BIST 9.973
DOLAR 32,38
EURO 34,73
ALTIN 2.427,98
HABER /  GÜNCEL

Kudüs: İsrail ordusu Filistinli sürücünün evini yıktı

İsrail ordusu, Kudüs'te geçen ay aracını bir tramvay durağına süren ve iki İsrailinin ölümüne neden olan Filistinli'nin evinin yıkıldığını duyurdu. Filistinli sürücü, olay yerinden kaçmak isterken polis tarafından vurularak öldürülmüştü.

Abone ol

İsrail ordusu, geçen ay aracını bir tramvay durağına sürüp bir kadın ve bir bebeğin ölümüne neden olan Filistinlinin Doğu Kudüs'teki evini yıktıklarını duyurdu.

Yıkım haberi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Kudüs'te sinagoga saldıran ve beş kişiyi öldüren iki Filistinli'nin evlerinin yıkılacağı açıklamasının ardından geldi.

İsrail ordusu, aracını otobüs durağına süren Filistinli ile ilgili bugün yaptığı açıklamada "22 Ekim'de, Kudüs'te bir tramvay durağında İsrailli bir bebeği ve genç bir anneyi öldüren teröristin Silvan'daki evi yıkılmıştır" ifadelerini kullandı.

Evi yıkılan Filistinli Abdülrahman Şaludi, aracını durağa sürdürten sonra koşarak kaçmak isterken İsrail polisi tarafından vurularak öldürülmüştü.

Netanyahu dün, beş İsraillinin öldüğü sinagog saldırısıyla ilgili yaptığı açıklamada da "Kudüs savaşını" kazanma yemini edip "bütün teröristlerle hesaplaşacaklarını" söyledi.

Saldırıyı düzenleyen Filistinliler, güvenlik güçleri tarafından öldürülmüş, olayda ağır yaralanan bir polis daha sonra hayatını kaybetmişti. Sinagog saldırısı, Kudüs'te son altı yıldır yaşanan en kanlı saldırı oldu.

Olayın ardından saldırganların evlerinin yıkılması talimatını veren İsrail Başbakanı, "Bizi devletimizden ve başkentimizden söküp atmak isteyenler bunu başaramayacak (…) Kudüs için, ebedi başkentimiz için bir savaşın içindeyiz" dedi.

Sinagog saldırısı dün sabah saatlerinde, aşırı dinci Yahudilerin yoğun yaşadığı Har Nof mahallesindeki Bnrei Torah Kehilat Yaakof Sinagogu'nda gerçekleşti.

Saldırıyı Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nin askeri kanadı Ebu Ali Mustafa Tugayları üstlendi.

Filistin kaynakları saldırganların Doğu Kudüslü kuzenler Uday ve Ghassan Ebu Cemal olduğunu açıkladı.e

Kudüs'te gerginlik artıyor

Kudüs'te son bir ayda gerilim tırmandı.

Mescid-i Aksa'nın İsrail tarafından geçici olarak ibadete kapatılması üzerine Filistinliler ile İsrailliler arasında gerginlik artmış, geçtiğimiz haftalarda Batı Şeria ve Tel Aviv'deki bıçaklı saldırılarda iki İsrailli ölmüş ve İsrail askerinin Batı Şeria'da açtığı ateşte de bir Filistinli hayatını kaybetmişti.

Filistinli bir otobüs şoförü ise dün, Kudüs'te Yahudi yerleşimleri ve Filistin mahallelerine yakın bir yerde aracında asılı bulunmuştu.

İsrail polisi, dün ölen otobüs şoförü Yusuf Hasan el Ramuni'nin otopsi raporunun tamamlandığını ve intihar ettiğinin kesinleştiğini açıkladı.

Şoförün ailesi ise Ramuni'nin İsrailli yerleşimciler tarafından öldürüldüğünü savunuyor.

Filistinliler 1967'den bu yana İsrail işgali altındaki Doğu Kudüs'ün gelecekteki devletlerinin başkenti olmasını istiyor.