BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Koyuncu, TRT'yi Lazca'yla barıştırdı

TRT, Laz müzisyen Birol Topaloğlu'na yasak getirmişti. O günden beri TRT'nin Lazca müzikle arası kötüydü. Taki Karadeniz'in hırçın çocuğu aramızdan ayrılana kadar..

Abone ol

Laz müzisyen Birol Topaloğlu'ya davet edildiği bir program için Lazca şarkı söylemesine, "mevzuat gereği" yasak koyan TRT yetkilileri, 25 Haziran'da kanserden ölen sanatçı Kazım Koyuncu'nun Yedikule'de verdiği konseri yayımladılar.

TRT 2'de, dün (Salı) akşam, 23.30'da yayımlanan konserde, Koyuncu Türkçe, Rumca ve Lazca şarkılar seslendirdi.

Yayını mevzuat açısından değerlendirmesi istenen Radyo Televizyonu Üst Kurulu (RTÜK) İstanbul Bölge Müdürü Cengiz Karakaşoğlu, bianet'e verdiği bilgide, "Anayasada ülkenin güvenliği ile ilgili temel ilkelere ters olmadığı sürece, Kürtçe, Lazca fark etmez, müeyyidemiz olmaz" dedi.

TRT yayınlarında Lazca yok

25 Ocak 2004'te yayımlanan yönetmeliğe göre, "Türkçe dışındaki dil ve lehçeler"de "münferit" müzik yayını, özel veya kamuya ait ulusal medyada yayımlanabiliyor.

Münferit de olsa Lazca müzik yayınında sorun yaratan TRT, 7 Haziran 2004'ten beri haftanın beş gününde, her gün bir dilde haber, müzik ve kısa belgesel yayımlıyor.

TRT Radyo 1 ve TRT 3'te yayın, Pazartesi günleri Boşnakça, Salı günleri Arapça, Çarşamba günleri Kirmanca, Perşembe günleri Çerkezce ve Cuma günleri de Zazaca yapılacak. Lazca yayın için yapılan girişimler bugüne kadar sonuç vermedi.

Topaloğlu'ya mevzuat engeli çıkmıştı

18 Mart'ta, TRT İNT için hazırlanan "Bergüzar" adlı müzik programına çağrılan Laz müzisyen Topaloğlu ise, Lazca şarkılarını tulum eşliğinde seslendirmek isterken engellenmişti.

Program çekimine başlandığı sırada kurum yetkililerinden gelen emirle, mevzuat gereği Lazca şarkı söyleyemeyeceği belirtilmişti.

Topaloğlu'yu uyaran yapımcı Mahmut Uçar, Mevzuat gereği sadece Kırmanci, Zazaki, Boşnakça, Arapça ve Çerkezçe şarkı söyleyebileceğini, Lazca şarkı seslendirilemeyeceği söylemişti.

Uçar, "Program başlamadan TRT yetkililerini aradık. Kurumun müzik-magazin programlarında Lazcaya izin verilmediğini söylediler" demişti.

"AB bize yaramadı"

Daha önce TRT'de yaptığı programlarda Lazca şarkı seslendirmesine izin verilen, engel karşısında ise rahatsızlık duyan Topaloğlu ise, parçalarını Türkçe olarak seslendirdi, program sırasında ise, "Bu şarkıların Lazca orjinali de var. Mevzuat gereği Lazca seslendiremediğim için Türkçelerini okuyorum" dedi.

Topaloğlu'na göre AB uyum sürecinde çıkan ve anadilde yayın izni veren yasa en çok Lazlara zarar verdi: "Eskiden kısmen de olsa ekranda anadilimde şarkı söylüyordum. Şimdi bu hakkım elimden alındı. Mağdurum. Yargıya başvurmayı düşünüyorum".

Kaynak : www.bianet.org