BIST 10.286
DOLAR 32,36
EURO 34,79
ALTIN 2.395,81
HABER /  DÜNYA

Kriz giderek derinleşiyor

Yunanistan Başbakanı Papandreu ülkenin mali krizden çıkmasına yönelik köklü değişikler yapmaya hazırlanıyor

Abone ol

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, hükümetin, ülkenin mali krizden çıkmasına yönelik köklü değişikler yapmaya hazırlandığını belirterek, oluşturulan yeni kabineye güven oyu istedi.

Papandreu, parlamentoda yaptığı konuşmada, ''Ülkenin mali krizden kurtulması için, borçların ve bütçe açığının milli bir konu olduğunun herkes tarafından kabul edilmesi gerektiğini'' ifade ederek, ''Önce kendi evimizin önünü temizlemeliyiz'' dedi.

Yunanistan'ın, Avrupalı ortaklarıyla birlikte borçlarla olan örgütlü mücadelesinde temel seçimin, ''Piyasaların ani tepkilerinden kaçınmak, borçların ve bütçe açığının hastalığın sebebi değil, belirtileri olduğunun kabullenmek ve Yunanistan'ın 2012 yılında kredi almasının tehlikede olduğunun bilinmesi'' olması gerektiğini ifade eden Papandreu, ''Sorunlarını çözümümün Yunanistan'ın kendi elinde olduğunu'' söyledi.

Papandreu, Yunanistan'ın 2012 yılında pazarlar çıkmayı başaramamış olmasının nedeninin Yunanistan'ın kendisi olmadığını, bunun Troyka'nın öngörülerinin bir başarısızlığı sonucunda ortaya çıktığını öne sürdü.

Yunanistan'ın ''2012 yılında kredi alamaması riskinin önceden tahmin edilemeyen bir sorun olarak ortaya çıktığını'' savunan Papandreu, ''Bu da, kafamızı kuma gömerek değil, yüz yüze gelerek başa çıkmamız gereken bir sorundur'' diye konuştu.

Papandreu, hükümetin, ülkenin mali krizden çıkmasına yönelik aralarında anayasa değişikliği olmak üzere bir dizi büyük değişiklikler yapmayı planladığını belirterek, yeni kabinenin önceliklerini şöyle sıraladı:

-Memorandumun ortaya çıkardığı ancak, bunun neden olmadığı haksızlıkların ortadan kaldırılması.

-Yunan halkının referandumla karar vereceği bir dizi değişiklikler ve vatandaşlar tarafından anlaşılabilir, kolay kabul edilebilir yeni bir anayasa hazırlanması.

-Kamu kuruluşlarında büyük değişiklikler,

-Üretim modelinin değiştirilmesi.

-En alt düzeyde bir yaşam düzeyini güvence altına alacak sonuç verici sosyal bir devlet oluşturulması.

-AB'de büyük kazanımlara yönelik faaliyetlerde bulunulması.

Bu arada, ana muhalefet Yeni Demokrasi Partisi (YDP) lideri Andonis Samaras ise yaptığı konuşmada, yeni kabineyi bir ''çaresizlik çözümü'' olarak nitelendirdi.

Samaras, yeni kabineye güvenoyu vermeyeceğini belirterek, ''Çünkü, sonuçta siz kendiniz bile buna güvenmiyorsunuz'' diye konuştu.