BIST 10.051
DOLAR 32,36
EURO 34,78
ALTIN 2.405,54
HABER /  GÜNCEL

Korkunç senaryo 15 soruda mı gizli?

Eski Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner'in itirafları beraberinde korkunç bir senaryoyu gündeme getirdi.

Abone ol

Oktay Sağlam
İNTERNETHABER.COM-  Eski Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner'in itirafları tarihe geçecek türden. Koşaner'in dediği gibi "Tam bir kepazelik halimiz anlayacağınız" sözü unutulacak gibi değil.

YAŞ toplantısı öncesi sanık komutanların tayin ve terfisine karşı çıkan hükümete tepki olarak istifa etmesiyle gündemden düşmeyen Koşaner, veda mesajında "TSK'ya karşı türlü yalan haber, iftira ve suçlamalara" maruz kaldığını söylüyordu.

Ses kaydının nerede ve ne zaman dinlendiği belli değil. Kesin olan bir şey var ki beraberindeki komutanlara görülmemiş bir özeleştiri yapan Koşaner'ın anlattıkları ders niteliğinde. 

Koşaner ne demişti?
Eski Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner'e ait olduğu iddia edilen ses kaydında geçen konuşmaları okumak için TIKLAYIN

AMAÇ HÜKÜMET ZAYIF DÜŞÜRMEK Mİ?

 Tüyler ürperten metni okuyanların aklına "Acaba hükümete karşı TSK içinde bir grup komplo mu düzenleniyor?" sorusu gelmiyor değil. Hükümet ve asker arasındaki gerilim dolu ilişki göz önüne alınınca dikkate değer bir görüş.  

Çok yakın zamana kadar terörle mücadelede asker ve hükümet arasındaki kopukluk sır değil. İktidar yanlısı medyada yer alan "iftira", "yalan" haberlerin Koşaner'in ağzından çıkması, kuşkusuz şüpheleri daha da artıracak. İster "art niyet" deyin ister "beceriksizlik." Kafaları karıştıran ve cevabı mutlaka verilmesi gereken 15 soru:

15 SORU

İnsansız hava araçlarından (İHA) görüntüyü takip eden komutanın neden bölgedeki komutanı yönlendirme yetkisi yok? Koordinasyonsuzluk için neden çalışma yapılmadı?

Bu araçlara tonlarca para verilerek İsrail'den neden alındı?

Koşaner'in "eğitimsiz ve zayıf" dediği birlikler neden dağlara operasyona yollanıyor?

Tim komutanı çatışmaya girmeden silahı kaçıyor. Yıllardır kulaklarımızda yankılanan "Profesyonel ordu geliyor" nakaratı koca bir balon mu?

Koşaner 'arkadaşımızı bir erimizi alnından vurduk' diyor. Hangi şehitlerde fail PKK ya da kendi askerimizdi?

Kayalıklar nedeniyle karakol önüne kazılamayan siperlere çuval konulmasını eleştiriyor Koşaner. Karakolların konumuyla ilgili hala neden adım atılmadı?

Askerlerin mevzi diye sığındığı hedefe açık yapılan kulübelere neden göz yumuluyor? (Koşaner burada Hantepe saldırısını örnek veriyor.)

İHA'ların verimli kullanılmadığı 3-4 yıldır biliniyordu? Bugüne kadar sorunun aşılması için neden bir işlem yapılmadı? 

Koşaner, lider komutanın olmadığını söylüyor. TSK bu sıkıntıyı aşmak için neden çalışma başlatmadı? Ya da başlatacak mı?

"Kışladan lojmana lojmandan kışlaya" diyen Koşaner'in sözleri sivil-asker uçurumunu ve  bölgedeki istihbarat zaafiyetini de ortaya koymuyor mu?

Son bir yıldır istihbarat almadan araziye çıkılmadığını belirten Koşaner, TSK bugüne kadar neden böylesi bir uygulamaya gitmedi?

Bazı yerlerde askeri birlikler neden kıpırdamıyor?

"Artık herşeyi yasal zemine oturtmak zorundayız" sözü bir dönemin illegal faaliyetler olduğunu kabulü anlamına gelmiyor mu?

"Bizim yasalarımız hani bazen kızıyoruz mızıyoruz. Ama bize gerekli yetkiyi veriyor" diyen Koşaner, iktidarın askerin elini kolunu bağladığı iddiasını zayıflatmıyor mu?

Koşaner'in "Şimdi rahatız. Yani sıkışık durumda değiliz.  Her türlü imkânızı kullanın bakın her türlü imkânımızı kullanın diyorum" sözü hükümetin askere verdiği desteği göstermiyor mu?