BIST 10.046
DOLAR 32,28
EURO 34,65
ALTIN 2.410,14
HABER /  EKONOMİ

Kredi kartında limit aşım tuzağı!

Uuyarı almadan kartını kullanmaya devam eden kart sahipleri bankanın limiti aşan kullanıma faiz uygulamasını görünce şok oldu.

Abone ol

Kredi kartı sahiplerinin yapmış olduğu harcama ve nakit çekme işlemlerinin kartlarına tahsis edilen limiti aşması halinde işletilen limit aşım faizi şikayet konusu oldu.

 Kart sahipleri Şikayet Portalı Şikayetvar’a gönderdikleri şikayetlerle limiti aşan tutara bankaların limit aşım faizi almalarını eleştirdi. Şikayetvar Yönetici Dr. Ömer Deveci, kredi kartlarından alınan limit aşım faizi ile yeni bir kredi kartı mağdurlarının ortaya çıktığına vurgu yaparak “ Bankalar ile tüketicilerin arası kredi kartları nedeni ile düzelmek bilmiyor. Her geçen gün yeni bir kazanç kapısı ortaya çıkıyor tüketici sürpriz uygulamalar ile karşı karşıya kalıp isyan ediyor. Kart için belirlenen limitin aşılması halinde banka faiz alıyor asıl şikayet getiren nokta ise kart sahibinin limitinin arttırıldığından haberdar olmaması. Kart için belirlenen limit müşteriye bilgi verilmeden artırılırken, ay sonunda ekstreye 'limit aşım faizi' adı altında ilave tutar yazılıyor. Limiti aştığını fark edemeyen kart kullanıcıları faiz ödemek zorunda kalıyor” şeklinde konuşarak kart kullanıcılarını uyardı. İşte limit aşım faizine ilişkin yaşanan bazı mağduriyetler şöyle:

LİMİT AŞIM BİLGİSİ VERİLMEDİ

“Limit aşım faizi ödemek istemiyorum! Kredi kartı ekstremde limit aşım faizi gördüm. Araştırdığımda limit aşılınca faiz uygulandığını söylediler.Asıl limit aşımının gelecek ay geleceğini öğrendim. Bunu ödememek için limit aşım miktarını bankaya yatırsam ne olur diye sorduğumda, bir yetkili ödemeyeceğimi başka bir yetkili ise ödeyeceğimi söyledi.Şikayetim şu; limiti aşmadan önce bana hiç bir bilgi verilmedi.Bilgi verilse başka kartlarımı kullanırdım. Limit aşılırsa limit koymanın anlamı nedir? Benim anladığım limit: Sen buraya kadar harcama yapabilirsin demektir. Onların mantığıyla bakarsak;limiti doldurmadığım zaman ödemede azaltma mı yapıyorlar?”

TÜKETİCİ BU İŞİ ÇÖZEMEDİ

“Limit aşım faizinin neden geldiğini anlamadım! İnternet şubemi açtım limit aşım faizi alınmış. Limit sorulmadan aşılıyorsa nasıl limit? O zaman limit yok. Limit var ise faiz ne alaka? Bu işi çözemedim şikayetçiyim.”

HAKSIZ FAİZ!

Limit aşımında uyarı vermeden faiz aldılar! Uzun yıllardır kullandığım kredi kartımın ay sonu ekstresini kontrol edince dönem faizi (limit aşım) çekildiğini gördüm. Kasada sıralarda görürüz öndeki müşterinin kart limiti yetmez pos hata verir çekim yapılmazdı. Ben de böyle bir durum olur sanıyordum. Çıkartır diğer banka kartımı kullanırdım. Bana sorulmadan, hiçbir uyarı verilmeden neden limitim dışında çekime izin veriliyor ve neden haksız faiz alınıyor. Gerekenin yapılmasını istiyorum.

TÜKETİCİ LİMİT AŞIM FAİZİNE ÖFKELİ

“Banka kullanmış olduğum kredi kartı harcama ve ödemelerimde şu ana kadar hiçbir pürüz olmamasına rağmen inatla limitimi artırmamakta ısrar ediyor. Hadi onu da geçtim kartıma ne hızlı para limiti ne de ekstra limit tanımlıyorsunuz. Ben kartın hızlı para ve ekstra limit gibi özelliklerini kullanamayacaksam o halde bu kredi kartını niye verdiniz bana? Şu an kartım limit aşımına uğradı ve sayenizde limit aşım faizi ödeyeceğim iş yıllık kart ücretini almaya gelince bir gün geciktirmiyorsunuz anında ekstreye yansıtıyorsunuz ama müşteri memnuniyetine gelince hizmet sıfır. Siz nasıl bir müşteri arıyorsunuz anlamış değilim, kartımı düzenli kullanıp düzenli ödemem suç mu yoksa ya da müşteriye ihtiyacınız yok mu?”