BIST 10.046
DOLAR 32,40
EURO 34,80
ALTIN 2.423,09
HABER /  GÜNCEL

Kriz, Almanya'da Mülteciler Dairesi Başkanı'nı işinden etti

Mültecilerin karşılanmasından, işlemlerinin tamamlanmasına ve topluma uyumlarının sağlanmasına kadar her görevden sorumlu olan Manfred Schmidt'in istifasını açıklayan Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziére, 'şahsi nedenleri' gerekçe gösterdi.

Abone ol

Almanya'nın Münih kentine binlerce mülteci gelmiş durumda.

Mülteci akını karşısında zorlanmaya başlayan Almanya'da Federal Göç ve Mülteciler Dairesi'nin (BAMF) başkanı Manfred Schmidt istifa etti.

Mültecilerin karşılanmasından, işlemlerinin tamamlanmasına ve topluma uyumlarının sağlanmasına kadar her görevden sorumlu olan Manfred Schmidt'in istifasını açıklayan Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziére, 'şahsi nedenleri' gerekçe gösterdi.

Fakat Schmidt'in kurumu son günlerde ağır eleştirilere maruz kalıyordu.

BAMF'ı eleştirenler, Schmidt'i yaklaşan mülteci dalgasını öngörememek ve bu yüzden de yeterli altyapı hazırlığını yapmamakla suçluyor.

Özellikle mültecilerin altyapı yükünü karşılamakla sorumlu olan eyalet yönetimleri, BAMF'ın destek vermemesinden şikâyet ediyor.

Biriken iltica başvuruları

Almanya İçişleri Bakanı, Mülteciler Dairesi BAMF Başkanı Manfred Schmidt'in 'kişisel nedenlerle' istifa ettiğini söyledi. BAMF uzun süredir eleştirilerin hedefindeydi.

Bir başka şikâyet konusu da, mültecilerin sığınma başvurularının yeterince hızlı karara bağlanmaması.

Almanya'da personel yetersizliğinden dolayı karara bağlanamayan iltica başvurularının sayısı yıllardır artıyor.

Şu anda birikmiş 300 bin dosya olduğu belirtiliyor ve yıl sonuna kadar yaklaşık 800 bin yeni başvuru yapılması bekleniyor.

Schmidt de, bundan birkaç gün önce kendisiyle yapılan bir röportajda, başarısız olduğunu itiraf etmişti.

Buna rağmen muhalefet partileri ve mültecilerle ilgilenen sivil toplum kuruluşları hatanın Schmidt'te değil, hükümette olduğunu savunuyor ve özellikle İçişleri Bakanı de Maiziére'i suçluyor.

De Maiziére ise bu kurumun personelini artırmaktansa, daha önce iltica başvurusu reddedilmiş mültecilerin ülkelerine geri gönderilmesini hızlandırmak amacıyla acil bir yasa hazırlıyor.

Mültecilere mali yardım planı

Bu arada Almanya Kalkınma Bakanlığı'nın, Suriyeli mültecilerin akın ettiği Türkiye, Lübnan ve Ürdün'e kış döneminde kullanılmak üzere özel bir mali yardım paketi hazırladığı açıklandı.

Paketin hacmi ve verilecek başka destekler konusunda bilgi vermeyen bakanlık Sözcüsü Katharina Mänz, “bu yıl ve gelecek yıl mültecilere verilecek doğrudan destek 1 milyar Euro civarında” dedi.

Mänz, Almanya'nın AB'nin de başta Türkiye olmak üzere, Suriyeli mültecilerin sığındığı bölge ülkelerine 5 milyar Euro tutarında bir acil yardım paketi oluşturmasını talep ettiğini vurguladı.

Almanya ayrıca, Alman donanmasının Doğu ve Güney Akdeniz'de devam eden ve insan kaçakçılarıyla mücadeleyi amaçlayan bir AB harekâtına da bundan sonra katılmaya karar verdi.

Bugüne kadar Alman donanmasına bağlı gemiler sadece mülteci teknelerine yardım operasyonlarına katılıyordu.