BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,82
ALTIN 2.442,65
HABER /  GÜNCEL

Kobani son dakika siviller dönüyor IŞİD geriledi

Kobani'den gelen son dakika haberleri YPG'nin ilerleyişini sürdürdüğü yönünde. Kobani'de son durum IŞİD'in güç kaybettiğini gösteriyor.

Abone ol

Kobani son dakika haberlerine göre kan kaybeden IŞİD'e karşı PYD ve ÖSO güçlerinin eli ancak koridor açılırsa mümkün olacak. Buna rağmen YPG güçlerinin Kobani ilerleyişi aşama aşama devam ediyor. İşte Konbani'de son durum...

Hürriyet'in haberine göre; IŞİD’le YPG-Peşmerge ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri arasındaki çatışmaların devam ettiği PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah, Türkiye’den Kobani’ye koridor açılması taleplerinin sürdüğünü belirterek, “IŞİD sürekli çevre illerden ağır silah getiriyor, bizim de uluslararası kamuoyundan ağır silah talebimiz var. Bu koridor olmazsa IŞİD kuşatmasının kırılması çok zor” dedi.

Kobani’yi ele geçirmek isteyen IŞİD’e, Kobani’nin etrafında IŞİD kontrolündeki Rakka, Cerablus ve Telabyad kentlerinden her gün yeni savaşçı ve ağır silah akışı olduğuna dikkat çeken Abdullah, “YPG’ye karşı savaşan DAİŞ (IŞİD) güçleri sabit bir güç değil, her gün tazelenen bir güç” dedi. Abdullah, Kobani’de stratejik öneme sahip Miştenur Tepesi’nin YPG güçlerince ele geçirildiği iddialarını ise doğrulamadı.

kobani.20141121031805.jpg

Abdullah, Kobani’deki son durumu şöyle anlattı: “YPG güçlerinin Kobani’deki ilerleyişi aşama aşama devam ediyor. Miştenur Tepesi’yle ilgili resmi bir açıklamamız olmadı, ancak Kobani’yle Halimce köyü arasında bir yol kontrolü sağlandı. Kobani dışında da hareketli bir YPG birliği var. Hem IŞİD’e, hem de IŞİD’in kullandığı ağır silahlara karşı savaşıyoruz. Bu ağır silahlar Kobani’nin içindeki ve dışındaki binlerce sivilin hayatını tehdit ediyor. Kasım ayı içinde bir günde üç sivil öldü, 22 sivil yaralandı. Bir yandan da Kobani’deki sivillerin sayısı her geçen gün artıyor, çünkü gidenlerin bir kısmı geri gelmeye başladı.”


KORİDOR TALEBİ 

“Türkiye’den koridor talebimiz sürüyor, Kobani bir yıldır çembere alınmış halde. Kentin etrafındaki IŞİD kuşatmasının kırılabilmesi için bu koridor çok önemli. BM gözetiminde olacak ve Türkiye tarafından açılacak bir koridorun hem siviller için hem de uluslararası güçlerin Kobani’ye desteği için çok büyük önemi var. IŞİD sürekli kontrolü altındaki çevre illerden ağır silah getiriyor, bizim de uluslararası kamuoyundan ağır silah talebimiz var. Sivillerin savunması için bu silahlar çok önemli. Bu koridor olmazsa IŞİD kuşatmasının kırılması çok zor.” 

kobani.20141120151700.jpg


ORTAK KRİZ MASASI

“Kobani’ye destek için Irak’taki Kürdistan bölgesinden gelen Peşmergelerin sayısı 150 ile 160 arasında. YPG, Peşmerge ve Özgür Suriye Ordusu güçleri askeri koordinasyon için ortak bir kriz masası kurdular.”

KOBANİ DİRENİŞİ KADINLAR İÇİN

Asya Abdullah, Kobani’de IŞİD’e karşı direnen kadın savaşçıların direnişinin bütün kadınlar için olduğunu söyleyerek şöyle konuştu: “IŞİD kadın katliamı yapan bir örgüt, dolayısıyla Kobani’deki direniş sadece Kürt kadınları için değil, bütün bölge ve dünya kadınları içindir. Kadınlar bu direnişte bütün cephelerde savaşıyorlar. Çünkü bu direnişin merkezinde kadının özgürlüğü var. Kobani’deki kadın direnişi bölgede yaşayan bütün kadınlar sahiplenmelidir. Tüm kadınlara, özellikle de Türkiye kadınlarına ve bölgedeki kadınlara çağrımız şu: Sorunumuz ortak, bu tehdide karşı birlikte mücadele ruhunu öne çıkarmalıyız.”


KENTİN YÜZDE 80'İ KÜRTLERİN ELİNDE

Kobani kentinde ilan edilen kantonun Eşbaşkanı Enver Müslim, IŞİD’e karşı hakimiyet kurmaya başladıklarını ve kentin yüzde 80’inin Kürt güçlerin eline geçtiğini söyledi. IŞİD’in gerilemeye başlamasıyla birlikte Kobani’den ayrılan sivillerin geri dönmeye başladığını kaydeden Enver Müslim, “YPG’nin ilerlemesi üzerine son günlerde binlerce sivil Kobani’ye geldi. Şimdi 20 bine yakın sivil var. Sivillerin ilaç, gıda, giyecek ve yiyecek ihtiyacı var. Bu ihtiyaçların karşılanması için uğraşıyoruz” diye konuştu. BBC Türkçe’ye konuşan Enver Müslim, Türkiye’ye Kobani’ye koridor açma çağrılarını da yineledi. 

KENTİN BATISINDA KIYAMET KOPUYOR

Kobani'deki şiddetli çatışmaların kentin batısında gerçekleştiği haber veriliyor. IŞİD ağır silahlarını sınıra yakın noktalarda kullanırken yoğun saldırıya Peşmerge top ve roket atışlarıyla karşılık veriyor.

Şiddetli çatışmalar sonucu Mürşitpınar Sınır Kapısı yakınlarına havan topu mermileri yağmur gibi yağıyor. Bazı havan topu mermilerinin ise Türkiye'ye düştüğü haber veriliyor. YPG ve ÖSO savaşçıları da, örgüt mensuplarıyla sokak aralarında çatışıyor.

UÇAKLAR DEVREYE GİRDİ

kobane.20141120151643.jpg

Sabah saatlerinden itibaren keşif uçuşları yapmaya başlayan uçakları çatışmalar başlayınca devreye girdi ve öğleye doğru doğu tarafındaki IŞİD hedeflerini bombaladı.

IŞİD'İN EN BÜYÜK BİRLİĞİ VURULMUŞTU

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) açıklamasına göre dün gece yapılan 5 hava saldırısında IŞİD'e şimdiye kadar ki en ağır darbe indirilmişti. Bombardımanda iki taktiksel ve bir büyük IŞİD birliği vurulmuştu. Aynı saldırıda IŞİD'e ait bir muharebe mevzisi, bir toplanma alanı ve faaliyet halindeki üç bina imha edilmişti. 


ABD SAVUNMA BAKANI : IŞİD ÇOK VAHŞİ

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, IŞİD örgütü için, “Çok iyi organize olmuş, çok iyi eğitilmiş, çok iyi finanse edilen, çok stratejik, çok vahşi, tamamen acımasız” tanımını yaptı.

chuck-hagel.jpgABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, PBS televizyonunda ünlü sunucu Charlie Rose’un sorularını yanıtladı. Hagel, Irak’ta IŞİD ile mücadelede Iraklı güvenlik güçlerinin doğru yolda ilerlediklerini belirtti.

BÖYLESİNİ GÖRMEDİK

“Aksaklıklar olacak, ilerleme de olacak ama genel olarak gelişme kaydediyoruz” diyen Hagel, önceliklerinin kendileri ve bölge ülkeleri için büyük tehlike arz eden IŞİD olduğunu kaydetti. 

Hagel, şöyle devam etti:

“IŞİD gibi herhangi bir organizasyon görmedik; çok iyi organize olmuş, çok iyi eğitilmiş, çok iyi finanse edilen, çok stratejik, çok vahşi, tamamen acımasız. Buna benzer şeyleri bir arada sadece tek bir organizasyonda daha önce görmedik. Onların kör ideolojileri er ya da geç yenilecek. Bunu başaracağız.”

işid-toplu-katliam-işid-kelle-kesti.jpg

ESAD'A ASKERİ OPERASYON OLMAYACAK

Hagel, IŞİD ile mücadelede oluşturulan uluslararası koalisyonun Esed rejimine dolaylı yollardan yardım sağlayıp sağlamadığını sorulması üzerine şöyle konuştu:

“Esed dolaylı olarak fayda sağlıyor. Bu kaosu yaratan Esed. Suriye’de askeri bir çözüm olmayacak, sadece diplomatik bir çözüm olabilir. Hiç kimse Suriye’de tamamen başarısızlığa uğramış bir hükümet istemiyor. Esed’in iktidardan nasıl ayrılacağı kritik öneme sahip.”

DÜNYA ŞU AN TEHLİKELİ

Hagel, dünyanın şu anda hiç olmadığı kadar tehlikeli olduğunu belirterek, “Gözlerimizin önünde yeni bir dünya düzeninin belirlendiğini görüyoruz. Bunun tam ortasında yer alıyoruz. Bunun gibi bir şeyi daha önce görmedik. Dünya şu anda çok tehlikeli” dedi.

IŞİD'İN GEÇEN HAFTAKİ TOPLU KATLİAMI ÜRPERTMİŞTİ