BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Kobani'de son durum IŞİD yarısını aldı

Kobani'den gelen son dakika iddiaya göre IŞİD çatışmalar neticesinde kentin yarısını düşürdü, Kobane'de son durumun vahim olduğu bildiriliyor.

Abone ol

KOBANİ'den gelen son dakika haberlere göre IŞİD yeniden rotasını kritik önemdeki Mürşitpınar Sınır kapısına çevirdi.

Bölgedeki kaynaklarının verdiği son durum raporuna göre IŞİD tüm gücüyle Mürşitpınar'a yükleniyor.

MÜRŞİTPINAR'DA SON DURUM

Sınır kapısı bölgesini hedef alaran IŞİD tüm ağır silahlarını buraya yöneltmiş durumda. Ağır silahlarla saldıran IŞİD, Mürşitpınar Sınır kapısını düşürdüğü taktirde tüm kenti çembere almış olacak. Mürşitpınar kapısının düşmesi Kobani'nin de düşmesi anlamına geliyor.

İşte Kobani'den son haberler;

  KOBANİ'NİN YARISI DÜŞTÜ MÜ? 

IŞİD ile YPG arasındaki çatışmalar 26'ıncı günü bitirirken, Kobani iki güç arasında paylaşılmış durumda.

Bugün ortaya atılan iddialara göre IŞİD kentin yarısını düşürmüş durumda. Kürt kaynaklardan gelen bilgiler ise aksi yönde.

Kobani Kantonu Savunma Bakanlığı yardımcı Öcalan İso, Kobani'nin sadece 3'te 1'inin IŞİD'in elinde olduğu söyledi. Kobani'nin yüzde 70’nin kendi ellerinde olduğunu söyleyen İso, "Yüzde 30’unda ise IŞİD ile çatışıyoruz" dedi.

 ABD : YÜZDE 40'I IŞİD'İN ELİNDE  

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Tony Blinken ise Kobani'nin yüzde 40'ını IŞİD'in kontrol ettiğini söyledi.


kobani-son-durum-haritasi.20141010195140.jpgKobani son durum haritasına göre IŞİD güçleri ile YPG arasında kent ikiye bölünmüş durumda




  IŞİD'DEN BOMBALI SALDIRI 

Türkiye sınırında bulunan Suriye'nin Kürt kasabası Kobani'de çatışma ve koalisyonun hava saldırıları sürerken, IŞİD kasaba merkezinde bombalı araçla saldırı düzenledi.

Kobani Kantonu Savunma Bakanlığı yardımcı Öcalan İso, bomba yüklü bir kamyonun Kobani’nin doğusundan şehre hızlı bir şekilde girmek isterken, YPG'liler tarafından açılan ateş sonucu havaya uçurulduğunu söyledi.

İso, Kobani'nin Sanayi bölgesinde çatışmalar olduğunu, koalisyon uçaklarının akşamüstü bu bölgeyi üçüncü kez bombaladığını aktardı.

Cuma günü Suriye'de dokuz hava saldırısı düzenleyen ABD öncülüğündeki koalisyon bunların yedisini Kobani (Aynul Arab) ve çevresinde gerçekleştirdi.


KOBANİ'DEN ACİL ÇAĞRI

IŞİD çatışmaları altındaki Kobane'den acil çağrı geldi. Kobani yönetimi tarafından yapılan “acil çağrı”da, IŞİD örgütünün Cerablus, Munbic ve Rakka’dan Kobani’ye yeni ağır silahlar ve çok sayıda saldırgan takviye ettiği belirtildi.

Kobani’nin, insani bir facianın kıyısında bulunduğu belirtilen açıklamada, uluslararası toplumun gecikmeden, diğer bölgelere insani koridor açılmasını sağlaması talep edildi.

kobani-hava-bombardimani.jpg

Kobani Kantonu Başbakan Yardımcısı Halid Berkel, açılacak koridorun Birleşmiş Milletler (BM) ve IŞİD’e karşı koalisyonun gözetiminde olabileceğini kaydetti. Berkel, binlerce sivilin hayatının tehlikede olduğunu aktardı.


  YA GİDERSENİZ YA KELLENİZİ KESERİZ

IŞİD’in, Kobani’nin Fırat Nehri’nin kıyısındaki Zerkotek, Kumlik, Kasimiyê, Kine, Kube köylerinde yaşayan Araplar ile Kürtler’den, köyleri boşaltmalarını istediği öğrenildi.

Bu yerlerin “askeri bölge” yapılacağını söyleyen IŞİD mensupları, göç etmeyenleri başlarını kesmekle tehdit etti.




  ÇATIŞMALARDA SON DURUM

IŞİD Kobani'ye doğu cephesinden 4 ayrı saldırı düzenledi. YPG ile şiddetli çatışmalara giren IŞİD ilerlemeye sağlayamadı.

Güney cephesindeki çatışmalar ise Termik bölgesinde yoğunlaştı. IŞİD bu cepheye güç takviyesi yaparak arka arkaya saldırılar düzenledi.
kobane-son-durum-kobani-düştü-mü.jpg
Miştenur tepesi eteklerinde de yoğun çatışmalar yaşanıyor. YPG'nin karşı saldırı düzenlediği ancak güç dengesinin değişmediği haberleri geliyor.

Batı cephesinde ise YPG'nin iddiasına göre IŞİD yoğun saldırılar sonunda mevzilerini terkedip çekilmek zorunda kaldı. Bu bilgiler bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanmadı.

BM : KORİDOR AÇIN SAVAŞA GİTSİNLER

Birleşmiş Milletler (BM), Ankara'dan IŞİD kuşatması altındaki Kobanê'ye "gönüllülerin gerekli ekipmanla geçerek"çetelerle savaşması için koridor açmasını istedi.

BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, bugün Cenevre'de yaptığı çağrıda Türkiye'den Kobanê için harekete geçmesini istedi.

Mistura "İslam Devleti'ni durduracak olan BM kararları değildir" derken, "Bizim Türkiye'ye çağrımız İslam Devleti'nin ilerleyişini durdurmak için ek tedbirler almasıdır, aksi halde Türkiye dahil hepimiz yeni bir sivil katliamdan acı duyacağız" dedi.






 IŞİD'E TAKVİYE GÜÇ

Sınır kapısını almak için IŞİD'in Suriye'nin Rakka, Dera Zor, Mimbik, Talabyad ve Irak'tan cephane ve takviye güç gönderdiği ileri sürüldü. Örgütün saldırılarının Mürşitpınar sınır kapısında yoğunlaştığı bildiriliyor.

IŞİD sadece doğu ve kuzeyden değil batı ve güneyden de Kobani’ye saldırıyor. Koalisyon güçleri de şehrin dışındaki IŞİD güçlerini batı, doğu ve güneyden bombalamaya devam ediyor.

Çarşamba günü 20 defa IŞİD güçleri bombalanmıştı. Perşembe akşam saatlerine kadar koalisyon uçakları yine 20 defa IŞİD mevzilerini hedef aldı.