BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,08
ALTIN 2.471,84
HABER /  DÜNYA

Komisyon anayasanın önünü tıkıyor

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, “Komisyon yeni anayasa yapımı için bir araç olmaktan çıkıp, anayasa çalışmaları konusunda a...

Abone ol

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, “Komisyon yeni anayasa yapımı için bir araç olmaktan çıkıp, anayasa çalışmaları konusunda adım atmanın önünü tıkayan bir komisyon haline gelmiştir” dedi.
Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu Başkanlığı’ndan çekildiğini açıklamasından sonra süren tartışmalarla ilgili düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulunan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, “Komisyonun bütün üyeleri böyle bir komisyonun anayasa yapacağına inanmıyor” ifadelerini kullandı. Komisyonun çalışmaya başladığı 25 ay öncesinden bugüne kadar gelen aşamalar hakkında bilgi veren Şentop, “Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmalarına başlayalı 25 ay oluyor. Komisyonun kendi hazırladığı metinler Aralık 2012 sonuna kadar Anayasa metninin taslağının hazırlanıp Meclis Başkanlığı’na teslim edileceğine yönelik hüküm vardı. Bu manada tamamlanma olmadı. 3 ay süre uzadı. Nisan başlarında tekrar müzakereler yapıldı, 1 ay kadar süre kullanıldı, yine bir netice yok. Arkasında çalışmalar bir süre daha devam etti. Bugün itibariyle 60 madde üzerinde mutabakat var. 3 aydır 1 madde daha ekleyecek kadar mutabakat sağlayamadık. Kalan 112 madde var, müzakere edilen ve mutabakat sağlanamadı bu maddelerle ilgili. 14 Kasım itibarıyla Meclis Başkanımızın başkanlığında bir toplantı yapıldı ve ne olacak bu komisyonun hali diye görüşüldü. 18 Kasım’da yeniden görüşme yapıldı ve sonunda Meclis Başkanı Komisyon Başkanlığı’ndan ayrıldığını, komisyonun yeni bir anayasa yapamayacağını ifade ederek komisyon başkanlığından çekildiğini açıkladı. Parti liderlerine görüşlerini bildireceğini ifade etti” diye konuştu.
Siyasi partilerin anayasa yapımı konusunda peşin olarak uzlaşamayacaklarını ortaya koyduklarını ifade eden Şentop, “60 maddede mutabakat sağladık, 112 maddede mutabakat sağlayamadık. Anayasa çalışmasını 172 maddeye çıkartan diğer partilerin önerileridir. Bizim hedefimiz yeni anayasa yapmaktır. Komisyonda tartışılan yeni anayasayı ne zaman yapabiliriz. Belirsiz vadeye işin bitişini erteleyerek komisyonun anayasa yapmayacağını ikame etmiş oluyoruz. 25 ayda 60 madde yapan bir komisyonunun geri kalan 112 maddeyi ne kadar ayda yapabileceği ortada. Komisyon çalışsın diyor arkadaşlarımız, burası Anayasa Uzlaşma kıraathanesi değil. Burada oturuyoruz 4-5 kere konuştuğumuz hususları tekraren konuşuyoruz. Tekrardan başka bir şey yapıldığı yok. Tamamen nafile toplantılar yapıyoruz. Önümüzdeki takvimde bu Meclis Haziran 2015’de seçimlerini yapacak, o tarihe kadar bu komisyon anayasa yapamaz. Siyasi partiler peşinen uzlaşmayacaklarını ortaya koydular” şeklinde konuştu.

"KOMİSYON SONA ERDİ"
Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in Komisyon Başkanlığı’ndan çekilmesinden sonra komisyonunun sona erdiğini belirten Şentop, “Bu komisyon tamamen teamüli bir komisyon. Bu komisyonun Meclis Başkanı’nın başkanlığında kurulduğunu biliyoruz. Meclis Başkanı Komisyon Başkanlığı’ndan çekildiği zaman böyle bir komisyon Anayasa Uzlaşma Komisyonu olmaktan çıkar. Eğer devam etmek isteyen partiler olursa partiler arası bir komisyona dönüşür. Meclis Başkanı’nın komisyon başkanlığından çekilmesi ile beraber Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda hukuken varlığını sona erdirmiştir. Bu komisyonunun çalışması için Meclis Başkanı’nın öncülüğünde yeni bir kuruluş iradesine ihtiyaç var. Artık Anayasa Uzlaşma Komisyonu diye bir komisyon kalmamıştır. Biz bütün kararlarımızı mutabakatla alıyoruz. Dün komisyon çalışmasının bugün devam edeceğine dair, toplanılacağına dair komisyonda alınmış bir karar yok. Burada ancak 3 parti bir araya gelirse partiler arası bir görüşme yapmış olurlar. Bundan sonra toplantı yapılabilmesi bu manada mümkün değil. Arkadaşlarımızın dayandırdığı Anayasa Uzlaşma Komisyonu Çalışma Usulleri diye bir metin var, bu komisyon kendi kendini kuran bir komisyon değil, bu komisyon Meclis Başkanı’nın öncülüğünde siyasi partiler karar vererek bir komisyon oluşturulması kararı alındı. Bu komisyonu kuran çalışma usulleri dediğimiz metin değildir. Bu komisyonu var kılan komisyon dışında bir siyasi iradedir. Bu komisyon kurulduktan sonra var olan bir metindir, komisyonu kuran bir metin değildir. Komisyonun sona ermesi Meclis Başkanı’nın çekilmesiyle beraber komisyon sona ermiştir” ifadelerini kullandı.
AK Parti’nin Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda fedakarlıklar yapmasına rağmen diğer partilerin esneklikte bulunmadığının altını çizen Şentop, “Bu komisyonda aslında yaptığı çalışma itibariyle daha önce yapılmamış bir çalışmayı sürdürdüğü için iyi bir çalışma yapmıştır ama hedefini gerçekleştirememiştir. Amaç ile aracı birbirine karıştırmamak lazım. Komisyon bir araçtır, bu araç bizi amaca ulaştırmıyorsa yeni araçlar aramak lazım. AK Parti dışındaki siyasi partilerin yeni anayasa yapımı için tek başlarına bu komisyon dışında başka seçenekleri yok. 3’ü bir araya gelseler bir anayasa değişikliği önergesi verecek kadar bir sayıya ulaşıyorlar. Bizim hedefimiz yeni anayasa yapımıdır, bu komisyon önemli bir araçtır. Samimiyetle inanarak bu komisyon çalışmalarına girdik. AK Parti ağırlığından fedakarlık yaparak anayasa yapılması için eşit şartlarda bu komisyonda yer aldı. Komisyon çalışmalarında da bunu yaptık. Mesela başkanlık sistemi önerimizi revize edebileceğimizi söyledik. Diğer partilerin öneri ile ilgili vazgeçtiklerini, esnediklerini söyleyemeyiz. Uzlaşma Komisyonu bitse de yeni anayasa konusunda öncülük yapabilecek bir partiyiz” açıklamasını yaptı.

UMUT VAR MI ?
“Komisyon yeni anayasa yapımı için bir araç olmaktan çıkıp, anayasa çalışmaları konusunda adım atmanın önünü tıkayan bir komisyon haline gelmiştir” diyen Şentop, başka bir arayışa girmek için komisyona son vermenin gerektiğini ifade etti ve “Herhangi bir parti bir takvim sunabilirse, somut bir önerisi varsa yeniden bir yola girilebilir” açıklamasını yaptı.
“Siviller anayasa yapamaz diye bir sonuç mu çıktı ortaya?” şeklindeki soruya “Bize göre öyle değil” cevabını veren Şentop, “Sivillerin anayasa yapması daha zor, silah zoruyla anayasa yapmak daha kolay. Çok kısa bir süre içinde herkesi mutabakata getirebiliyorsunuz. Mutabakat sağlanmazsa ne olacağını biliyor oradaki üyeler. Burada böyle bir durum yok. Tüm siyasi partiler kendi iradeleriyle buraya oturdular. Mutabık kalmakta kalmamakta kendi iradelerine bağlı. Anaya yapmak daha zor ama anayasayı kalıcı temeller üzerine oturtmak daha kolay sivil anayasada” dedi.
(İHA)