BIST 9.525
DOLAR 32,50
EURO 34,77
ALTIN 2.488,98
HABER /  EKONOMİ

Kriz kâhini Türkiye için neler söyledi?

New York Üniversitesi'nden ekonomist Nouriel Roubini, çözüm sürecine ilişkin bomba gibi açıklamalar yaptı.

Abone ol

New York Üniversitesi'nden ekonomist Nouriel Roubini, çözüm sürecine ilişkin, ''Askeri harcamalar azalacak, bu bölgelere daha fazla yatırım yapılacak. Sosyal istikrar gelişecek ve bölgede uzlaşma sağlanacak. Bu durum petrol durumunu da boru hattını da etkileyecek. İçeride ticareti daha fazla etkileyecek. Türkiye en büyük başarı hikayeleri arasına girebilir'' dedi.

Roubini, "Uludağ Ekonomi Zirvesi''ndeki ''Dünya ekonomisinin yönü ve Türkiye ekonomisinin geleceği'' başlıklı konuşmasında, Türkiye'nin sağlam bir ekonomiye sahip olduğuna dikkati çekti. Potansiyel büyüme oranının tartışıldığını hatırlatan Roubini, "Bu oran yapısal reformlarla artabilir. Büyüme potansiyeli yüksek çünkü genç nüfusu var. Çok dinamik iş sektörü olan bir ülke. Hem ihracatta hem de çok uluslu faaliyetlerde başarı var. Aynı zamanda çeşitlendirilmiş ekonomi. İmalat, hizmet, yatırım var. 2001'deki krizden bu yana bankacılık sistemi güçlendi. Düzenleyiciler de daha ihtiyatlı önlemleri hayata geçiriyorlar"

Türkiye'nin kamu açığının azaldığını vurgulayan Roubini, ''Çok çeşitli bir yapıya sahip ülke. İhracatta Avrupa'ya ihracat yapıyor. Orta Asya ve Ortadoğu'ya da açılıyor. Asya gibi büyüyen bölgelerde de bulunuyor'' dedi.

Ekonomi iyileştikçe, ekonomi politikaları sağlam olmaya devam ettikçe, siyasi istikrar sürdükçe iyileşmelerin devam edeceğini belirten Roubini, şöyle devam etti:

''Haberleri izlediğim kadarıyla, Türk-Kürt barış süreci başladı. Askeri harcamalar azalacak, bu bölgelere daha fazla yatırım yapılacak. Sosyal istikrar gelişecek ve bölgede uzlaşma sağlanacak. Bu durum petrol durumunu da boru hattını da etkileyecek. İçeride ticareti daha fazla etkileyecek. Türkiye en büyük başarı hikayeleri arasına girebilir.''

REFORMLAR LAZIM

Roubini, bu kadar iyi gelişmeye karşın bazı ekonomik zorlukların da bulunduğunu ifade ederek, çözülmesi gereken sorunlar olduğunu bildirdi.

Ülkenin halen bütçe ve cari açığının yüksek olduğunu dile getiren Roubini, ''Ülke içindeki tasarruf daha düşük. Kamu tasarruflarının artması gerekiyor. Böyle bir ülkenin daha güçlü ekonomik büyümeye ulaşması için yapısal reformlara gerek var. Tasarruf artmadığı sürece cari açık yükselmeye devam eder ve istikrarsız durum yaratır'' dedi.

Çok değerli para biriminin olmaması gerektiğine değinen Roubini, ''İhracat anlamında rekabetçilik artabilir ama girdi maliyetlerinin yükselmesi sonunda devalüasyona götürebilir. Gerekli reformlara ihtiyacınız var. Çok fazla kayıt dışılık var iş gücü piyasasında. İş gücünün yetenekleri de artırılmalı'' diye konuştu.

EURO YÜZDE 20 DAHA DÜŞÜK OLMALIYDI

Roubini Avrupa'da 7 ülkede sorunların devam ettiği göz önüne alındığında euronun değerinin şu andaki seviyesinin yüzde 20 altında olması gerektiğine dikkat çekti.