BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Komşu sonunda IMF'ye teslim oldu

Aylardır IMF ve AB'ye karşı 300 Spartalı'yı oynayan Yunanistan, iflastan kurtulmak için sonunda imzayı attı!..

Abone ol

Aylardır IMF ve AB’ye karşı 300 Spartalı’yı oynayan Yunanistan, iflastan kurtulmak için sonunda imzayı attı. 300 milyar Euro’luk borç yükünden kurtulmak için IMF ve AB ile anlaşan Atina dünya tarihinin en acı reçetesini uygulamaya koyacak

300 Spartalı filmine de konu olan Yunanlılar’ın savaşçı ruhu, Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu’na (IMF) karşı fazla direnemedi. Bugüne kadar ‘Ekonomimizi biz düzelteceğiz’ söylemiyle Avrupa ve IMF’ye ‘kafa tutar’ bir tavır sergileyen ancak daha sonra masaya oturan Yunanistan, 300 milyar Euro’luk borç krizinden kurtulmak için gerekli kaynağı sağlayacak kritik anlaşmayı dün imzaladı. Sabah saatlerinde duyurulan anlaşmayla Atina, AB ve IMF’nin ortak koordinasyonunda gerçekleştirilen kurtarma paketi çerçevesinde üç yıl için 120 milyar Euro kaynak elde edecek. Atina bu para karşılığında ise Avrupa’da şimdiye kadar alınan en ağır ekonomik önlemleri uygulamaya koyacak.

2 TERCİH VARDI: BATMAK YA DA BATMAMAK

Maaş kesintisinden vergi artışlarına ve içki-sigara zamlarına uzanan geniş bir reform paketi uygulayacak olan Yunanistan böylece batmaktan kurtulacak. Atina’nın AB ve IMF ile anlaştığı programa göre halen yüzde 12.7 olan bütçe açığı 2014’e kadar AB ortalaması olan yüzde 3’ün altına çekilecek. Açıklanan paketten en fazla kamu sektöründe çalışanlar ile emekliler etkilenecek. Alınan kararları bir basın toplantısıyla açıklayan Yunan Maliye Bakanı Yorgos Papankonstantinu, hükümetin ağır önlemler ile iflas arasında tercih yaptığını söyledi. AB ve IMF ile çok zor müzakereler yaptıklarını belirten Papankonstantinu “Durumu hepimiz biliyoruz. Tercih batma ile kurtulma arasındaydı” dedi.

Maaşlar bir kez daha düşürülüyor

ACI REÇETEDE NELER VAR?

• Kamu sektöründe aylık 3 bin Euro’ya kadar maaş alanlara, 13. ve 14. maaşları yılda toplam bin Euro olarak yansıtılacak. Buna göre 13. maaş olarak isimlendirilen yılbaşı maaşı 500 Euro ve 14. maaş olarak isimlendirilen Paskalya ve yaz tatili döneminde verilen yarımşar maaş 250+250 toplam bin Euro olacak.

• Aylık 2 bin 500 Euro’yu geçmeyen emekli maaşlarında da yılbaşı maaşı 400, Paskalya ve tatil ikramiyeleri ise 200+200 toplam 800 Euro’yu geçmeyecek. Daha yüksek emekli maaşları ise kısılacak.

• Kamu çalışanlarının ödeneklerinde yüzde 8 kesintiye gidilecek.

  Kamu ve emekli maaşları 3 yıl donduruldu, zam yapılmayacak.

  En düşük KDV oranı yüzde 10’dan 11’e, en yüksek KDV oranı ise yüzde 21’den 23’e çıkartılacak.

  Akaryakıt, sigara ve alkollü içkilere ek yüzde 10’luk vergi getirilecek. Lüks harcamalarda da vergi artışı olacak.

  Dar gelirli vatandaşlar için uygulamaya konulan ekonomik yardımın ikinci taksi ödemesi ertelenecek.

Papandreu: Halkımın canı yanacak

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, IMF ile yaptığı anlaşmanın ardından sabah saatlerinde bakanlar kurulunda dramatik bir konuşma yaptı. “Eğer bu acı önlemleri almasaydık batacaktık” diyen Papandreu, fedakarlık çağrısında bulundu. “Halk açısından acı verici önlemler almak zorunda kaldık” diyen Papandreu “Ülkenin kurtarılması için birlik olmalıyız. Zor yıllar geçireceğiz. Ancak başaracağız” ifadelerini kullandı.

VEKİLLERE ÇAĞRI YAPTI

Kendisinin ağır ekonomik önlemler nedeniyle siyasi faturayı ödemekten çekinmediğini ifade eden Papandreu “İktidar için iktidarda değilim. Hizmet için buradayım” dedi. Papandreu, halkın siyasilerin gerekli fedakarlıkta bulunmadıkları yönündeki tepkilerinin önünü almak için de sembolik bir öneri sundu. Papandreu, meclis başkanından milletvekillerinin 13. ve 14. maaşlarından (ikramiyelerinden) vazgeçmeleri için çağrıda bulunmasını isteyeceğini söyledi.

Atina 300 Spartalı’yı oynadı

Papandreu Hükümeti, 300 Spartalı’nın Pers ordusuna karşı yaptığı direnişle Yunan medeniyetini kurtarmasını anlatan filmindeki efsaneyi hatırlatır bir tutum sergileyerek önce ‘Ekonomimizi biz düzelteceğiz’ dedi. Ancak iş ciddiye binince “Euro’nun varlığı için beni kurtarmak zorundasınız” mesajı vererek yardımı kaptı.