BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53

Komşusu açken tok yatanlar...

.

Büyük ihtimalle memede bir damla bile süt yok...

Ama büyük umutla sarılmış annesinin memesine, bir yandan da sıkmış, eğer varsa içinde ağzına gelsin diye...

O, Afrika'lı "aç" çocuklardan sadece bir tanesi, ama bakışlarındaki hüzün, gözlerindeki acı Afrika'lı bütün çocukların söylemek istediklerini anlatmış.

Yediği önünde yemediği arkasında, yemek beğenmeyen şımarık çocuklara göstermeli tüm aileler bu resmi.

Onlara, çöpe atılan bir lokma yiyeceğin önemini anlatmalı her ebeveyn.

Yapılan araştırmalara göre, dünyada her 4 çocuktan biri aç. Saatte 300 çocuk açlıktan ölüyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, 840 milyon kişi yetersiz besleniyor ve her yıl beş yaşın altındaki altı milyon çocuk bu nedenle yaşamını yitiriyor. Dünya Gıda ve Tarım Örgütü, kısa adıyla FAO geçen yıl “Açlıkla Mücadelede Uluslararası İttifak” girişimini başlatmıştı. Bu girişimin hedefi, 2015 yılına kadar dünyadaki açların sayısını yarı yarıya düşürmekti, ancak bu hedefe ulaşılabileceğini düşünenlerin sayısı az. Oysa dünyada yeteri kadar gıda maddesi mevcut, sadece dağılım kötü.

Yani, bu demek oluyor ki, bir lokma ekmeği, beğenmediğimiz yemeği, nazlanıp yüz çevirdiğimiz canım yemekleri rüyasında bile göremeyen milyonlarca insanla paylaşıyoruz aynı yeryüzünü...

Yukarıdaki resme bakıp da, o çocuğun karnı doysun diye dua etmeden yatağa girecek bir tek vicdansız gönül olduğunu sanmıyorum. Ama sadece dua etmek yeterli değil, annelerimizin sofrada "Onu bulamayanlar da var" sözünü dikkate almanın zamanı geldi de geçti bile. Bu sebeple, bir lokma ekmeğin dahi çöpe atılmaması gerektiğini söyleyerek bu konuda kampanya başlatan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nı yürekten kutluyorum.

Bakanlığın, adıyla kurduğu internet sitesinde bayat ekmeklerden yapılabilecek bir sürü yemek tarifi de verilmiş, hem de çöpe atılan milyonlarca ekmekle neler yapılabileceğinin altı çizilmiş.

Hepimiz aynı gezegenin çocuklarıyız, dünyanın öteki ucunda bir çocuk aç giriyorsa yatağa senin miden kazınır uyuyamazsın aslında.

Lütfen aynı gökyüzünü paylaştığımız bu çocukların, onlara bir damla süt veremediği için kahrolan annelerin, çocukları gözlerinin önünde açlıktan ölürken dünyanın bir başka yerinde yemekle oyun oynayan çocuklar olduğunu düşünüp ağlayan babaların derin acılarını yüreklerinizde hissedin...

Bir lokma ekmeğinizi bile çöpe atmayın...

Bakın, dünyanın diğer ucundaki o masum yavru içinde süt olmayan memeyi var gücüyle sıkmış sütün bir damlası için...

Siz de yapın bunu...

Var gücünüzle vicdanınızı sıkın ve o çocukları düşünüp öyle tüketin yemeklerinizi..

Şükrederek...

Günün sözü: Komşusu açken tok yatan bizden değildir. Hz Muhammed (S.A.V)