BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,71
ALTIN 2.409,66
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Konyaaltı Sahili’nde bisikletli ulaşım

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Konyaaltı Sahili boyunca ANTBİS istasyonları kurarak, vatandaşlara bisikletle istediği yere ulaşabilme imkanı sağlayacaklarını söyledi.

Abone ol

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Uluslararası Bisiklet Birliği’nin 2018 takviminde 2.2 kategorisinde 4 günlük etaplı yol yarışı olarak yer alan Tour of Antalya’nın tanıtım toplantısına katıldı. 22-25 Şubat tarihleri arasında 20 ülkeden 25 takım ve 175 sporcunun mücadele edeceği yarışmanın önemine işaret eden Türel, “Turizmin ve tarımın başkenti olarak markalaşan şehrimizi sporun da başkenti olarak markalaşmasına gayret ediyoruz. Son derece önemli çalışmalara imza atıyor bu tür organizasyonları da gönülden destekliyoruz. Buna benzer etkinlikleri ne kadar arttırabilirsek, Antalya’nın marka değerine o kadar ciddi katkı koymuş oluruz” dedi.

150 BİN VATANDAŞA SPOR İMKANI

Bisiklet sporunun insanların hayatını kolaylaştıran ve onları sağlıklı kılan bir spor dalı olduğunu belirten Türel, “Göreve geldiğimiz günden bu yana Antalya’da çocuk, genci, yaşlısı herkesi spor yapmaya davet ediyoruz. Sadece ASFİM’lerde; spor fitness merkezlerimizde 150 binin üzerinde vatandaşımız spor yapabilme imkanını buluyor. Bisiklet sporunu da bir alışkanlık haline getirmek bir şehir kültürüne dönüştürmek çabasındayız” diye konuştu.

KOPENHAG ÖRNEĞİ

Dünya Sağlık Örgütü Başkanlar Zirvesi için gittiği Danimarka’nın başkenti Kopenhag’dan yeni döndüğünü kaydeden Başkan Türel, şunları söyledi: “Bu toplantıya ayağımın tozuyla bir bisiklet şehri Kopenhag’dan geliyorum. Ve bisikletin nasıl bir yaşam biçimi olduğuna bir kez daha şahitlik ettim. Kopenhag 1 milyon nüfuslu. Merkezde 500 bin nüfus var ama 560 bin bisiklet bulunuyor. Raylı sistem araçlarında bisikletler için vagonlar var ve bisikletle yolculuk ediyorlar. Tam bir yaşam biçimi haline gelmiş. Tabi yolda geziyorken böylesine sporla içi içe yaşamayı alışkanlık hatta kültür haline getirmiş bir şehirde obeziteye rastlamak, kilolu insana rastlamak mümkün değil.”

KONYAALTI SAHİLİ’NE ANTBİS

Büyükşehir Belediyesi olarak Antalya’da da bir benzer çalışmayı yürüttüklerini ifade eden Türel, şunları aktardı: “Antalya’mızda biliyorsunuz bisiklet yollarımız yeni yapılan, yeni hizmete açılan caddelerde planlandı ve planlanmaya devam ediyor. Ama bunların içerisinde ring oluşturacak, süreklilik sağlayacak bir bağlantı eksikliği var. Şimdi bu projeyi yürütüyoruz. Önümüzdeki haftalarda bu çalışma tamamlanacak. Antalya bisikletle ulaşımda coğrafi açıdan avantajlara sahip. Şimdi Konyaaltı Sahil Projemizde ANTBİS, yani kartlı bisiklet hizmetimizi vereceğiz. Adeta bir toplu ulaşım hizmeti gibi 6 kilometrelik Konyaaltı Sahili boyunca istasyonlar kurarak, vatandaşımıza bisikletlerle istediği yere ulaşabilme imkanı sağlayacağız.”

BİSİKLET ÖNCELİKLİ İMAR YAPILAŞMASI

Aynı zamanda Sağlıklı Kentler Birliği Başkanlığı görevini de yürüttüğünü belirten Başkanı Menderes Türel, şöyle konuştu: “Sağlıklı Kentler Birliği’nde de bisiklet öncelikli imar yapılaşmalarını, bisiklet öncelikli şehir planlarını kanunlarımız ve yönetmeliklerimiz çerçevesinde öteye nasıl taşırız bu konuyu çalışıyoruz. Türkiye’nin bu konuda en önemli uzmanlarından çok kıymetli hocamız Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı hem yasa yönetmelik hem de pratik ve uygulama yönünde bir ay içerisinde bize bir ön çalışma getirecek. Bunu TBMM ve hükümetimize öneri plan olarak arz edeceğiz. Böylelikle artık bütün şehirlerde bisiklet kullanımının önceliğini akıllarda hep tutacak bir uygulama bir kurallar manzumesi inşallah hayata geçecektir.”

YENİ MANİFESTO 6 P

Bu çerçevede Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı olarak Dünya Sağlık Örgütü’nün Başkanlar Zirvesi’ne katıldığını anlatan Başkan Türel, şunları dile getirdi: “Yeni manifestonun 6 P’sine bütün belediye başkanları imza altına aldılar. Dünya Sağlık Örgütü’nün tek üyesi olan Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı olarak ben de imza attım. Bu manifestoda 6 P şöyle ifade ediliyor. People  yani insan, Planet yani evren, Place yani şehir, Participation yani paylaşım, Prosperity yani refah,  altıncı P’de Peace yani barış.  İşte bu altı P’yi dünyadaki önemli şehirler artık öncelikleri içerisine alıyor. Sağlıklı şehirler demek elbette ki sağlıklı insanların yaşadığı şehirler ama sağlıklı kentleşmesi ile birlikte sağlıklı insanları barındıran şehirler demek. Bununla birlikte çevreye duyarlı altyapı sorunlarından arınmış, çevre kirliliği revize edilmiş ve yeşili peyzajı bütün bunları öncelikleri içerisine almış şehirlerin oluşumuna artık Türkiye’de önceliklerimiz içerisine alıyoruz. Aslında geldiğimiz durum eksiklerimiz olmakla birlikte çok kötü de değil. Zirvede Avrupa’dan birçok belediye başkanı birtakım örnek çalışmalarını sundular. İnanın birçoğunu Antalya’da yapıyoruz, Türkiye’de bir çok belediyede yapıyoruz.”

ÖRNEK OLSUN

Tour of Antalya’nın bir farkındalık oluşması açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Başkan Türel, “Ben bu konuda liderlik yapan, kent duyarlılığı sergileyen Akra Barut ailesine teşekkürü borç biliyorum. Bu organizasyonu aynı zamanda Antalya’da kazananların maddi değil manevi borcunu da ödemesi için bir fırsat olarak değerlendiriyor ve bunun örnek olmasını özellikle belirtiyorum” dedi.