BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Koldaki gamalı haçın manası

Güler Kömürcü'nün koluna yaptırdığı hilal içinde gamalı haç dövmesinin manası neymiş biliyor musunuz? Kendisi yazdı;

Abone ol Ergenekon gözaltısı ile gündeme gelen yazar Güler Kömürcü'nün kolundaki dövmenin anlamı merak konusu olmuştu. Kömürcü, hilal içindeki gamalı haç figürüne açıklık getirdi.

Bakın o dövmedeki gamalı haç aslında neyin sembolüymüş... Güler köşesinde;

OZ-KADER ÇARKI
"Çoğu kişinin Faşist Nazi Almanyası döneminden aşina olduğu ‘gamalı haç’ olarak bilinen sembolün gerçek adı ‘OZ-KADER ÇARKI’ ya da yaygın tanımla ‘Svastika’dır ve bu sembolün aslında faşizmle ya da Hitlerle de ilgisi yoktur çünkü insanlık SUÇLUSU Hitler, ÖZ Türk sembolü de olan ‘OZ’u çalıp, deforme ederek kendine mal etmiştir."

"Svastika sembolü eski çağlarda Hinduizm’de de yaygın olarak kullanılmasına rağmen, sembolün kökeni Mayalar, Sümerlilere kadar uzanır (M.Ö 4000). Svastika, sanskrit dilinde su (iyi) ve asti (olmak) yani; ‘iyi olmak, mutlu ve sağlıklı olmak’ anlamına da gelmektedir.

ESKİ TÜRKLER'DEKİ MANASI
Svastika, Orta Asya medeniyet abidelerinin üzerinde, TÜRKLERE AİT çok sayıda kaya resmi, işaret, halı, kilim motifleri,çeşitli ev eşyalarında, damgalarda kullanılarak yüzyıllardan günümüze ulaşmıştır. Sembolün Türk medeniyetlerindeki adı OZ -öz- damgası/çarkı felek, kader çarkıdır.

Sembolün çıkış yeri Orta Asya medeniyetlerinde mistik, felsefi karşılığı; ‘öz’ü bulup ‘RAB’a erişmektir. 

AHMET YESEVİ'NİN TÜRBESİNDE VAR
Svatika sembolü bugün, şu anda, mesela Ahmet Yesevi’nin TÜRBESİ’nin ana kapısında da yer almaktadır. Ahmet YESEVİ’nin TÜRBESİ’NİN sağ tarafında değişik tasvir edilmiş bir Svastika (OZ) ana kapının sol tarafında ise bildiğimiz onlarca Svastika sembolü bulunmaktadır. İşte bu kadar önemli sembolü ‘öz’ damgasını BEN ÇOOOK seviyoruuum. "