş' sınırlaması tarihin çöp sepetini boyladı.

Abone ol

28 Şubat sürecinin kara lekelerinden biri daha kaldırıldı. 28 Şubat süreciyle birlikte Kur'an kurslarına getirilen 12 yaş sınırlamasına son verildi.

28 Şubat 1997 MGK toplantısında alınan karar ile Kur'an kurslarının denetim altına alınması kararlaştırılmıştı. Bu tavsiye kararından sonra ailelerin çocuklarını 12 yaşına kadar Kur'an kurslarına görmeleri yasaklanmıştı. 28 Şubat sürecinin bu kara lekesi nihayet çöpe atıldı. 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun'da değişiklik öngören Kanun Hükmünde Kararname, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kararname ile 633 sayılı Kanunun ek 3'üncü maddesinde yer alan "İlk ve ortaöğretim kurumlarında okutulan zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi dersleri dışında, Kur'an-ı Kerim ve mealini öğrenmek, hafızlık yapmak ve dini bilgiler almak isteyenlerden ilköğretimi bitirenler için Diyanet İşleri Başkanlığı'nca Kur'an kursları açılır. Bu kurslardaki din eğitim ve öğretimi kişilerin kendi isteğine, küçüklerin de kanuni temsilcilerinin talebine bağlıdır. Ayrıca ilköğretimin 5'inci sınıfını bitirenler için tatillerde ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın denetim ve gözetiminde yaz Kur'an kursları açılır. Kur'an kurslarının açılış, eğitim öğretim ve denetimleriyle bu kurslarda okuyan öğrencilerin barındığı yurt veya pansiyonların açılış ve çalışmalarına dair hususlar yönetmelikle düzenlenir" maddesi yürürlükten kaldırıldı.

PARANOYA YASASIYDI

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, bu yasağın olağanüstü bir dönemde ve paranoyalarla getirildiğini söyledi. Bu yasağın kaldırılmasının çok isabetli olduğunu ifade eden Üstün, "İnsan hakları boyutu ile baktığımızda bu, eğitim hakkına sınırlama getiriyordu. Velilerin, çocuklarına eğitim hakkı engelleniyordu. İnsanların kendi çocuklarına neyi öğreteceğini bu kadar kesin kurallarla yasaklanması insan tabiatına aykırıydı" dedi.

UYGULANMASI İMKANSIZDI

Üstün, bu yasağın uygulanmasının zorluklarına dikkat çekerek, "Bu yasağın zaten uygulanması imkansızdı. Zaten uygulanmasında da çok sorunlar oldu. Bu yasak devlet ile vatandaşı karşı karşıya getirdi. Yasağın kaldırılması devlet ile vatandaşı daha da kaynaştıracaktır" değerlendirmesinde bulundu. Eğitimin neredeyse anne karnına indiğini hatırlatan Üstün, "İnsanlar neden 12 yaşına kadar Kur'an-ı Kerim öğretemeyecek. Bunun izahı yok. Eğitim yaşı artık 5 yaşına değil bazı uzmanlara göre anne karnında verilmesi gerekir. Hal böyleyken bu yasağın bir izahı yoktur" dedi.

KARA LEKE TEMİZLENDİ

Mazlum-Der Genel Sekreteri Üstün Bol, söz konusu 28 Şubat'ın kara lekelerinden biri olduğunu hatırlatarak, bu lekenin temizlenmesinden mutlu olduklarını söyledi. Bol, bu olağanüstü dönemde demokrasiye birçok kara leke sürüldüğünü ifade ederek, bu kara lekelerin tamamının kaldırılmasını istedi. Bol, yasağın kaldırılması için 2009 yılından bu yana mücadele verdiklerini anlattı.