BIST 10.224
DOLAR 32,35
EURO 34,84
ALTIN 2.384,37
HABER /  GÜNCEL

Köprü ücretleri yargıya taşındı

İnsan, Toplum ve Teknoloji Derneği, (İTTD) köprü ücretlerinin sürekli olarak ücretsiz hale gelmesi için yargı sürecini başlattı

Abone ol

İnsan, Toplum ve Teknoloji Derneği (İTTD), Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet (FSM) Köprüleri için öngörülen köprü geçiş ücretlerinin 17.07.2012 tarihi itibari ile 2 ay geçici olarak kaldırılmasına ilişkin Karayolları Genel Müdürlüğü’nce alınmış bulunan kararın geçici olmaktan çıkarılarak köprü ücretlerinin sürekli ücretsiz hale getirilmesi talebine ilişkin yargı sürecini başlattı.

İTTD avukatı Av. Ertuğrul Korkmaz, bugün saat 09:00 itibari ile Karayolları Genel Müdürlüğüne köprü ücretlerinin kaldırılıp ücretsiz geçisin kalıcı hale getirilmesi yönünde gerekli müracaatlarda bulunarak yargı sürecini başlattıklarını belirtti.

Av. Korkmaz dernek adına vermiş olduğu dilekçede, “Köprü geçişleri bir kamu hizmetidir. Kamu hizmetinin klasik ilkelerinden biri de kamu hizmetinin meccaniliği yani yararlanma karşısında bir bedelin ödenmemesi ilkesidir. Bu sosyal devlet ilkesinin bir gereğidir. Kural olarak kamu hizmetinden yararlananlardan herhangi bir ücret alınamaz. Kamu hizmetinin yerine getirilmesindeki amaç kar elde etmek değil, toplumsal ihtiyaçları karşılamak ve kamu yararını gözetmektir.” savı ile bu hukuksuz uygulamanın sonlandırılması gerektiğini vurguladı.

KAMU YARARINI GÖZETTİK

İnsan, Toplum ve Teknoloji Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fatih Gürsul, bir sivil toplum kuruluşu olarak toplumsal konuları içeren ve kamu yararı güden tüm uygulamalara ilişkin duyarıllıkları neticesinde böyle bir yargı sürecini başlattıklarını belirtti. Yrd. Doç. Dr. Gürsul, şu değerlendirmede bulundu:

"Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan bir talimatla köprü ücretlerini 2 ay gibi uzun bir süre ücretsiz hale getirmiştir. Bu gösteriyor ki, halka seslenişinde kendisinin bir millet sevdalısı olduğunu sürekli belirten bir başbakan başka bir talimatla köprü ücretlerini sürekli olarak ücretsiz hale getirebilir bir güce sahiptir.

Aksi takdirde, köprü ücretlerinin gecici olarak ücretsiz hale getirilmesi insan ve toplum faydası için mi yoksa istanbuldalki trafik çilesinin yol açacağı ciddi oy kayıplarını önlemek için mi sorusunu aklımıza getireceğiz.

Bir çok ilklere imza atan Sayın Başbakan'nın yeni bir ilke imza atarak köprü geçişlerini sürekli olarak ücretsiz hale getirilmesine ilişkin bir talimatı beklemekteyiz."