BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,83
ALTIN 2.443,62
HABER /  GÜNCEL

Kruvaziyer gemisisine termal

Avrupa'nın yolcu kapasitesi en büyük kruvaziyer gemisi Concordia'ya termal tesis kurma fikri İzmir'den geldi.

Abone ol

İtalyan kruvaziyer şirketi Costa Crociere Başkanı Pier Luigi Foschi, yapımı süren Avrupa'nın yolcu kapasitesi en büyük kruvaziyer gemisi Concordia'ya termal tesis kurma fikrini İzmir'den aldığını söyledi.


Costa Fortuna gemisinin İzmir Limanı'na gelmesi nedeniyle basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda İzmir ile ilgili hedeflerini açıklayan Costa Crociere Başkanı Foschi, şirketine ait gemilerin Türkiye limanlarına yılda 100 sefer düzenlediğini, İzmir'e ise 51 seferin düzenleneceğini belirtti.


İki yıl önce İzmir'e ilk kez geldiklerinde, bölgenin kruvaziyer turizminde hızla büyüyeceğini, rakiplerinin de kendilerini takip etmesini öngördüklerini belirten Foschi, şöyle konuştu:


''Costa gemileri 2004 ve 2005'te İzmir'e çok sayıda sefer gerçekleştirdi. Başka gemilerin de İzmir'e gelmesinden memnuniyet duyuyoruz. Müşterilerimiz İzmir'i ve Türkiye'yi kabul ettiği için sefer sayımız artıyor. Tüm Avrupa, Türkiye ve İzmir'i bir turizm destinasyonu olarak görüyor. İzmir'e ileride çok daha fazla sayıda geminin geleceğini tahmin etmek çok kolay.''
   
Foschi, Türk hükümetinin turistlere uyguladığı vergi ve harçları azaltması halinde turizm gelirlerini önemli oranda artırabileceğini söyledi. Foschi, gruplarında toplam 14 geminin bulunduğunu, Concordia isimli yeni bir geminin yapımının da sürdüğünü kaydetti.


Concordia'nın, yolcu kapasitesi bakımından Avrupa'nın en büyük kruvaziyer gemisi olduğuna işaret eden Foschi, bu gemideki termal tesis fikrini, İzmir'e yaptığı ziyaret sonrası oluşturduğunu ifade etti.
  
İzmir'e ilk ziyaretinde, dönemin valisi Yusuf Ziya Göksu'nun kendisine, termal tedavi görmesini tavsiye ettiğini açıklayan Foschi, ''Bunu araştırırken, Türkiye'de gidilebilecek harika yerler gördüm. Ve bir geminin güvertesine termal tesis oluşturma fikri aklıma geldi. Temmuz ayında yapımı bitecek ve 1 Aralık'ta İzmir'e de gelecek olan Concordia gemisine ilk kez termal su deneyimini uyguladık'' dedi.
   
LİMAN AYAKBASTI ÜCRETLERİ
   
Toplantıda konuşan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, kruvaziyer turizminin gelişmesi için liman ayakbastı ücretlerini oda olarak karşılama kararı verdiklerini, bu sayede kruvaziyer turizminden hiç pay alamayan İzmir'in, iki yılda payını yüzde 10'a çıkardığını söyledi.
   
Costa'nın geçen yıl 26 sefer ile 58 bin turist İzmir'e getirdiğini belirten Demirtaş, 2006 yılında diğer şirketlerin yapacağı seferlerle birlikte İzmir'e 75 seferde 150 bin turist beklediklerini kaydetti.
   
İki yılda 350 bin YTL ayakbastı parası ödeyen odanın 2006'da da 300 bin YTL ayakbastı ücretini ödeyeceğini ifade eden Demirtaş, ''Eğer bu ayakbastı ücretleri kaldırılıp (Fenere baktım para ver. Olmayan sahil sıhhiye için para ver) gibi uygulamalara son verilse İzmir ve Türkiye kruvaziyer turizminde patlama yaşar'' dedi.


İtalya'nın İzmir konsolosu Michele Tommasi ise Costa'nın seferlerinin İtalya'nın Türkiye ve Ege bölgesine verdiği önemin bir göstergesi olduğunu söyledi. Tommasi, 3 yıl önce kruvaziyer turizmi için İzmir'e yatırım yapma  kararı aldıklarında, Türkiye'den bazı muhatapların (bunun delilik olacağını) iddia ettiğini hatırlatarak, ''Turizm potansiyelinde Türkiye'de daha iyi iller varken, İzmir delilik olur denmişti. 3 sene önce karanlığın içine atladık. Ama bu iddiayı kazandık' diye konuştu.