BIST 10.693
DOLAR 32,22
EURO 34,95
ALTIN 2.425,18
HABER /  DÜNYA

KKTCde Ban Ki-muna büyük ilgi

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, KKTC'de büyük bir ilgiyle karşılaştı. KKTC'nin isteği ise adada çözüm.

Abone ol

Yüzlerce KKTC'li Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a çözüm dileklerini iletti. Ada'da gerçekleştirdiği temaslar dahilinde, KKTC Cumhurbaşkanı Talat ve Rum lider Hristofyas ile ayrı ayrı görüşen Ban ise liderlerden en kısa zamanda çözüme ulaşılması konusunda teminat aldığını söyledi.

BM Genel Sekreterliği'ne seçildikten sonra Kıbrıs'a yaptığı ilk ziyarette Ban, büyük bir ilgiyle karşılaştı. Kıbrıslı Türkler, barış görüşmelerine yeni bir ivme kazandırmayı amaçlayan Ban'a çözüm taleplerini iletti.

Kıbrıslılar, Ban'a karanfil verdi ve “Kıbrıs'ta barış engellenemez”, "Barış, demokrasi, federasyon" şeklinde sloganlar attı. Polis, gösteriye yaklaşık 400-500 kişinin katıldığını söylerken, yetkililer katılımcı sayısının 1,500 civarında olduğunu belirtti.

"ÇÖZÜM İÇİN HAREKETE GEÇİN"

KKTC'liler Ban'ın Lokmacı Kapısı'ndan geçerek yaptığı yürüyüş sırasında da, "Sayın Ban, çözüm için liderleri cesaretlendirin", "Çözüm Şimdi" yazan pankartlar taşıdı.

Daha sonra Ban, kalabalığın arasından yürüyerek aracına bindi. Lokmacı'dan geçerek, KKTC Cumhurbaşkanlığına 25 kişilik heyetiyle birlikte gelen Ban, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat tarafından kapıda karşılandı. İkili el sıkışarak basına görüntü verdikten sonra görüşmeye geçti.

Talat-Ban görüşmesine, KKTC Başbakan Derviş Eroğlu ile Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün yanında Cumhurbaşkanlığı heyeti katıldı. Cumhurbaşkanlığında, Ban için geniş güvenlik önlemleri alındığı gözlendi. Görüşmelerden sonra ise Talat'ın, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un onuruna KKTC Cumhurbaşkanlığı konutunda verdiği öğle yemeğine geçildi.

Talat'la görüşmesinin ardından Güney Kıbrıs'a geçen Ban ve beraberindeki heyet, Rum kesimi lideri Dimitris Hristofyas ile bir araya geldi.

BAN, LİDERLERDEN ÇÖZÜM İÇİN TEMİNAT ALDI

Ban, Talat ve Hristofyas ile yaptığı görüşmelerin ardından liderlerle üçlü bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda BM Genel Sekreteri, "Kıbrıs'a bu sorunun çözülmesine olan desteğimi göstermek için geldim. Sorunun çözümünde ilerlemeler kaydedildiğini gözlemledim. Artık Kıbrıs'ta kapsamlı bir anlaşmanın vakti geldiğine inanıyoruz” dedi.

Ban, “Liderler de en kısa zamanda çözüme ulaşma inancında. İkisi de çözüm iradesi konusunda teminat verdiler” dedi.

Toplantıda konuşan Talat, müzakerelerde gelinen noktadan memnun olduğunu, ancak artık çözüm zamanının geldiğini vurguladı.

“Bir buçuk yıldır müzakere ediyoruz. Belli konularda anlaştık. Birtakım görüş ayrılıkları var” diyen Talat, başlanan noktaya göre çözüme “biraz daha yakın” olduklarını belirtti.

Hristofyas ise, çözüm yolunda her iki tarafın da meşru isteklerinin dikkate alınması gerektiğini söylerken, garantör ülke konumundaki Yunanistan ve Türkiye’nin de birtakım kararlar almak durumunda olduğunu söyledi ve ekledi.

“Bunun ayrıntılarına girmeyeceğim ama müzakerelerde bu da görüşülecek.”

Hristofyas ayrıca, KKTC’de Nisan ayında yapılacak başkanlık seçimlerinde ne sonuç çıkarsa çıksın müzakerelere devam etme arzusunda olduklarını ifade etti.